Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM dziwna praca silnika?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM dziwna praca silnika?

Witam i o pomoc prosze,

zakupiłem w zeszłym tygodniu Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM. Gdy kupowałem i testowałem go nie zauważyłem pewnej sprawy. Wczoraj chciałem powrócić do testów i... Zauważyłem coś co mnie bardzo niepokoii. W momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy obiektyw ustawia ostrość i... przez jeszcze jakies 2-4 sekundy pracuje w nim jakiś silniczek. Generalnie to mi nie przeszkadza bo jest to tak ciche że usłyszałem to dopiero w pokoju gdzie nie dochodziły żadne inne dziwięki (jest to dużo cichsze niż samo ostrzenie które i tak jest ciche). I uwaga - problem znika jeśli wyłączę stabilizator obrazu. Wtedy wszystko pracuje bez żadnych dodatkowych atrakcji.

Czy to normalne? jakiś silnik podtrzymujący stabilizowanie obrazu przez jakiś czas po ustawieniu ostrości? czy to jakaś awaria? w IS 17-85 który sprzedałem nic takiego nie zauważyłem ale a) mogłem nigdy nie znajdować się w takiej ciszy jak wczoraj, b) tam aż mógł działać inny mechanizm. sam nie wiem ale jestem trochę w strachu.

Będę wdzięczny za pomoc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

To normalne, w dodatku glosnosc jest zalezna od typu obiektywu, np. w 28-135 IS byl duzo cichszy niz np. w 75-300.

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azdanowski Zobacz posta
    I uwaga - problem znika jeśli wyłączę stabilizator obrazu. Wtedy wszystko pracuje bez żadnych dodatkowych atrakcji.
    No to chyba sam sobie odpowiedziałeś
    Wydaje mi się, że to, co słyszysz, to pracująca mechanika stabilizacji obrazu. System stabilizacji polega na rozkręceniu żyroskopów. Samo rozkręcenie zajmuje pewien czas i dlatego obiektyw podtrzymuje pracę żyroskopów przez kilka sekund na wypadek, gdybyś miał robić jeszcze jakieś zdjęcia.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    System stabilizacji polega na rozkręceniu żyroskopów. Samo rozkręcenie zajmuje pewien czas i dlatego obiektyw podtrzymuje pracę żyroskopów przez kilka sekund na wypadek, gdybyś miał robić jeszcze jakieś zdjęcia.
    Tam nie ma żadnych żyroskopów. Są półprzewodnikowe czujniki przyspieszeń, których nie trzeba rozkręcać i są bezgłośne. To, co słychać, to ruch zespołu soczewek kompensujący drgania.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Tam nie ma żadnych żyroskopów. Są półprzewodnikowe czujniki przyspieszeń, których nie trzeba rozkręcać i są bezgłośne. To, co słychać, to ruch zespołu soczewek kompensujący drgania.
    Sądziłem, że są tam żyroskopy, ale może coś mi się pomylało :-?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam podobną wątpliwość i przed chwila zadałem na forum pytanie z prośbą o wyjasnienie. Tak że chyba musi tak być jak są już dwa takie przypadki.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 10-02-2007 o 11:52

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ufffffffffffff. dzięki wszystkim. a więc 4 tysiące nie poszły na marne. ale stracha miałem dużego. jeszcze raz dzięki.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

ale stracha miałem dużego
    Wszystko jest wyjaśnione w instrukcji
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie, żyroskopy czy zespoły soczewek to już kwestia wtórna. Ale mam rozumieć że podtrzymujecie swoją opinię że tak ma być i że to normalna sprawa?

Arku, w którym miejscu jest o tym mowa w instrukcji bo nie mogę odszukać. Możesz pomóc?

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?

z góry jeszcze raz dziękuję

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Arku, w którym miejscu jest o tym mowa w instrukcji bo nie mogę odszukać. Możesz pomóc?
    Cytuję - "When you press the shutter button halfway, the Image Stabilizer will start operating. (...) The image stabilizer operates for about two seconds even when your finger is off the shutter button."

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?
    Tak się złożyło, że mam przy sobie 17-55 i 17-85 i specjalnie dla ciebie sprawdziłem poziom hałasu wydawany przez te szkła ;-) Moim zdaniem 17-55 jest odrobinę głośniejszy, ale tylko przy przyłożeniu do ucha - w czasie normalnego focenia nie odczułem różnicy. Poza tym, w obu obiektywach jest takie samo pyknięcie przy włączaniu i wyłączaniu się IS'a, co powinieneś był słyszeć, używając 17-85.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów