Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wybor jakosci i wielkosci zdjec w 350D JPG+RAW

Uzależniony

Domyślnie Wybor jakosci i wielkosci zdjec w 350D JPG+RAW

Zastanawiam sie czy istnieje mozliwosc wlaczenia w 350D opcji robienia zdjec w RAW + najwyzszje jakosci JPG ale Small ? bo widze ze standardowo jest tylko JPG (L,M,S) najwyzszej jakosci plus JPG gorszaj jakosci (L,M,S) plus RAW no i wlasnie ostatnia opcja ktora mnie interesuje RAW + dobrej jakosci JPG L.
    Chcialbym zaoszczedzic troche miejsca na karcie tka zeby weszlo ciut wiecej RAW'ow i zeby JPGi tym samym zapisywaly misie jak najmniejsze - mozliwe jest to z tym aparatem czy dopiero seria xxD oferuje takie mozliwosci ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

po co robić Raw i jpg? nie widzę sensu
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Uzależniony

Domyślnie

np. po to zeby pozniej latwiej bylo mi wybrac kadr, czy tez sprawdzic ktore jest ostre i warte poswiecenia mu czasu na wywolywanie, wiec zapuszczam sobie JPG'i pod ACDSee i wybieram, to co mi sie podoba to wywoluje, robie tak odkad kupilem 350D i nie narzekam, miejsca na HDD tez mam dostatek wiec czemu nie ?
    chodzi mi jedynie o zaoszczedzenie miejsca na kartach bo powiedzmy dzieki temu ze JPG mialbym S zamiast L pewnie daloby sie upchnac kilka, moze kilkanascie RAW wiecej na jednej karcie 1GB, pytam gdyz wybieram sie na weekend w gory (te polskie ), posiadam 2x 1GB plus pewnie dokupie 4GB, nie posiadam databanku a laptopa targac na weekend mi sie nie chce, wiec na 6GB w sumie oszczednosc pomiedzy RAW + L JPG a RAW + S JPG bylaby pewnie rzedu kilkudziesieciu zdjec

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    np. po to zeby pozniej latwiej bylo mi wybrac kadr, czy tez sprawdzic ktore jest ostre i warte poswiecenia mu czasu na wywolywanie, wiec zapuszczam sobie JPG'i pod ACDSee i wybieram, to co mi sie podoba to wywoluje, robie tak odkad kupilem 350D i nie narzekam, miejsca na HDD tez mam dostatek wiec czemu nie ?
    A czy mając tylko tryb RAW nie możesz na komputerze podejrzeć kadrów itp? Fastone posiada błyskawiczny podgląd miniaturek zawartych w RAW - no, chyba, że masz sporą kartę i nie boisz się zbyt szybkiego zapełnienia bufora przy zdjęciach seryjnych Dla mnie osobiście tryb RAW+JPG to marnotrawstwo miejsca na karcie...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 11-02-2007 o 17:53

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Zapisywanie wyłącznie w RAW daje dokładnie taki efekt, tzn w każdym .CR2 zawsze zaszyty jest mały jpeg. Problem w tym, że nie ma softu do wygodnego kopiowania tych jpegów do oddzielnych plików. Natomiast większość programów RAW do podglądu i wstępnej selekcji cyfrowych negatytwów wykorzystuje właśnie tego zaszytego jpega, bo tak jest po prostu dużo szybciej.

Natomiast jak zapisujesz w trybie RAW+JPEG, ten zaszyty jepeg w .cr2 jest już pełnych rozmiarów! Czyli oprócz negatywu nagrywasz 2x tego samego pełnego jpega (zaszyty i osobny jpeg). - Odradzam.

Jak kiedyś szukałem jakiegoś patentu na odprucie lub chociaż wykrycie parametrów tego jpega, to nawinęły mi się takie nazwy programów jak BreezeBrowser i IrfanView. Żaden z nich nie okazł się przydatny do masowego i szybkiego odpruwania zaszytych jpegów przed właściwą selekcją zdjęć.

Przydałby się jakiś sprytny programik. Zna ktoś?

Uzależniony

Domyślnie

widze ze watek schodzi troszke z tematu, no wiec nie chodzi mi o udowadnianie wyzszosci zapisu RAW nad zapisem RAW+JPG lub odwrotnie, wiec ze moge sobie podgladac RAW'y np to co robie dzis od rana w Adobe lightroom'ie Beta 4, tylko ze wlasnie to mi troszke zamula kompa, stad tez wole miec oddzielnego RAW i oddzielnego JPG'a do przegladania, chodiz mi tylko o to czy istnieje mozliwosc zmiany domyslnego RAW + L JPG w 350D na RAW + S JPG ? jedyne miejsce jakie chce oszczedzac to roznica pomiedzy tymze wlasnie L JPG a S JPG a to juz nie malo, mysle ze na 3-4 zdjeciach mozna zaoszczedzie miejsca na 1 RAW. A wiec da sie zrobic RAW + Small JPG w 350D, czy tez nie ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Próbowałeś programu do przeglądania zdjęć Faststone Image Viewer (freeware)? Nie ma w nim mowy o zamuleniu kompa, a podgląd JPG w RAW jest jak pisałem wcześniej błyskawiczny - jak w przegladaniu zwykłych JPG. Czyli klikasz na zdjęcie RAW i masz błyskawiczny podgląd zaszytego JPG...
    A co do Twojego stricte pytania: ja nie znam odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 11-02-2007 o 19:09

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    A wiec da sie zrobic RAW + Small JPG w 350D, czy tez nie ??
    A przeczytałeś dokładnie co napisałem (-liśmy)??

Odpowiedź na Twoje pytanie jest pozytywna, choć nie wprost. I wcale nie chodzi o udowadnianie wyższości...

Myślę, że warto trochę pociągnąć temat w stronę szybkiego wydobywania już na kompie zaszytych w cr2 jpegów, zamiast twierdzić, że wątek zbacza i upierać się przy pewnie z góry straconej (bo niemożliwej bez zmian producenta body) opcji RAW+JPG(S).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    po co robić Raw i jpg? nie widzę sensu
    Sie troche zdenerwowałem. Kolega miszaqq pyta, czy jest taka opcja, (zdefiniowana do jego aparatu) odpowiedź brzmi nie. i nie widzę sensu w ogłaszaniu, że sie nie widzi sensu w fotografowaniu RAW+jpg. Masa ludzi fotografuje tylko w jpg i robią takie zdjęcia, że potem urywa głowę. Równie wiele, nieraz ci sami, robią RAW+jpg bo tak im się śpieszy. Wierz mi, są tacy. To ma sens. Posłuchaj, poczytaj, pooglądaj, poczekaj, pomyśl, powodzenia!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Sie troche zdenerwowałem. Kolega miszaqq pyta, czy jest taka opcja, (zdefiniowana do jego aparatu) odpowiedź brzmi nie. i nie widzę sensu w ogłaszaniu, że sie nie widzi sensu w fotografowaniu RAW+jpg. Masa ludzi fotografuje tylko w jpg i robią takie zdjęcia, że potem urywa głowę. Równie wiele, nieraz ci sami, robią RAW+jpg bo tak im się śpieszy. Wierz mi, są tacy. To ma sens. Posłuchaj, poczytaj, pooglądaj, poczekaj, pomyśl, powodzenia!
    Zgadzam się całkowicie. Też nie wiem po co cała ta filozofia.
    W 350D nie da się robić RAW+JPG small . Czego ja też bardzo żałuję.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów