Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Polar i posteryzacja

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam tani filtr HAMA i denerwuje mnie straszna posteryzacja nieba na zdjęciach wykonanych z jego użyciem. Czy kupno filtra B+W MRC oprócz ogólnej poprawy jakości ostrości itd. zredukuje ten problem?

problem szczególnie widoczny na przyciemnionym niebie.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Nie wiem czy posteryzacja może być spowodowana samym filtrem, nie napisałeś jakiego obiektywu używasz. Pozatym zauważalna posteryzacja pojawia się przy dużej kompresji obrazu, więc może sprawdź jaki stopień kompresji JPEGa masz ustawiony w aparacie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

obiektyw to kit, ale bez filtra niebo jest czyste z filtrem przy powiększeniu wyraźnie traci gładkość, a zdjęcia robię w RAWie

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziwne, ale IMHO to nie filtr. Proponuje sprawdzic ustawienia softu do RAW i ewentualnie zrobic pare zdjec w jpeg.

Tez mialem taki zestaw - kit + najtanszy polar hamy (za 12 GBP), robilem w jpegach i efekty byly bardzo ok. Zadnych posteryzacji - plynne przejscia tonalne. Extra bylo.

EDIT: I fajna byla taka galeczka na pierscieniu. Teraz mam B&W i troche tego brakuje. Ale, z drugiej strony, oslone mozna zalozyc.
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 09-02-2007 o 01:15
    5D

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

U mnie to samo. Może nie extra, bo kity dalekie są od "extra", ale przejścia tonalne były/są płynne. Jeśli jednak twierdzisz, że bez filtra jest jest zauważalna poprawa to być może coś rzeczywiście jest na rzeczy. Wrzuć jakąś próbkę...
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 09-02-2007 o 01:18

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja też przez dłuższy czas używałem Hamy i generalnie sobie radziła, żadnych większych cudów nie było. Jedynie przy zdjęciach robionych częściowo pod słońce zdarzało się że zamiast błękitów robiły się cyjany.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 09-02-2007 o 02:08
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów