Witam, jak w temacie zastanawiam się który obiektyw wybrać. Rok temu zakupiłem 20D wraz z Sigmą 18-50 f3,5-5,6 i Sigmą 70-300 APO. I teraz chciałbym dokupić coś lepszego.
Rozejrzałem się tu i tam i moje wybory padły na cztery obiektywy (fotografuję dla przyjemności i nie zarabiam na tym, więc nie są to obiektywy najwyższej półki) i tu proszę Was o pomoc który z nich polecacie lub jakiemu innemu jeszcze mógłbym się przyjrzeć dokładniej. Dwa ostatnie przemawiają do mnie ze względu na lepsze światło, Canonowski pierwszy ma IS i USM a drugi USM ale niestety nie mam żadnego praktycznego porównania jak one się sprawują.
CANON 28-135 USM IS f/3.5-5.6
CANON 24-85/3.5-4.5 USM
SIGMA 17-70mm f/2.8-4.5 DC AF
TAMRON SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di
Obiektyw potrzebny mi do codziennego fotografowania, zabawy w plenerze (żona jako modelka) czasem krajobraz, no i używam Reynoxa DCR-250 chciałbym go rónież zapiąć i pobawić się w macro. Choć reynoxa używam głównie z Sigmą 70-300 i muszę powiedzieć że daje ładne rezultaty.
A odnośnie tych 4 obiektywów chciałbym się dowiedzieć czy są warte swojej ceny, czy jakość ich jest na przyzwoitym poziomie.
Przejżałem forum i zdania są b. podzielone na temat w/w obiektywów, chodzi mi konkretnie jak to będzie się spisywało z 20D.
Mój budżet wynosi maximum 400$, zakupów dokonam na amerykańskim ebayu, tudzież jakiś sklep internetowy. Czy w tej cenie jeszcze moge rozważać jakies inne godne polecenia obiektywy ??