Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Witam i zapraszam

Janko Muzykant
    Guest

Domyślnie Witam i zapraszam

Witam, większość znam z usenetu.
    Jako, ze jestem właścicielem G3 to czasem tu będę wpadał a na dzień dobry zapraszam na moją stronę http://www.adamsmialek.prv.pl/ ze zdjęciami z tego aparatu (zdjęcia z datą sierpień 2003 i późniejszą).

Zasłużeni Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Witam i zapraszam

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Witam, większość znam z usenetu.
    Jako, ze jestem właścicielem G3 to czasem tu będę wpadał a na dzień dobry zapraszam na moją stronę http://www.adamsmialek.prv.pl/ ze zdjęciami z tego aparatu (zdjęcia z datą sierpień 2003 i późniejszą).
    Całkiem Całkiem - bardzo fajne zdjecia - tylko nie ktore za bardzo czuc PS-em ale moge sie mylic.

Janko Muzykant
    Guest

Całkiem Całkiem - bardzo fajne zdjecia - tylko nie ktore za bardzo czuc PS-em ale moge sie mylic.

A no czuć i to dobrze - skoro w G3 siedzi już trochę PSa to dla czego nie kontynuować dzieła zniszczenia? ;)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

skoro w G3 siedzi już trochę PSa
    Zawsze mozna w RAW robic niz niszczyc

Jestem pewien ze spodziewales sie tego typu sugestii/odpowiedzi

Janko Muzykant
    Guest

Domyślnie

Zawsze robię w RAW ;)
    No i spodziewałem się takiej odpowiedzi ;)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze robię w RAW
    To od kiedy w RAW jest jakis PS ? :P

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To od kiedy w RAW jest jakis PS ?
    Pamiętasz Vitez te zamierzchłeczasy, kiedy jeszcze miałeś G3, nie jest to rewelka, więc często-czasem trzeba coś podciągnąć, podrównać i odszumieć bo bez tego to często gęsto mizerka
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Janko Muzykant
    Guest

Domyślnie

Obrabiam bo chcę a nie muszę. I śmiać mi się che, jak ktoś marudzi na ''rusznane w ps'', jak by zapomniał o kilkunastu funkcjach peesopodobnych w swoim aparacie.
    Chyba nie ważne jak są zdjęcia robione tylko jakie one są.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mroczny
    To od kiedy w RAW jest jakis PS ?
    Pamiętasz Vitez te zamierzchłeczasy, kiedy jeszcze miałeś G3, nie jest to rewelka, więc często-czasem trzeba coś podciągnąć, podrównać i odszumieć bo bez tego to często gęsto mizerka
    Chyba nie zrozumiales... pytam gdzie w formacie RAW jest PS, czyli - jesli mamy surowy obraz z matrycy (RAW) to jest on nietkniety z zalozenia softem aparatu, tak wiec - nie jest tknietym "aparatowym" PS-em, stad moje pytanie do Janka - czemu, jesli uzywa RAW, uwaza ze jest to jednak tkniete aparatowym PS-em zdjecie?

Inaczej - jesli ktos robi w RAW, czyli zdjecie dostaje nieobrobione softem aparatu a wlasnie surowe, to dziwne ze twierdzi ze to zdjecie juz jest tkniete jakims wbudowanym w aparat softem typu PS i mozna je "psuc" dalej (bo nie jest - taki jest wlasnie urok RAW).

Janko Muzykant
    Guest

Domyślnie

RAW to nie zdjęcie - żeby je zobaczyć (wywołać) potrzeba softu. No i mamy ps (oczywiście ps rozumiem jako jakikolwiek soft do obróbki).

Nie da się z RAW wywołać zdjęcia ''naturalnego'' no bo niby jak mamy ustawić parametry - na środek wszystkie suwaki? A balans bieli?

Czy konwersja nastąpi w aparacie czy później to dla mnie bez znaczenia - wiedomo, wygodniej i precyzyjniej mozna to zrobić później.

A że akurat lubię styl ciepło-wysycony stąd korzystam z softu mając za cel wyłacznie takie a nie inne zdjęcia.

I przy okazji - odpowiadając Mrocznemu - robiłem nieco zdjęć D60 i 10D no i szczerze nie ma wielkiej różnicy wyłaczając oczywiste - rozdzielczość, sposób pracy, wygodę, szybkość i przeznaczenie aparatów. Z wszystkich tych trzech maszyn można uzyskać przyzwoita jakość zdjęć i co najważniejsze - da się nad nimi panować. Oczywiście ten ostatni najmiej szumi przy wysokich iso, jakość szczegółów będzie wprost zalezna od obiektywów (seria G ma szkło średniej klasy, przysłonięte w miarę przyzwoite). Dynamika 10D i G3/G5 jest praktycznie taka sama, zdaje mi się, ze D60 nieco słabsza z racji wieku ale może akurat tak mi wtedy wyszło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów