Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Dziwne, zielone artefakty na zdjęciach!!!RATUNEK

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Dziwne, zielone artefakty na zdjęciach!!!RATUNEK

Witam.

Dzisiaj "obrabiałem" zdjęcia i o dziwo pojawiły się na nich przy powiększeniu zielone, cieniutkie obramowania między przejściami tonalnymi np. skóry na twarzy.

Byłem. Podłamany. Przeinstalowałem sterowniki w karcie, odczytywałem zdjęcia w różnych programach, zmieniałem rozdzielczość i głębię kolorów i nic...
    Plamy jak były tak były i nie chodziło wcale o wyłączenie filtra w ACDsee dotyczącego wskazania prześwietlonych pikseli.

Wyłączałem komputer ze 3 razy...
    Odłączałem kabel zasilający od monitora...

Nic nie pomagało.

W końcu zdesperowany wyłączyłem komputer i LISTWĘ ZASILAJĄCĄ!!!!

TO POMOGŁO!!!!

PS. Dla wszystkich tych, którzy mają lub będą mieli taki sam problem
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I myślisz że to listwa?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No - jak ja wylacze monitor i listwe zasilajaca (ktorej ntb nie mam) to mi tez wszystkie obramowania znikaja.
    Niezaleznie od koloru...
    5D

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I myślisz że to listwa?
    Nie ma innej opcji..

Przedtem próbowałem wszystkiego.

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Domyślnie

To trzeba by jeszcze sprawdzić "aurę" wokół komputera i Ciebie
    Widać, że coś "paranormalnego" tam się dzieje - zielony kolor by na to wskazywał, to najczęściej wpływ tych małych, złośliwych ufo-canonków.
    A może zrobisz zdjęcia tego stanowiska z włączoną listwą i bez wtedy może coś więcej da się zaobserwować?
    A tak na "poważnie" to ta listwa chyba nieźle "sieje" wokół polem elektromagnetycznym... Czas ją chyba zmienić. Ale może to też być jakiś inny, dotąd nieznany ludzkości efekt autosugestii, zauważania zjaw z przemęczenia, lub czegoś podobnego
    Ale na początek spróbuj rozmagnesować monitor (jest taka opcja w menu monitora), o ile to crt.
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 09-02-2007 o 07:56

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja też tak mam. Gdy wyłącze komputer to nie widzę zielonych obramowań. Czerwonych też nie. Jak widać, to powszechne zjawisko.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

U mnie znika nawet winieta , beczka , szumy , aberacja chromatyczna i inne

Dopiero zaczyna Awatar Milosz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jak pojawiaja Ci sie artefakty to raczej masz uwalone pamieci ram albo nie daja rady bo za mocno podkreciles szyne systemowa. Ewentualnie zasilacz ma juz konajace kondensatory.
    camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Domyślnie

Napisz jeszcze ile lat ma ten monitor + komputer , może czas by go już wymieć...?
    Dodam jeszcze, że jak odpalę (coraz rzadziej) swój stary CRT, to w ogóle kolory poprawnie zaczynają pojawiać po dłuższym jego "wygrzaniu" - tak z godzinę lub dwie. Zaraz po włączeniu przybiera właśnie takie zielonkawe (a miejscami różowe) odcienie.
    W starym tv miałem podobny efekt, więc może to już koniec katody...zbliża się nieuchronnie. Pewnie też i wpływ na to może mieć starzejący się układ odchylania - kondensatory już raczej wyschły.
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 09-02-2007 o 13:23

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To moze zeby uscislic - odlaczyles komputer od listwy zasilajacej, podlaczyles inaczej (bezposrednio do gniazdka) i artefakty zniknely?

Czy tez wylaczyles caly sprzet w cholere, poszedles na piwo i to tez pomoglo bo przestales sie tym przejmowac?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów