Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM dziwna praca silnika?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

o, no to może ja po prostu tego niegdy nie usłyszałem a teraz jak wydałem 3 razy tyle kasy to mój słuch się wyostrzył
    Arku, a możesz powiedzieć o tej instrukcji - gdzie o tym jest napisane? Mam tylko angielsko języczną i nie wiem czego mam szukać.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azdanowski Zobacz posta
    Arku, w którym miejscu jest o tym mowa w instrukcji bo nie mogę odszukać. Możesz pomóc?
    Cytuję - "When you press the shutter button halfway, the Image Stabilizer will start operating. (...) The image stabilizer operates for about two seconds even when your finger is off the shutter button."

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?
    Tak się złożyło, że mam przy sobie 17-55 i 17-85 i specjalnie dla ciebie sprawdziłem poziom hałasu wydawany przez te szkła ;-) Moim zdaniem 17-55 jest odrobinę głośniejszy, ale tylko przy przyłożeniu do ucha - w czasie normalnego focenia nie odczułem różnicy. Poza tym, w obu obiektywach jest takie samo pyknięcie przy włączaniu i wyłączaniu się IS'a, co powinieneś był słyszeć, używając 17-85.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Używam oba obiekty i pytanie o głośność pracy IS w 17-55 jak najbardziej jest zasadne, natomiast odpowiedzi Pana Arka P. nic nie wnoszą a uwaga o instrukcji nie na temat(nic o głośności pracy mechanizmu tam nie ma)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki Arek. mało ciszy w dzisiejszych czasach dlatego być może nie zauważyłem. najwazniejsze że wszystko ok.
    Roman, a u Ciebie 17-55 też jest trochę głośniejszy?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Zauważyłem coś co mnie bardzo niepokoii. W momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy obiektyw ustawia ostrość i... przez jeszcze jakies 2-4 sekundy pracuje w nim jakiś silniczek.
    Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    uwaga o instrukcji nie na temat(nic o głośności pracy mechanizmu tam nie ma)
    O głośności faktycznie nie ma, ale jest w niej napisane, że to właśnie stabilizator działa przez kilka sekund po wciśnięciu spustu, a co niekopoił się azdanowski.

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?
    Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Używam oba obiekty i pytanie o głośność pracy IS w 17-55 jak najbardziej jest zasadne, natomiast odpowiedzi Pana Arka P. nic nie wnoszą
    Przecież napisałem, że pracę ISa słychać tylko przy przyłożeniu do ucha - w domyśle w bardzo cichym otoczeniu. Silnik w 17-55 jest trochę bardziej słyszalny w takich warunkach, co jest odpowiedzią na pytanie azdanowskiego, dlaczego dopiero teraz to zauważył.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tak jest głośniejszy i było to odrazu zauważalne. I ponieważ nie tylko ja to usłyszałem przestałem się niepokoić. Myslę że związane jest to z innym typem mechanizmi IS. Było by dobrze gdyby inny użytkownicy się odezwali. Może podobnie jest z nowym takim samym typem IS w 70-200 f/4.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów