Nowa 430 kosztuje okolo 900. Uzywana 580 mozna dostac za 1150 (u mnie w komisie stala po tyle i to chyba 2 egzemplarze). Sklanialbym sie raczej do 580 w tym wypadku.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Sprzedawali to cos i tutaj. Nie wiem jak wyposazenie, bo juz ich prawie nie ma, ale liczac wygodnictwo amerykanow pewnie nieco lepiej
Ja wiem ze zawsze mozna wytlumaczyc koniecznosc wiekszej mocy zdaniem "mozesz zmniejszyc iso". Ale przy takim zalozeniu to i 580'tka tak naprawde jest zbyt slaba aby to iso zmniejszyc tyle ile sie da i by sie chcialo
A "w ryje"... Czasami sie niestety inaczej nie da
Jesli ktos kupuje lampe bo fotografuje sobie imprezy w domu z okazyjnym dopaleniem cieni na zewnatrz bez lazenia po ciemnych kosciolach, gdzie i tak pompuje sie iso i otwiera przyslone bo glowy na czarnym tle nie sa fajne, do tego walac "w ryje" bo nie ma od czego odbijac a softy sa i tak zwykle zbyt male, to naprawde mocna lampa nie jest tak konieczna.
A zalozenie "trzeba miec, bo a nuz sie przyda" to kazdy powinien jezdzic minimum mini vanem, bo "a nuz bedzie trzeba przewiezc pralke".
...
Kuchatek moze i masz racje , ja podalem cene nowej 430 lub uzywanej 580. Jesli okazaloby sie ze lampie nic nie dolega to napewno kupilbym 580. Zalozenie ze "a nuz sie przyda" nie jest takie glupie. Ja w kilku przypadkach gdzie "a nuz sie przyda" odkrylem kierunki w ktorych zaczalem sie wiecej bawic niz w innych(oczywiscie nie mowie tutaj 430 za 900 zl vs 580 za 1700)
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Duzym minusem 550'tki jest brak gwarancji i jej uzywanie. Nie wiadomo kto to mial i jak po tym jezdzil. To ze nie jest zniszczona nie znaczy ze nie ma na koncie ilus tysiecy blyskow ponad norme. Jak sie zepsuje nikt jej za 20pln nie naprawi.
...
Te Twoje porownania nie do konca oddaja istote. Ten "lanos" wyszedl z tej samej fabryki w ktorej zrobiono tego mercedesa, wykonany jest tak samo dobrze i z tych samych materialow. To moze nie S600, ale klasa A tez nie jest zla.
Kupujac merola po 200 tysiacach na liczniku z pewnoscia ze licznik jest cofany zyjesz w niepewnosci, ze po dowolnym nastepnym kilometrze padnie i trzeba bedzie wylozyc z kieszeni. Biorac samochod z salonu przynajmniej wiesz, ze ten nowy mozesz w kazdej chwili oddac i co by sie nie zepsulo to wymienia.
...
Ale w przypadku 550-tek tak nie jest
Chcialem wlasnie uzywana 550 i po 2 sztukach i po zwrotach (straty na przesylce) w koncu kupilem sigme 500 dg super.
W obydwu na pelnej mocy i zoomie na wide lecial lekki dymek i smeirdzialo z palnika a po przygladnieciu widac bylo zapieczone drobinki kurzu na szybce... Z czasem prawdopodobnie by sie to na cala szybke rozeszlo.