Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: jaka kupić lampę błyskową??

Dopiero zaczyna Awatar tymoteusz

Domyślnie jaka kupić lampę błyskową??

Witam serdecznie.
    Stoję przed dylematem zakupu lampy błyskowej.
    Ma 3 manualne starocie, ale uzywam je tylko w połączeniu z fotocelą, na body ze zmiennym ogniskowym obiektywie się nie nadaje.
    Mam RebelXT=350d i nie wykluczam zakupu czegoś mocniejszego w przyszłości.
    Myślałem o lapach canona 580ex albo 430ex, nie moge znaleść sensownego porównania. Bardziej jestem skłonny kupić 580 bo jak kupować to lepsze, ale słyszałem o lampach Metza, a może ona?

Pomóżcie w wyborze.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jeżeli stać Cie na 580 to nawet się nie zastanawiaj .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Popieram Tomasza - też miałem kupić 430Ex do 350 ale po robieniu zdjęć na troszkę większej powierzchni lub na powietrzu stwierdziłem że dozbieram do 580 i nie żałuję..
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
    Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO Zobacz posta
    poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
    Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac
    Skoro pytający od razu zasugerował że zastanawia się nad 580 to jest jasne że ma taką opcję w budżecie, jakby napisał że jaka lampa za 600zł to na pewno dostałby inne odpowiedzi.. Poza tym jak kupi 580 to nie ma nic lepszego i nie będzie żałował, a jak kupi coś slabszego to potem bedzie myślał "a mogłem kupić 580" ;-) - u mnie tak to działa, jak stać go na 580 to niech kupuje bo to najlepsza lampa canona. Z lampami jest lepiej bo mniejszy wybór i są tańsze - ze szkłami gorzej bo ich trochę więcej i rozpiętość cenowa większa..

Pozdr
    Artur
    P.S. Tymoteusz - wpisz sobie w profil miasto bo nuż znajdzie się w Twojej okolicy ktoś kto posiada sprzęt który cię interesuje i mozna się umówić na testy przy piwku
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Awatar tymoteusz

Domyślnie

ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymoteusz Zobacz posta
    ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
    Pozdrawiam
    Ja mam 420, robie fotki w kosciolach i nie placze. 8)
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymoteusz Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Ja mam 430EX i nie płaczę. Moim zdaniem wywalanie 1600 zł na lampę do 350D to przesada. Chcesz oświetlić cały kościół z jednej lampy?
    430EX poradzi sobie prawie wszędzie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CamelXP Zobacz posta
    A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?
    Nie wiem jak w porównaniu do Canonów ale dodatkowy palnik jest miłą rzeczą . Używałem ostatnio Mecablitz 76 MZ-5 Digi i na prawdę efekty są bardzo zadawalające - jak na zdjecia z błyskiem .
    Moje wrażenia opisałem bardziej szczegółowo w tym wątku.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-02-2007 o 16:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów