Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: potrzebna porada:)

Dopiero zaczyna Awatar tymoteusz

Domyślnie

koledzy jak człowiek zdolny to sam sie uczy.
    Ja robię od 10 roku zycia i nie byłem nigdy asystentem. Fakt był czas że 5 latek chodziłem na kółko foto i tam sie sporo nauczyłem. Ale w dzisiejszych czasach cyfraki oduczają myśleć, walą wszyscy jak popadnie i co sie rusza.
    Każdy musi swoją technikę wyrobić. Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
    Tego życzę wszystkim z was.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymoteusz Zobacz posta
    Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
    Ha! A mi już co najmniej kilka osób (w większości obcych, na plf/oph) tak powiedziało :-D A moja "technika" to właśnie "walić jak popadnie i co się rusza" I co teraz, hemm? :-P ;-)

Dopiero zaczyna Awatar maslo

Domyślnie

kit 18-55 i sorry za pomylke. Na nowy obiektyw mam okolo 1300 złotych. potwierdzam, ze te okolice sa ładne. mam mnostwo fotek.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak potrzebujesz obiektywu uniwersalnego (czyli zarówno szeroko jak i nie zbyt krótko) i budżet ok 1300 zł - to może Sigma 17-70? Nie jest zła, cenowo akurat się zmieścisz.
    Na zagranicznych forach dyskusyjnych zbiera bardzo dobre opinie. Osobiście nie testowałem, ale na tym forum na pewno ktoś taki obiektyw posiada, więc może się bardziej szczegółowo wypowiedzieć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    "walić jak popadnie i co się rusza" I co teraz, hemm? :-P ;-)
    Wiesz to też jest technika. Tylko szkoda, że myśleć nie musisz, walisz z myślą że któreś ci wyjdzie - to nie jest rozwiązanie. Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
    Dalszch sukcesów.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wiesz to też jest technika. Tylko szkoda, że myśleć nie musisz, walisz z myślą że któreś ci wyjdzie - to nie jest rozwiązanie. Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
    Dalszch sukcesów.
    Zobacz (zanim zaczniesz ironizować zbytnio) najpierw jakie zdjęcia robi Muflon to zrozumiesz ze tam ta technika jest jak najbardziej na miejscu . W obiekt poruszający się z prędkościami nierzadko kilkuset km/h to "seriami,seriami " chyba jest jedyną najlepszą techniką.
    Tu masz dla ułatwienia link

Pozdr
    Artur
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-02-2007 o 00:47
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
    nie no, swietny poczatek na forum .. sluchaj tymoteusz, czy Tobie naprawde sie wydaje, ze ludzie tutaj dowiedzieli sie co to fotografia z chwila kupienia pierwszej cyfry .. wybacz, ale to troche niepowazne z twojej strony ;-)

no i jeszcze jedna rzecz - czy dobrze rozumiem, ze radzisz poczatkujacemu by zaczal od koncertow, tak ;-) ok, nie ma wiecej pytan

maslo, co do szkiel to napisz prosze co fotografujesz.. latwiej bedzie dobrac obiektyw do twoich potrzeb niz pozniej potrzeby do obiektywu ;-) .. masz kit'a - jesli jest ok to zostaw go do szerokiego katu - domkniety jest nawet ok.. pytanie jakich ogniskowych Ci brakuje.. chcesz tele jako uzupelnienie kit'a, cos "zamiast" kit'a czy "przedluzenie" kit'a.. za 1300zl kupisz juz fajne szklo.. tylko napisz do czego ma Ci byc potrzebne..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-02-2007 o 11:15

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maslo Zobacz posta
    Zastanawiam sie nad kupnem nowego obiektywu.
    Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM?
    Obiektyw taki sobie.
    Ale moze byc, jesli Ci pasuje.

Osobiscie na poczatek polecilbym EF 20-35/2.8L
    Tani, dobry i ma czerwony pasek.
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Domyślnie

Wiesz wg mnie można robić nawet spoko zdjęcia kitem. Myślę że koncerty bez zobowiązań to dobra szkoła. Ja robiłem swojego czasu zenitem i MC WOŁNĄ 50 i ze światłem na koncetrach nie miałem problemów. Potem się siedzi i analizuje. Na koncertach sie dużo dzieje, ludzie skaczą, grajki miny walą.
    Wg mnie doskonałe miejsce do popisu, nawet kiepskim sprzętem. No jeśli chce chłopak na tym zarobić to siłą rzeczy musi mieć trochę lepsze "obie".
    Ale na nauke w sam raz.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zobacz (zanim zaczniesz ironizować zbytnio) najpierw jakie zdjęcia robi Muflon (...)
    Stop, stop, stop ;-) Dzięki za próbę obrony (TWA rulez ), ale mi naprawdę nie o to chodzi. Oczywiście swoją drogą, żeby strzelać takie, takie, czy takie fotki, szybki AF i trochę fps jest.... khem, no powiedzmy że przydaje się trochę ;-)

Ale mi nie o to chodzi. No dobra, mam swój sposób na pstrykanie - szybki AF, dużo fps w puszce, bufor na 20 RAWów, 160GB databanków i... czas na przegrzebywanie się przez to w domu ;-) Czasem nawet na pstrykanie statyki nie wyłączam "karabin mode", bo nie wiadomo co się za chwilę może zdarzyć (czyli: nawalam ile wlezie, a nuż się coś fajnego trafi). Często jedno ujęcie robię kilka razy, na róznych ogniskowych, po to żeby w domu wybrać to, które mi bardziej pasuje (czytaj: cienias, bezmyślny pstrykacz, zdjęcie trzeba robić aparatem a nie cropem w PS). No krótko mówiąc wszystko to, o czym z taką ironią (nie konkretnie w moją stronę, bynajmniej nie w pierwszym poście - ale ogólnie) pisze tymoteusz. Sprawia mi to dużą frajdę a i efekty nawet czasem nienajgorsze wychodzą. I tylko co jakiś czas znajduje się ktoś kto ma z tym jakiś problem. A to ktoś mi mówi "phi, nie jesteś fotografem tylko operatorem PSa", a to "żenada, brak myślenia", a to "kupa sprzętu i za grosz talentu" ;-) Cytując czarnych braci zza oceanu what's the big fucking problem?

A ja mam to w nosie i cieszę się kilkunastoma fotkami w dużym formacie, które rozwiesiłem sobie po ścianach w całym mieszkaniu. Gościom się podoba i nawet żona nie protestowała - zarezerwowała tylko sypialnię i pokój dziecięcy na jakieś inne tematy ;-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów