w CF tzn?? bo nie jarze :wink:
Napisałem też już do serwisu canona w Polsce i czekam na odpowiedź.
w CF tzn?? bo nie jarze :wink:
Napisałem też już do serwisu canona w Polsce i czekam na odpowiedź.
Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8
Niestety muszę was zmartwić. EOS 1N ma taką funkcję, natomiast EOS1N RS jej NIE MA.
Wyświetlacz jest taki sam w obu modelach i ma odpowiednie pole ale nic nigdy się na nim nie wyświetli. Podobno Canon musiał przepisać część oprogramowania do RS-a, żeby dodać obsługę nowych funkcji i zabrakło im miejsca w pamięci rom, więc coś musieli usunąć.
Brakującej funkcji nie da się raczej dorobić. Jedyne co się da zrobić to dodać jeszcze jedną funkcję użytkownika (do wyboru jest tylko jedna z kilkunastu). Ich listę znajdziecie tutaj: http://groups.google.pl/group/rec.ph...d4c36cf2f89fd8
Może to zrobić serwis, jest to drogie i nie każdy posiadacz 1N może to zrobić (trzeba być zarejestrowanym gdzieśtam). Nie wiem czy na Żytniej to robią.
RS to super sprzęt do szybkich ujęć ale jeśli mam się czepiać to brakuje mu kilku drobnych rzeczy:
- użytkownik nie może samodzielnie wymienić matówki (serwis może)
- nie da się tu używać obiektywu 50mm 1.0 (ramka lustra jest zbyt wąska)
- grip jest zamontowany na stałe (ja akurat używam 1N bez gripa i mi to odpowiada)
- nie ma przełącznika włączającego beeper. można go uruchmić funkcją indywidualną
- lepiej nie celować zbyt długo w słońce bez założonego dekielka - wypala migawkę
- paprochy osiadają na lustrze i trzeba je czyścić
Ostatnio edytowane przez michal.wrobel ; 09-02-2007 o 18:30
Czyli to sprzet do bardzo specyficznych zastosowan.
Mam przy mojej jenyNce booster i predkosci jakie osiaga sa wystarczajace do sledzenia startujacych modeli rakiet. A robia to naprawde szybko.
Z kolei zawsze (sic!) jak odpinam szklo i rzucam na chwile korpus byle gdzie, to z rozrzewnieniem wspominam cyrki jakie musialem wykonywac podczas wymiany szkla w pozyczonym 20D. Robilem to na zyczenie wlasciciela bo szanuje cudze zdanie.
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
a jak samemu mogę robić tą procedurę skoro w tym korpusie tej funkcji nie mam???
Canon 1n RS, 20D, 40D, Carl Zaiss 50/2,8 Canon 75-300 1:4-5.6 IS, Tamron SP AF 28-75 2.8, Canon 50mm 1.8
Zamiast wbudowanej w apatat funkcji DEP mozna uzyc jej bialkowego odpowiednika:
1. (nieobowiazkowe) ustawiasz wstepnie ostrosc na blizszy z obiektow
2. przestawiasz obiektyw w tryb MF (nie dotyczy obiektywow Canona z funkcja FTM i obiektywow manualnych, np wspomnianego w stopce CZ)
3. ustawiasz ostrosc pomiedzy blizszym a dalszym oiektem - troszke blizej blizszego
4. przymykasz przeslone i uzywasz podgladu glebi ostrosci aby sprawdzic czy oba obiekty sa dobrze widoczne
5. pstrykasz
Wedlug mnie nie ma co rozpaczac nad brakiem tej funkcji. Moj aparat ja ma i jeszcze nigdy jej nie uzylem. Jak chcesz to mozemy zamienic sie korpusami
Marek wspomnial o fotografowaniu rakiet. Szybkosc 1N nie RS z boosterem jest faktycznie calkiem spora ale wystepuja jednak pewne problemy:
- w RS caly czas widzisz co fotografujesz, w zwyklen N obraz w wizjerze mruga - znika akurat w chwili robienia zdjecia
- RS ze swieza bateria umozliwia ciagle przeostrzanie obiektywem FTM w trakcie robienia serii zdjec, na co N nie pozwala
- RS nie ma problemu z wibracjami od unoszenia lustra (akurat przy szybkich zdjeciach - krotkich czasach nie ma to wielkiego znaczenia)
- RS jest jednak szybszy, dodatkowo ma przerobiony AF
moze to wy sie zamiencie![]()
Czyli tak jak pisalem. RS jest do specjalnych zastosowan.
Obie maszynki sa swietne.
Wypowiem sie jeszcze tyko na temat podgladu ostrosci. Chociaz mam jasna matowke, za nic w swiecie w blizszych ujeciach nie potrafie ocenic na 100% czy to co chce, miesci sie w GO. Wole tryb DEP albo podzialke na obiektywie.
Ale to oczywiscie tylko moj problem
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
jestem z Cieszynadla tych co nie wiedzą miasto graniczne z Republiką Czeską
![]()