Wkradla się pomylka, masz rację.
A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
Pozdrawiam
Wkradla się pomylka, masz rację.
A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
Pozdrawiam
Aha i do doswietlania cieni przydaje sie off-shoe cord - by doswietlic z tej strony i pod takim katem jak trzeba, a nie byle na wprost walic... a wtedy cien np z boku twarzy czy pod broda nadal zostanie.
Chcialem ustawić na swojej lampie 430ex wartość -2/3 nie mogę.Mogę tylko co o pól 1/2 ,1 itp.
Czy tak ma być , czy ta lampa nie ma takich ustawień jeśi chodzi o doświetlanie.
Pozdrawiam
"Korekty wprowadza się z przyrostem co 1/3 stopnia. Jeżeli aparat pozwala korygować ekspozycję jedynie co 1/2 stopnia, to przyrosty korygowania ekspozycji dla błysku zmieniają się na 1/2 stopnia."
Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie.
Witam wszystkich
Czy możecie mi napisać jak korygować blysk lampy 430ex wraz z Canonem 33V.
Czy jak zmienię np. na lampie -1/2 żeby doświetlić cienie to czy również muszę zmieniać na aparacie w pozycji korygowanie ekspozycji dla blysku?
A może wystarczy tylko zmienić na aparacie np. ustawić -1 ?
Caly czas piszecie że ustawiacie +2/3 lub -2/3 jak to wygląda w mojej sytuacji czy ja również mogę o taką wartość przestawić? czy tylko o polówki i cale wartości?
Wyczytalam w instrukcji że można nastawiać co pól stopnia , czyżby o inne wartości nie można ?
Poproszę o radę w tej sprawie ponieważ nie wiem jak mam zgrać lampę wraz aparatem.
Pirx napisal "Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie"
Czy w moim aparacie można tak przestawić żeby uzyskać te 2/3 czy tylko 1/2 i tak dalej co pól stopnia ?
Ustawiać na aparcie czy tylko na lampie ?
Pozdrawiam Anna
1. Lampa ma priorytet, tzn, że jeśli korekta została wprowadzona zarówno w lampie jak i w aparacie, to działa tylko ta z lampy.
2. Jeśli aparat nie pozwala nastawiać co 1/3 EV to lampa tez nie pozwoli i będzie możliwość ustawiania korekty tylko co 1/2 EV.
3. Nie wiem, czy 33V ma odpowiedni CFn aby ustawić korektę co 1/3EV. EOS 30 nie ma.
A więc praktycznie gdzie ustawiać tą korektę aparat czy lampa? z Twoich slów wynika że jak ustawiać to lampa .
To znaczy że korygowanie ekspozycji dla blysku w aparacie ustawia się tylko dla lampy wbudowanej ?
Czy masz może doświadczenie ile mniej więcej ustawiać np. gdy chcemy zlikwidować cienie na twarzy -1/2 lub -1 a ile trzeba dodać robiąc lampą w domu z stofenen +1/2 czy +1 a może więcej ?
Pozdrawiam Anna
Praktyka, praktyka i jeszcze raz próby.
Zrób zdjęcie bez korekty a potem z korektą +1/2 a potem +1 i może więcej. Wszystko zależy od oświetlenia jekie panuje w miejscu robienia zdjęcia. Z czasem będziesz wiedziała ile ustawić od razu. Najlepiej zrób zdjęcie próbne a potem sprawdź histogram i rób korekcję jeżeli potrzeba. Zawsze na koniec zostaje jeszcze obróbka więc +1/2 czy +1 nie robi aż takiej różnicy żeby nad tym myśleć - nie ma czegoś takiego jak "zdjęcie idealne".
A tak przy okazji to czy jes może jakaś blokada że przy czsie naświetlania powyżej 1/200 nie zadziała lampa. Kiedyś coś takiego mi się przydażyło jak chciałem doświetlić osobę na którą padało z jednej strony światło. Przysłona była też duża i nie pozwalała zmniejszyć czasu naświetlania. Chyba niedoczytałem o tym ale tak mi się przypomniała taka sytuacja.
Co do histogramu to raczej będzie ciężko .Posiadam Eosa 30V analog.
Bardzo bym prosila osoby robiące takim aparatem i mających lampę 430EX o porady jak odpowiednio nastawić korektę ekspozycji dla blysku.
Pozdrawiam Anna
Czy naprawdę nikt nie używa takiego sprzętu ?
Czy nikt w takim sprzęcie nie koryguje ekspozycji dla blyski ?
Pozdrawiam Anna