Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon A60 - brak sygnalizacji słabych AKU

Docent68
    Guest

Exclamation Canon A60 - brak sygnalizacji słabych AKU

Witam.

Mam Canona A60. Od początku nie działa poprawnie funkcja sygnalizacji zbliżającego się rozładowania akumulatorków (wyswietla się wtedy mała czerwona w połowie pusta bateryjka).

W/g instrukcji (i zdrowego rozsądku również) powinno to działać tak, że gdy na danym komplecie AKU do zrobienia pozostało już niewiele zdjęć (powiedzmy 20 - 30) to wyświetla się ikonka.

A mój aparat zachowuje się mniej więcej tak:
    Na naładowanych AKU robi zdjęcia (dużo), nic nie zapowiada końca, w pewnym momencie pojawia się ikonka słabych AKU i wtedy, zależnie od humoru aparatu, mogę pstryknąć (jeśli mam wysunięty obiektyw) jeszcze 1 zdjęcie lub już nie i obiektyw się chowa i pisze: "change battery pack".

Akumulatory są różne (GP, SANYO, Forewer)...
    Napiszcie, proszę, czy to normalne zachowanie Canona, czy może jednak nie!

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To pewnie przez aku. Albo stare, zużyte, albo właśnie wina różnych marek (w sumie nie powinno się łączyć różnych barerii).
    system EOS

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Tak się składa że mam ten aparacik + 2 komplety akumulatorów Energizer 2100 mAh (nowe). Mam ten sprzęt 3 lata ( jakieś 21 000 photo ) sprawa zasilania jest u Mnie identyczna. Od nowości mam podobną sytuacje, że nagle zapala się czerwona bateryjka, aparat zrobi jeszcze 1 - 5 zdjęć i pada. Czasami tak sie zdarza że zapali się bateria, aparat się wyłącza i nawet obiektyw do końca nie jest w stanie się schować, W jakimś okresie używałem jednorazowych baterii (Philips Extreme, Duracell), Po zapaleniu sie czerwonej bateryjki aparat jeszcze spokojnie robił z 15-20 zdjęć co by oznaczało że rodzaj zasilania (akumulatory lub baterie) odgrywa tu jakąś role. Znajomy ma A75 - i ma identyczny problem. Wydaje Mi się, że to jest niedoróbka canona jeśli chodzi o tą sprawę, Ja się do tego "niedoszlifowania" przyzwyczaiłem, dlatego zawsze mam drugi komplet akumulatorów pod ręką.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To jest normalne zachowanie w tym aparacie i nie masz co się martwić.Wymiana aku też Ci nic nie da.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Docent68
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Skoro to normalne to ok. To znaczy nie ok, ale rozumiem. Inaczej to ujmując:
    "nienormalne jest normalne".

Ciosna-też oczywiście, zawsze mam drugi komplet przy sobie. I też zdarza mu się nie schować całkowicie obiektywu.
    No cóż - ten typ tak ma, ale zdjęcia robi bardzo dobre jak na swoją klasę.

chavez - może nie napisałem wyraźnie, więc poprawiam:
    mam różne marki, ale po 4 sztuki, czyli np. komplet GP, komplet Sanyo itd. i ich nie mieszam.

Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest zwiazane z rozna charakterystyka rozladowywania akumulatorow i baterii. W canonie przyjeli, ze ten sprzet bedzie dzialal na bateriach i wskaznik dostosowali do ich charakterystyki rozladowania (napiecie maleje przez dlugi czas). Natomiast akumulatory trzymaja napiecie i gdy zbliza sie moment rozladowania, to napiecie na nich raptownie spada.

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

to zdecydowanie normalne.. u mnie też po pojawieniu sie czerwonej ikonki można było zrobić 1-10 zdjęć na różnych aku..

Uprawnienia umieszczania postów