Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: imitacja kliszy w ps cs2

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    co daje nam lepsze efekty: praca z pluginami czy np praca na channel mixer?
    Trix.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Trix.
    .... albo AGFA APX
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    AGFA APX
    wiedzialam ze napiszesz cos w tym stylu...

czy pod kazdym watkiem w stylu "cyfrowa fotografia B&W" bedziesz pisal ze bez negatywu ani rusz...?

dzieki za odpowiedz

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

czy pod kazdym watkiem w stylu "cyfrowa fotografia B&W" bedziesz pisal ze bez negatywu ani rusz...?
    Ale to ja zacząłem!
    To raz, a po drugie, to:
    "cyfrowa fotografia B&W"
    brzmi jak mp3 jakości CD albo maluch turbo dizel interkuler (to dla tych co lubią porównania samochodowe). Zwyczajnie nie ma czegoś takiego.

OT: (i cd)
    Tak samo jak nie istnieje ,,cyfrowy aparat forograficzny''. Albo cyfrowy, albo fotograficzny.
    W ogóle uważam, że pojęcie ,,fotografia cyfrowa'' jest totalnie pomylone. Elektroniczny rejestrator obrazu (zwany przez niektórych cyfrowym aparatem ze względu na podobną budowę i jakość obsługi do aparatu fotogrficznego) jest narzędziem służącym do akwizycji obrazu, by poddać go dalszej obróbce przy pomocy komputera. Ba, zdarza się, że cyfrowy obraz zostanie utrwalony na odbitce przy pomocy techniki fotograficznej!

Nie neguję cyfrowej techniki jako takiej, sam z niej korzystam, staram się tylko nie wrzucać tego do jednego wora.
    Skanowanie negatywów, co namiętnie czynię również jest akwizycją obrazu.
    Ale sam negatyw powstał metodą fotograficzną. Obraz z aparatu cyfrowego - nie.

Uff, powiedziałem. Trudno. Takie jest moje zdanie. Większość ma inne, szanuję to i dlatego ze swoim się nie wychylam, ale musiałem wreszcie to z siebie wyrzucić. Nie bijcie za mocno (-:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak
    ...OT: (i cd)
    Tak samo jak nie istnieje ,,cyfrowy aparat forograficzny''. Albo cyfrowy, albo fotograficzny....
    ... Takie jest moje zdanie. Większość ma inne, szanuję to i dlatego ze swoim się nie wychylam, ale musiałem wreszcie to z siebie wyrzucić. Nie bijcie za mocno (-:
    A żeś walną manifesta
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Ale to ja zacząłem!
    Ale jak sam widzisz nie Ciepie sie przyczepilam

Tak samo jak nie istnieje ,,cyfrowy aparat forograficzny''. Albo cyfrowy, albo fotograficzny.
    Wedlug PWN istnieje ale pewnie sie myla

W taki razie co rozumiesz przez pojecie "metoda fotograficzna"?

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W ogóle uważam, że pojęcie ,,fotografia cyfrowa'' jest totalnie pomylone. Elektroniczny rejestrator obrazu (zwany przez niektórych cyfrowym aparatem ze względu na podobną budowę i jakość obsługi do aparatu fotogrficznego) jest narzędziem służącym do akwizycji obrazu, by poddać go dalszej obróbce przy pomocy komputera. Ba, zdarza się, że cyfrowy obraz zostanie utrwalony na odbitce przy pomocy techniki fotograficznej!
    ale fotografia nie oznacza ze obraz ma zostać koniecznie utrwalony na kliszy. Tu jest taka dosc ciekawa definicja http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografia

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    Tu jest taka dosc ciekawa definicja http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografia
    Swoją drogą, oglądałem kiedyś zdjęcia Prokudina-Gorskiego, dość duże pliki (2-3MPix) i powiedziałbym, że ich jakość naprawdę (biorąc przymiarkę na czasy i technikę) wymiata!

A fotografia... dla mnie wszystko co ma na wejściu obiektyw (albo otworek ;-)), a na wyjściu zdjęcie na papierze to aparat fotograficzny. Jeśli zdjęcie jest czarno-białe, to jest to "fotografia B/W" Inna sprawa, że w sumie slajdy się pod taką definicję nie łapią

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Inna sprawa, że w sumie slajdy się pod taką definicję nie łapią
    Ależ oczywiście że się łapią : zrobisz z nich odbitkę traktując je jako specyficzny rodzaj negatywu .
    Inna sprawa , że możesz je wyświetlić przez rzutnik na papierowy ekran ...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OT: (i cd)
    Moim zdaniem jest to kwestia definicji i rozwinięcia terminu fotografia - można rozumieć to również jako " zapis energii strumienia fotonów skierowanego przez dowolny układ optyczny na dowolną powierzchnię rejestrującą ". No i co - wszystko się mieści , bardziej chodzi o metodę niż o technikalia , a Twój podział jest w moim odczuciu oparty na tym drugim .
    No offense , to tylko definicje - ważny jest efekt - jak sam przyznałeś .
    Fakt , że można pod moją definicję na siłę podciągnąć wydruk z USG , ale ... niektóre z nich są tak piękne , że mogę się na to zgodzić ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów