Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Korygowanie ekspozycji dla błysku.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Wkradla się pomylka, masz rację.
    A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Czy to znaczy, że przy włączonej korekcji dla błysku, przedbłysk nie ma żadnego znaczenia? Czy przedbłysk ustala prawidłową moc błysku a korekta wzmacnia ją o zadaną wartość.
    To drugie.

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
    Jak tylko doswietlic cienie to Av i -2/3 EV. Jak mam niebo w kadrze czy robie pod slonce to juz wieksze jazdy.
    Aha i do doswietlania cieni przydaje sie off-shoe cord - by doswietlic z tej strony i pod takim katem jak trzeba, a nie byle na wprost walic... a wtedy cien np z boku twarzy czy pod broda nadal zostanie.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Chcialem ustawić na swojej lampie 430ex wartość -2/3 nie mogę.Mogę tylko co o pól 1/2 ,1 itp.
    Czy tak ma być , czy ta lampa nie ma takich ustawień jeśi chodzi o doświetlanie.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Chcialem ustawić na swojej lampie 430ex wartość -2/3 nie mogę.Mogę tylko co o pól 1/2 ,1 itp.
    Czy tak ma być , czy ta lampa nie ma takich ustawień jeśi chodzi o doświetlanie.
    Pozdrawiam
    Oj, oj...
    Instrukcja nia gryzie.

Cytat (str. 14) :
    "Korekty wprowadza się z przyrostem co 1/3 stopnia. Jeżeli aparat pozwala korygować ekspozycję jedynie co 1/2 stopnia, to przyrosty korygowania ekspozycji dla błysku zmieniają się na 1/2 stopnia."

Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam wszystkich
    Czy możecie mi napisać jak korygować blysk lampy 430ex wraz z Canonem 33V.
    Czy jak zmienię np. na lampie -1/2 żeby doświetlić cienie to czy również muszę zmieniać na aparacie w pozycji korygowanie ekspozycji dla blysku?
    A może wystarczy tylko zmienić na aparacie np. ustawić -1 ?
    Caly czas piszecie że ustawiacie +2/3 lub -2/3 jak to wygląda w mojej sytuacji czy ja również mogę o taką wartość przestawić? czy tylko o polówki i cale wartości?
    Wyczytalam w instrukcji że można nastawiać co pól stopnia , czyżby o inne wartości nie można ?
    Poproszę o radę w tej sprawie ponieważ nie wiem jak mam zgrać lampę wraz aparatem.
    Pirx napisal "Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie"
    Czy w moim aparacie można tak przestawić żeby uzyskać te 2/3 czy tylko 1/2 i tak dalej co pól stopnia ?
    Ustawiać na aparcie czy tylko na lampie ?

Pozdrawiam Anna

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

1. Lampa ma priorytet, tzn, że jeśli korekta została wprowadzona zarówno w lampie jak i w aparacie, to działa tylko ta z lampy.

2. Jeśli aparat nie pozwala nastawiać co 1/3 EV to lampa tez nie pozwoli i będzie możliwość ustawiania korekty tylko co 1/2 EV.

3. Nie wiem, czy 33V ma odpowiedni CFn aby ustawić korektę co 1/3EV. EOS 30 nie ma.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

A więc praktycznie gdzie ustawiać tą korektę aparat czy lampa? z Twoich slów wynika że jak ustawiać to lampa .
    To znaczy że korygowanie ekspozycji dla blysku w aparacie ustawia się tylko dla lampy wbudowanej ?
    Czy masz może doświadczenie ile mniej więcej ustawiać np. gdy chcemy zlikwidować cienie na twarzy -1/2 lub -1 a ile trzeba dodać robiąc lampą w domu z stofenen +1/2 czy +1 a może więcej ?
    Pozdrawiam Anna

lmfoto
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    A więc praktycznie gdzie ustawiać tą korektę aparat czy lampa? z Twoich slów wynika że jak ustawiać to lampa .
    To znaczy że korygowanie ekspozycji dla blysku w aparacie ustawia się tylko dla lampy wbudowanej ?
    Czy masz może doświadczenie ile mniej więcej ustawiać np. gdy chcemy zlikwidować cienie na twarzy -1/2 lub -1 a ile trzeba dodać robiąc lampą w domu z stofenen +1/2 czy +1 a może więcej ?
    Pozdrawiam Anna
    Praktyka, praktyka i jeszcze raz próby.
    Zrób zdjęcie bez korekty a potem z korektą +1/2 a potem +1 i może więcej. Wszystko zależy od oświetlenia jekie panuje w miejscu robienia zdjęcia. Z czasem będziesz wiedziała ile ustawić od razu. Najlepiej zrób zdjęcie próbne a potem sprawdź histogram i rób korekcję jeżeli potrzeba. Zawsze na koniec zostaje jeszcze obróbka więc +1/2 czy +1 nie robi aż takiej różnicy żeby nad tym myśleć - nie ma czegoś takiego jak "zdjęcie idealne".
    A tak przy okazji to czy jes może jakaś blokada że przy czsie naświetlania powyżej 1/200 nie zadziała lampa. Kiedyś coś takiego mi się przydażyło jak chciałem doświetlić osobę na którą padało z jednej strony światło. Przysłona była też duża i nie pozwalała zmniejszyć czasu naświetlania. Chyba niedoczytałem o tym ale tak mi się przypomniała taka sytuacja.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Co do histogramu to raczej będzie ciężko .Posiadam Eosa 30V analog.
    Bardzo bym prosila osoby robiące takim aparatem i mających lampę 430EX o porady jak odpowiednio nastawić korektę ekspozycji dla blysku.
    Pozdrawiam Anna

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Czy naprawdę nikt nie używa takiego sprzętu ?
    Czy nikt w takim sprzęcie nie koryguje ekspozycji dla blyski ?
    Pozdrawiam Anna

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów