Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zdjęcia na śniegu

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Novaro

Domyślnie Zdjęcia na śniegu

W jakim trybie najlepiej wykonywać zdjęcia na śniegu żeby wyglądały naturalnie, mi z natury wychodzą zawsze zbyt ciemne co już na wejściu pokazuje histogram, mimo zmian korekty jakoś nie mogę trafić w odpowiednie ustawienie może to wina kita bo taki narazie posiadam niestety będzie lepszy nie będzie śniegu macie jakiś patent (dzień bez słońca )

Banan70
    Guest

Domyślnie

no właśnie, mnie wychodzą takie jakieś szare.

Dziś zrobiłem: ISO 400, 1/400 f:14, AEB na +1, WB - Auto

http://img53.imageshack.us/my.php?im...img2784gr1.jpg

... i zdaję sobie sprawę z tego że śnieg nie jest biały tylko przezroczysty. Jego biel jest w naszym mózgu, a sam śnieg załamuje tylko światło i zależy od koloru światła i otoczenia. Śnieg przy lampach ulicy będzie taki żółty, czy pomarańczowy.
    No ale - śnieg ma być biały na zdjęciu :-) - jak do tego zmusić aparat ?
    Ostatnio edytowane przez Banan70 ; 11-02-2007 o 15:02

Coś już napisał Awatar Novaro

Domyślnie

Właśnie mi takie same wychodzą więc nie jestem sam.Chyba ktoś nam pomoże!!!
    Ostatnio edytowane przez Novaro ; 11-02-2007 o 14:49

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Novaro Zobacz posta
    W jakim trybie najlepiej wykonywać zdjęcia na śniegu żeby wyglądały naturalnie, mi z natury wychodzą zawsze zbyt ciemne co już na wejściu pokazuje histogram, mimo zmian korekty jakoś nie mogę trafić w odpowiednie ustawienie może to wina kita bo taki narazie posiadam niestety będzie lepszy nie będzie śniegu macie jakiś patent (dzień bez słońca )
    To nie wina kita, ale nieprawidłowego naświetlenia. Nie wiem jak na to wpadłeś, że to może być wina obiektywu. Światłomierze, jak może wiesz, są skalibrowane według powierzchni odbijających 18% (najczęściej), czyli szarych. Jeśli fotografujesz motywy tonalnie szare, możesz śmiało zdać się na światłomierz, ale jeśli obiekty są czarne lub białe, musisz wprowadzić korekcję dla wskazania światłomierza lub brać pomiar np. z szarej karty.
    W konkretnym przypadku śniegu, trzeba będzie wprowadzić korekcję około 1,5 EV.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 14-02-2007 o 10:28

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja wczoraj robiłem sobie nocne fotki a raczej chciałem narazie ustawienia zobaczyć i wychodzi mi coś takiego:

http://s005.wyslijto.pl/?file_id=02168423215714949138

a po małem obróbce jest coś takiego:

http://s004.wyslijto.pl/?file_id=89651521945913375254

Mało tu ładnego śniegu.Noże ktoś powie co jest żle i jak ustawić ostrość?

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Novaro: ten tekst powinien sporo wyjaśnić http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ystem_strefowy .
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Domyślnie

Generalnie to metodę można przyjąć taką: korekcja +1.7EV na JPG i +2.0EV dla RAW w przypadku fotografowania śniegu w dzień (przy założeniu, że śnieg to większość fotografowanej sceny).

wojtek_j: w przypadku oświetlenia kilkoma źródłami światła śnieg nie ma szans wyjść jednolicie biały w nocy. Ostrość najlepiej ustawiać ręcznie obliczając przy okazji głębię ostrości (kalkulatorów głębi ostrości w internecie jest całe multum) tak, żeby pi razy oko co to chcesz było w jej obrębie. Na automatykę ustawień aparatu w nocy bym nie liczył.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

ja na silne slonce na sniegu robie tak: pomiar punktowy na najasniejsze miejsce w sniegu +korekcja 1/3EV
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Polecam te fragmenty książki. Jest równiez jasno omówiony ten temat
    http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r03.html

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Polecam "Ksiazka o fotografowaniu" Pana Mroczka, opisuje dosc dokladnie jak fotografowac snieg.
    Generalnie trzeba zrobic korekcje na + 1/2~ 1/3, potestuj rozne ustawienia, w koncu masz cyfrowke mozesz cykac do bulu, ale obserwuj swoje poczynania i mysl.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów