Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: imitacja kliszy w ps cs2

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Otrzymanie trwałego obrazu w miejscu działania
    (..)
    I bardzo dobrze, że jesteś w domu!
    No to mój ulubiony przykład: czy stanowisko p.t. cyfrówka+atramentówka, połączone kabelkiem USB/FW i drukujące zdjęcie w sekundę po naciśnięciu migawki (full automat), spotykane zresztą czasem na różnych festynach, pod szyldem "zrób sobie fotkę" - jest wg Ciebie "aparatem fotograficznym"? :-D

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    Panowie liczy się efekt końcowy. nie ważne jaka technika, ważne żeby było piękne...
    Też tak uważam.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    No to mój ulubiony przykład: czy stanowisko p.t. cyfrówka+atramentówka, połączone kabelkiem USB/FW i drukujące zdjęcie w sekundę po naciśnięciu migawki (full automat), spotykane zresztą czasem na różnych festynach, pod szyldem "zrób sobie fotkę" - jest wg Ciebie "aparatem fotograficznym"? :-D
    Nie.
    W miejscu, nie znaczy, że tu w lesie gdzie stoję i pstrykam.
    Światlo nie działa na papier na którym drukujesz, działa (w Twoim przykładzie) tylko i wyłącznie na matrycę (sensor elektroniczny).
    Twój przykład to akwizycja i prezentacja obrazu, w całości wykonana elektromechanicznie, ale nie fotograficznie.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kurczaki minek powiedzial co mysli (wcale nie chcac nikomu narzucac swojego zdania) a tu od razu krucjata nawracajaca. Ja sentymentu do techniki analogowej nie mam (a uzywalem jakis czas) ale sadze, ze minek ma bardzo spojne i logiczne podejscie do definicji tego czym wg niego jest fotografia. W definicji minka wazne sa 2 rzeczy: 1) aby obraz powstawal tam gdzie pada swiatlo 2) aby obraz tak powstajacy byl trwaly (czyli proces nieodrwacalny). Dodatkowo w przypadku fotografii BW technika analogowa dziala od poczatku w ograniczonej przestrzeni barw; technika cyfrowa zawsze dziala na RGB, a najwyzej potem rzutuje sie to na jakas podprzestrzen aby uzyskac efekt BW

Ja ten podzial rozumiem i jasno go widze. Dla wygody uzycia jezyka wole jednak stosowac jedna nazwe. A jesli chce powiedziec cos wiecej to uzywam okreslen dodatkowych np. fotografia cyfrowa lub fotografia analogowa. I tak to przeciez funkcjonuje w chwili obecnej.

EDIT: Zastanawialem sie jak silne jest dazenie czlowieka do porzadkowania swiata (czyli tworzenia definicji jako szufladek-zbiorow, do ktorych wrzucamy rozne rzeczy). Np. w definicji minka cien nie jest fotografia, ale cien kwiata utrwalony na bocznej sciance mojego monitora juz nia jest (tam gdzie padalo swiatlo bialy plastik obudowy monitora pozolkl, a tam gdzie byl cien nie zmienil swojej barwy)

EDIT II: A latem wiele osob ma fotografie swoich majtek na wlasnym ciele. Nie jest to bardzo trwala fotografia (i moze dlatego nie jest to fotografia) ale moja trzyma sie juz 9 miesiecy.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-02-2007 o 08:41
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Światlo nie działa na papier na którym drukujesz, działa (w Twoim przykładzie) tylko i wyłącznie na matrycę (sensor elektroniczny).
    Twój przykład to akwizycja i prezentacja obrazu, w całości wykonana elektromechanicznie, ale nie fotograficznie.
    No fakt, przy przyjęciu takiej definicji, czuję się przekonany. Cyfra to nie fotografia!

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

No fakt, przy przyjęciu takiej definicji, czuję się przekonany. Cyfra to nie fotografia!
    Ale w labie już papier jest naświetlany światłem więc jezeli drukujemy w domu to to jest tuszografia a jak w labie to jeszcze fotografia
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Ale w labie już papier jest naświetlany światłem więc jezeli drukujemy w domu to to jest tuszografia a jak w labie to jeszcze fotografia
    Wg tej definicji nie, bo w labie po papierze nie rysują te same fotony co w rzeczywistości, w fotografowanej scenie

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

A fakt, czyli fotografia sie kończy na zamknięciu migawki. Później to już nie fotografia
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

Wikipedia z racji, iż jest tworzona przez ,,społeczność internetową'' nie może byc wiarygodnym źródłem, ale pisze tak:
    Nie obraź się, ale to po prostu nieprawda: sugeruję w wyrażaniu podobnych opinii nie kierować się "prawdą ogólną" albo bzdurami, które wygadują tzw. "dziennikarze", bo krzywdzi to ludzi, którzy wykonali świetną robotę zupełnie za darmo. Wikipedia może być niekompletna (niektóre hasła opracowane są fatalnie), ale na pewno nie jest niewiarygodna, jak pokazało ostatnie porównanie (jesień zeszłego roku, opublikowane w czasopiśmie Nature) z Encyklopedią Britannica (liczba błędów w obu jest podobna, w Wikipedii są większego kalibru, ale ogólnie obydwie są na podobnym poziomie merytorycznym).

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OT: (i cd)
    Ale sam negatyw powstał metodą fotograficzną. Obraz z aparatu cyfrowego - nie.
    Moim zdaniem jest to kwestia definicji i rozwinięcia terminu fotografia - można rozumieć to również jako " zapis energii strumienia fotonów skierowanego przez dowolny układ optyczny na dowolną powierzchnię rejestrującą ". No i co - wszystko się mieści , bardziej chodzi o metodę niż o technikalia , a Twój podział jest w moim odczuciu oparty na tym drugim .
    No offense , to tylko definicje - ważny jest efekt - jak sam przyznałeś .
    Fakt , że można pod moją definicję na siłę podciągnąć wydruk z USG , ale ... niektóre z nich są tak piękne , że mogę się na to zgodzić ...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wg tej definicji nie, bo w labie po papierze nie rysują te same fotony co w rzeczywistości, w fotografowanej scenie
    W lokalnej rzeczywistości labu to są jedyne fotony, które rysują.
    Podobnie jest przecież pod powiększalnikiem.
    Światło pada na papaier światłoczuły, następnie obraz zostaje wywołany i utrwalony. Technika fotograficzna, podobnie jak heliografia.

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    (...) którzy wykonali świetną robotę zupełnie za darmo.
    Skoro za darmo, to jak mają być wiarygodni?
    Kim są ludzie, który to tworzą?
    Z pewnością robią świetną robotę, ale czy zawsze każdy wypowiada się na temat, z którego jest ekspertem i jego wiedza jest zweryfikowana? Czy tylko siebie za takich uważają?

Cytat Zamieszczone przez pantomas Zobacz posta
    (...) na dowolną powierzchnię rejestrującą ".
    Matryca nie jest powierzchnią rejestrującą, tylko przetwarzającą sygnały. Rejestrowanie (sygnałów, nie obrazu!) odbywa się dalej, w komórkach pamięci.

Koniec, więcej nie piszę, widzę, że zostałem jako tako zrozumiany, dziękuję.
    (Żeby nie było, żem zrzęda, to jedni odróżniają młotek szewski od młotka ciesielskiego, dla innych młotek to młotek. Ja odróżniam sobie techniki obrazowania i dobrze mi z tym (-: )

A kontynuując OT, załączam link, z którego dużo się dziś ciekawego dowiedziałem: http://www.mediamarkt.pl/cyfrowki.html

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów