Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: EOS 1n RS i funkcja DEP

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Question EOS 1n RS i funkcja DEP

Witam!!!!
    Mam pytanko czy we wszystkich eosach 1n powinna być ta funkcja (Depth-of-Field AE) czy w niektórych jej nie było?? Bo w moim tego nie ma :-(
    Da się to do instalować w serwisie???
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam!!!
    Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salceson Zobacz posta
    Witam!!!!
    Mam pytanko czy we wszystkich eosach 1n powinna być ta funkcja (Depth-of-Field AE) czy w niektórych jej nie było?? Bo w moim tego nie ma :-(
    Da się to do instalować w serwisie???
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam!!!
    W zwyklej jedyNce jest. W cyfrowym D20 tez ale w 5D juz tej funkcji nie widzialem. Czasami jest przydatna.
    Pytasz doinstalowac w serwisie? A co? Na wyswietlaczu widzisz ikonke do niej? Bo to nie ekran. Pokazuje tylko to co umie.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

ale co dziwne w instrukcji od tego aparatu jest. Instrukcja jest na EOS-1N i EOS-1N RS
    Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8

Miasto
    Miasto

Domyślnie

ale co dziwne w instrukcji od tego aparatu jest. Instrukcja jest na EOS-1N i EOS-1N RS
    Wiem. Mam taka samą.
    Zobacz pod kątem czy w lewym gornym rogu LCD masz funkcje M, a pod nią DEP. Na LCD mozna wypatrzec jakie obrazki wyswietla.
    Co do samej funkcji to jest wygodna. Ja np uzywam ja w specyficzny sposob: pomiar na minimalna ostrosc, na max, trzecie przycisniecie ustawienie ostrosci pomiedzy i ustawienie przyslony. Zapamietuje przyslone i przelaczam szklo na manual focus, a body na M. Mam wtedy sporo czasu na spokojne kadrowanie bez ponownego ustawiania GO. Oczywscie metada ta nie dziala na... dzieci
    Za wolna.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

jak dokładniej się przyjrzałem temu LCD pod kątem to widać jest trochę litery. A jak ty dokładnie włączasz tą funkcje, może ja robię coś nie właściwie?? Włącza się ją inaczej niż np. pełną automatykę, Manuala, bulb, Av, Tv ???

jeszcze znalazłem na tej stronce że ta funkcja występuje w tym modelu wiec nie wiem co jest grane
    http://web.archive.org/web/200110170...anontabela.htm
    Ostatnio edytowane przez salceson ; 08-02-2007 o 23:16

Miasto
    Miasto

Domyślnie

jak dokładniej się przyjrzałem temu LCD pod kątem to widać jest trochę litery. A jak ty dokładnie włączasz tą funkcje, może ja robię coś nie właściwie?? Włącza się ją inaczej niż np. pełną automatykę, Manuala, bulb, Av, Tv ???

jeszcze znalazłem na tej stronce że ta funkcja występuje w tym modelu wiec nie wiem co jest grane
    http://web.archive.org/web/200110170...anontabela.htm

Wybór DEP jest pomiedzy funkcjami M, a AV kręcąc kółkiem wyboru funkcji
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

mam taką kolejność jak kręcąc kółkiem M, Tv, bulb, P, Av i odnowa funkcja DEP nie wystepuje

Miasto
    Miasto

Domyślnie

mam taką kolejność jak kręcąc kółkiem M, Tv, bulb, P, Av i odnowa funkcja DEP nie wystepuje
    Wiec masz cos zepsute. Sprawdzilem w 1n. DEP pokazuje sie nawet przy manual focus czy odpietym szkle. Moze serwis pomoze? A w CF nie ma czego na ten temat?
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

w CF tzn?? bo nie jarze :wink:
    Napisałem też już do serwisu canona w Polsce i czekam na odpowiedź.

michal.wrobel
    Guest

Unhappy

Niestety muszę was zmartwić. EOS 1N ma taką funkcję, natomiast EOS1N RS jej NIE MA.
    Wyświetlacz jest taki sam w obu modelach i ma odpowiednie pole ale nic nigdy się na nim nie wyświetli. Podobno Canon musiał przepisać część oprogramowania do RS-a, żeby dodać obsługę nowych funkcji i zabrakło im miejsca w pamięci rom, więc coś musieli usunąć.

Brakującej funkcji nie da się raczej dorobić. Jedyne co się da zrobić to dodać jeszcze jedną funkcję użytkownika (do wyboru jest tylko jedna z kilkunastu). Ich listę znajdziecie tutaj: http://groups.google.pl/group/rec.ph...d4c36cf2f89fd8
    Może to zrobić serwis, jest to drogie i nie każdy posiadacz 1N może to zrobić (trzeba być zarejestrowanym gdzieśtam). Nie wiem czy na Żytniej to robią.

RS to super sprzęt do szybkich ujęć ale jeśli mam się czepiać to brakuje mu kilku drobnych rzeczy:
    - użytkownik nie może samodzielnie wymienić matówki (serwis może)
    - nie da się tu używać obiektywu 50mm 1.0 (ramka lustra jest zbyt wąska)
    - grip jest zamontowany na stałe (ja akurat używam 1N bez gripa i mi to odpowiada)
    - nie ma przełącznika włączającego beeper. można go uruchmić funkcją indywidualną
    - lepiej nie celować zbyt długo w słońce bez założonego dekielka - wypala migawkę
    - paprochy osiadają na lustrze i trzeba je czyścić
    Ostatnio edytowane przez michal.wrobel ; 09-02-2007 o 18:30

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów