Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: glebia ostrosci z zewnetrzna lampa blyskowa

stellerrr
    Guest

Domyślnie glebia ostrosci z zewnetrzna lampa blyskowa

Witajcie!
    Mam problem - gdy do 300D zaloze 420ex, to w trybie P ustawia mi przyslone na 3.5 (okolo - w zaleznosci od obiektywu) i czas 1/60. Co zrobic, gdybym chcial osiagnac wieksza glebie ostrosci? Bo ta przy przyslonie rzedu 3.5 w wielu przypadkach jest zbyt mala.

Kiedy proboje ustawic w trybie preselekcji (przymknac przyslone), to wychodza zabyt dlugie czasy. Czy na normalnym firmware (nie zhackowanym) istnieje mozliwosc, aby ustawic przy czasie 1/60 przyslone np. 8 - a tymsamym zmusic lampe do mocniejszego blysku, tak, aby kadr byl dobrze oswietlony?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jedynie w trybie M możesz zrobić tak jak chcesz gdyż :
    W trybie P + lampa aparat jako źródło światła używa lampy i sam nastawia tak parametry by lampa naświeliła prawidłowo .
    W trybie Av oraz Tv + lampa źródłem światła jest światło zastane a lampa ma na celu doświetlenie .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stellerrr Zobacz posta
    Witajcie!
    Mam problem - gdy do 300D zaloze 420ex, to w trybie P ustawia mi przyslone na 3.5 (okolo - w zaleznosci od obiektywu) i czas 1/60. Co zrobic, gdybym chcial osiagnac wieksza glebie ostrosci? Bo ta przy przyslonie rzedu 3.5 w wielu przypadkach jest zbyt mala.

Kiedy proboje ustawic w trybie preselekcji (przymknac przyslone), to wychodza zabyt dlugie czasy. Czy na normalnym firmware (nie zhackowanym) istnieje mozliwosc, aby ustawic przy czasie 1/60 przyslone np. 8 - a tymsamym zmusic lampe do mocniejszego blysku, tak, aby kadr byl dobrze oswietlony?
    Tak jak napisał Tomasz1972 ratuje Cię tylko tryb manualny. Ustawiasz sobie przysłonę np. na 5.6 i czas (nie krótszy niż synchro) i po robocie. Automatyka zadba o resztę (przynajmniej teoretycznie ) Musisz tylko zdawać sobie sprawę z faktu, że wtedy może w którymś momencie zabraknąć mocy lampie (trzeba kontrolować sprawę na wyświetlaczu). Niestety tryb P ma tendencję albo do ustawiania przysłony na pełną dziurę albo działkę mniej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Mam rozumiec ze jesli chce tylko doblysk do swiatla zastanego to opierac sie raczej na Avi Tv? (przy lampie 580 i Canonie 30D)
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Dokładnie tak (ze wskazaniem raczej na Av) - w przeciwnym razie łatwo o przepalenia w trybie M.

Uprawnienia umieszczania postów