Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: jaka kupić lampę błyskową??

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Dopisuję się do opinii Ernesta: 430EX jest git. Jeśli nie robisz fotek na utrzymanie tylko amatorsko to 430EX jest świetna. Kupe ludzi jest na forum z 580EX, ale podejrzewam, że nie śmigają z nią fotek non stop, prawda?? Dobrze jest sobie postrzelać fotki z np. 430 a za jakiś czas przy jak sięzechce coś lepszego, to zawsze możan ją opchnąć. Ceny lamp nie zmieniają się aż tak strasznie.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

zglos sie do kuchatka
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 08-02-2007 o 16:36
    z pozdrowieniami "69"

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Z reszta bylo o tym juz wielokrotnie .
    Ostatnim argumentem, dla ktorego kupilbym 580-tke to jej moc. 42 mi w zupelnosci wystarcza (takze w kosciolach). W 420 brakuje mi mozliwosci podciagniecia mocy blysku z poziomu lampy - ale 430 juz tego problemu nie ma.

580 to oczywiscie znacznie lepsza lampa - ale jej pelne mozliwosci wykorzystasz dopiero w pracy w zespole lamp. A inne bajery dla wpspomnianych zastosowan wydaja sie nie warte tej sporej roznicy w cenie.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza
    Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.

podrawiam
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony

Domyślnie

kiedyś miałem taki sam dylemat. teraz jestem juz pewny. mam dwie lampy 580ex i wyzwalam je bezprzewodowo. działają świetnie i maja wystarczająco światła. porównywałem do 430 i w tych momentach kiedy 430 brakowało światła to 580 sprawdzała się znakomicie. moje zdanie jest takie że jeśli kupować to mocniejszą bo mocy nigdy nie za wiele a jak za wiele to lepiej i tak cos mieć w zapasie.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

zapas moim zdaniem to tracenie pieniedzy - gdyby to byly 200 roznicy, to pewnie warto by bylo.
    I nie przecze, ze czasem 42 nie wystarczy - ze sa takie, jak to napisales "momenty" - oczywiscie. Ale to sytuacje bym powiedzial dosc skrajne.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    zglos sie do kuchatka
    Znowu ja?

Dolaczam sie do wiekszosci... Masz kase, bierz 580ex. Jesli bardzo chcesz oszczedzic (na przyklad na eLki ), 430ex tez jest swietna. Pozniej odpowiednio 420ex, 380ex. Duzo zalezy od tego co bedziesz fotografowal. Ale swiadomosc "mam najlepsza, lepiej sie juz nie da, jestem gotowy na wszystko" wbrew pozorom warta jest paru zlotych Na pozniejszych wymianach sprzetu sie tylko traci. Imho znacznie lepiej kupowac od razu najlepsze, nawet jesli nastepny element zestawu mial by poczekac nieco dluzej...

Wszystkie te lampy sa warte aby je posiadac. Wiadomo co potrafia, ze dzialaja jak nalezy i jakie maja wady (a wlasciwie jakich nie maja ) w stosunku do konkurencji.

Canon to jednak canon
    ...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale swiadomosc "mam najlepsza, lepiej sie juz nie da, jestem gotowy na wszystko"
    Jest zwyklym onanizmem przetowym:wink:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO Zobacz posta
    arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza
    A widzisz, moim skromnym zdaniej tu jednak ta opcja jest najlepsza ;-) zwłaszcza jak pytającego stać...

Cytat Zamieszczone przez AGO Zobacz posta
    Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.
    Ja mam 580 bo kupiłem ją jak na pożyczonej 430EX brakło mocy tam gdzie akurat mi zależało (a decyzja o zakupie 430 była juz podjęta). A kupiłem i nawet nie pstrykam do kotleta (więc się nie obrażam ;-) ).
    I co do zalet myślę że ma więcej niż przedłużenie ego.. I skoro różnica w cenie nie jest powalająca (a nie jest) to lepiej dołożyć niż potem żałować..
    Ja na fotkach zupełnie nie zarabiam - jestem jak najbardziej fotoAMATOREM (z podkreśleniem jak widać), a że lubię to robić i chcę uprawiac hobby tak żeby dawało mi zadowolenie to kupiłem sobie 580 żeby się nie wkurzać gdy kolejny raz będzie brakować mocy i bedę sobie wyrzucał że mogłem jednak dołożyć niż teraz sprzedawać ze stratą.. A jak ktoś puka do kotleta to tym bardziej powinien kupić 580 ;-)

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

@ artus: a ja lampe potrzebuje do kotleta wlasnie i tylko ... chociaz ostatnio kupilem na te okazje ixusa 600-ke
    Kazdy musi wiedziec SAM co i jak (szczegolnie co chce focic)

podrawiam
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów