Witam.
Chciałbym się Was spytać czy używacie tej opcji i w jakich sytuacjach.
Pozdrawiam.
Witam.
Chciałbym się Was spytać czy używacie tej opcji i w jakich sytuacjach.
Pozdrawiam.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
tak, bardzo często
nie wiem czy to mój brak umiejętności w posługiwaniu się lampą, czy też taka specyfika lamp błyskowych ale gdy robię z bliska zawsze przepalam zdjęcia na automacie, więc zdejmuję. W dużych pomieszczeniach (wysokich) przy krótszych ogniskowych daję na + przy odbiciu od sufitu aby lepiej doświetlić (zwłaszcza jak sufit ciemny lub nierówny).
Odkąd robię z zewnętrzną lampą to praktycznie zawsze - w pomieszczeniach dodaję około +2/3 lub 1 przy odbiciu od sufitu (ze stofenem czasem nawet więcej) natomiast na zewnątrz około -2/3 średnio (żeby doświetlić) - poczytaj posty Kuchatka na temat fotografowania z błyskiem i systemu pomiaru światła - trzeba przeczytać ze trzy razy potem poświczyć parę dni i jest już to jasne ;-) ..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Nic dodać, nic podzielić. Tak jak koledzy w 2 postach powyżej. Przy odbitym wewnątrz zazwyczaj dodaję, doświetlając w plenerze ujmuję. Tak robiłem jeszcze w czasach kiedy ttl fleszowy nie istniał (lampy Brauna, Metz). Wartości wyliczone z tabelek ekspozycji zazwyczaj korygowałem w podobny sposób.
Na M + 2/3 EV , Na Av - 2/3 EV. Dlaczego? Bo E-TTL II tak ma.
Niekoniecznie. Nie uzalezniam M/Av od pomieszczenia/na zewnatrz a od potrzeb/warunkow oswietleniowych. Czyli glownie od tego czy chce/musze korzystac z lampy jako glownego oswietlenia czy tylko doswietlania.
Najczestszy przyklad - wystawy kocie... w pomieszczeniach a uzywam na nich Av - by tylko oczy doswietlac lampa.
Dziękuję za podpowiedzi.
Czy to znaczy, że przy włączonej korekcji dla błysku, przedbłysk nie ma żadnego znaczenia? Czy przedbłysk ustala prawidłową moc błysku a korekta wzmacnia ją o zadaną wartość.
Pozdrawiam.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
To znaczy jak np. chcę rozjaśnić cienie w sloneczny dzień to ustawia się na lampie około -2/3 ?
Czy są jakieś widelki od -do ile trzeba zminusować ?
Z waszego doświadczenia ile średnio ustawiacie ? slyszalem od jednej osoby że ustawia -1/5 , czy to wystarczy?
Pozdrawiam