chyba każdy zoom na którymś końcu ma takie różne akcje ... ale nie to 5D ... moda jakaś czy co ?
chyba każdy zoom na którymś końcu ma takie różne akcje ... ale nie to 5D ... moda jakaś czy co ?
Ten 5D to chyba jakiś straszny badziew. A to "efekt rurki" a to "efekt beczki"![]()
A tak na poważnie, to nie napisałeś jakim obiektywem to robiłeś i na jakiej ogniskowej. Wszystkie 70-200 mają zauważalne dystorsje za wyjątkiem 2.8 IS. Tutaj: http://www.photozone.de/8Reviews masz zestawienie pomiarów dystorsji w różnych szkłach.
Dokładnie, najwyższa pora na następcę!![]()
Trzeba jeszcze podkreślić, że photozone testuje na cropie, więc na pełnej klatce efekt wszelkich wad ujawniających się głównie na obrzeżach kadru (winieta, dystorsje, a nawet nieostrosci) będzie jeszcze bardziej widoczny.
To jest normalna cena za większy format sensora. Jak chcesz tego wszystkiego uniknąć, to najlepiej stosować szkła ze średniego formatu (co zresztą można porównać do używania szkieł małoobrazkowych na cropie).
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-02-2007 o 11:10
ogniskowa 70 mm,obiektyw 2;8 bez is
Nie wiem, jak w rzeczywistości, ale na forum własnie w ten sposób się przedstawiasz:
Załącznik 2451
Chcesz być poważnie traktowany - zacznij od siebie.
Chyba można to skorygować?
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-02-2007 o 11:22
Kurcze rzeczywiście trzeba 5D czymś zastąpić... korpus winietuje, wprowadza błąd dystorsji. Ciekawe co jeszcze... wydawało mi się, że jak ktoś kupuje 5D, drogi sprzęt jak dla mnie, to ma już jakieś, przynajmniej techniczne, pojęcie o fotografii. Całe szczęście, że tylko mi się wydawało ;-)