Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zewnetrzna Lampa i pytan kilka

Mieszany widok

murder
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf Zobacz posta
    z tym może być różnie...

teoretycznie, jeśli korzystasz z TTLa (przynajmniej w przypadku E-TTL'a - z przedbłyskiem), to wazon powinien być oświetlony prawidłowo, podobnie jak w przypadku lampy ustawionej na szeroki kąt... jeśli jednak za duża ilość sceny będzie niedoświetlona aparat może pomyśleć, że ma jednak za mało światła i błysnąć lampą mocniej... podejrzewam, że można to skorygować też trybem pomiaru światła, ale nie wiem jak to działa w przypadku korzystania z lampy, nie próbowałem...
    Dobra: to pytanie mam takie. Jesli recznie chce wiecej swiatla to ZOOM zwiekszac recznie w lampie czy zmniejszac???

też miałem z tym problem na początku... niestety jest odwrotnie...
    korekta na plus to zmniejszenie zasięgu, bo dajesz lampie do zrozumienia, że potrzebujesz więcej światła na bliższe odległości niż ta, wynikająca z automatyki ustawionej na 0, czyli przykładowo jeśli lampa potrzebuje powiedzmy 3/4 mocy do oświetlenia sceny na 6m, ty ustawiasz korekcję na +1, to informujesz ją, że potrzebujesz na tych 6m więksej ilości światła - lampa odpala wtedy z pełną mocą i więcej niż te 6m przy korekcie +1 już nie oświetli, bo dla 9m będzie "myślała", że ma już za mało światła
    trochę namieszałem, ale może coś z tego zrozumiałeś
    Hmmm Zrozumialem tyle ze moja lampa nie jest popsuta

tak czy siak, stofena polecam
    Wiem wiem niedlugo zamowie na aledrogo

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez murder Zobacz posta
    Dobra: to pytanie mam takie. Jesli recznie chce wiecej swiatla to ZOOM zwiekszac recznie w lampie czy zmniejszac???
    jeśli chcesz więcej światła, to nie ruszasz zoomu, tylko korektę ekspozycji (na plus), lub w manualu zwiększasz moc lampy (np. z 1/16 na 1/8)...

zoom, przynajmniej teoretycznie dla najlepszych efektów powinien być taki sam, lub mniejszy (żeby pokryć cały kadr) jak używana ogniskowa aparatu, resztę załatwia automatyka + ewentualna korekta ekspozycji (oczywiście poza manualem, gdzie po prostu regulujesz siłę błysku)
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Uprawnienia umieszczania postów