o, no to może ja po prostu tego niegdy nie usłyszałem a teraz jak wydałem 3 razy tyle kasy to mój słuch się wyostrzył
Arku, a możesz powiedzieć o tej instrukcji - gdzie o tym jest napisane? Mam tylko angielsko języczną i nie wiem czego mam szukać.
o, no to może ja po prostu tego niegdy nie usłyszałem a teraz jak wydałem 3 razy tyle kasy to mój słuch się wyostrzył
Arku, a możesz powiedzieć o tej instrukcji - gdzie o tym jest napisane? Mam tylko angielsko języczną i nie wiem czego mam szukać.
Cytuję - "When you press the shutter button halfway, the Image Stabilizer will start operating. (...) The image stabilizer operates for about two seconds even when your finger is off the shutter button."
Tak się złożyło, że mam przy sobie 17-55 i 17-85 i specjalnie dla ciebie sprawdziłem poziom hałasu wydawany przez te szkła ;-) Moim zdaniem 17-55 jest odrobinę głośniejszy, ale tylko przy przyłożeniu do ucha - w czasie normalnego focenia nie odczułem różnicy. Poza tym, w obu obiektywach jest takie samo pyknięcie przy włączaniu i wyłączaniu się IS'a, co powinieneś był słyszeć, używając 17-85.
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Używam oba obiekty i pytanie o głośność pracy IS w 17-55 jak najbardziej jest zasadne, natomiast odpowiedzi Pana Arka P. nic nie wnoszą a uwaga o instrukcji nie na temat(nic o głośności pracy mechanizmu tam nie ma)
dzięki Arek. mało ciszy w dzisiejszych czasach dlatego być może nie zauważyłem. najwazniejsze że wszystko ok.
Roman, a u Ciebie 17-55 też jest trochę głośniejszy?
O głośności faktycznie nie ma, ale jest w niej napisane, że to właśnie stabilizator działa przez kilka sekund po wciśnięciu spustu, a co niekopoił się azdanowski.
Przecież napisałem, że pracę ISa słychać tylko przy przyłożeniu do ucha - w domyśle w bardzo cichym otoczeniu. Silnik w 17-55 jest trochę bardziej słyszalny w takich warunkach, co jest odpowiedzią na pytanie azdanowskiego, dlaczego dopiero teraz to zauważył.
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Tak jest głośniejszy i było to odrazu zauważalne. I ponieważ nie tylko ja to usłyszałem przestałem się niepokoić. Myslę że związane jest to z innym typem mechanizmi IS. Było by dobrze gdyby inny użytkownicy się odezwali. Może podobnie jest z nowym takim samym typem IS w 70-200 f/4.