Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: jaka kupić lampę błyskową??

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jak już jesteśmy przy lampach. To też stoję przed takim wyborem. Czy nową 430EX czy używaną 550EX.

Wady i zalety znam, nie o to mi chodzi. Moje pytanie dotyczy raczej kwestii czy 430ex ma możliwość wyzwalania np. lamp studyjnych ? Tzn. wiem,że działa tylko w trybie slave, czyli nie może wyzwalać innych lamp błyskowych , czyli takich jak np 550 , czy 580, ale czy to samo tyczy się lamp studyjnych ?

Jeżeli nie ma takiej możliwości, to w jaki sposób można to rozwiązać ? Przyznam, że w tej kwestii jestem zielony, a planuję niedługo porobić trochę zdjęć w studiu stąd moje pytanie.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

430EX ma tryb manualny, wiec mozna nia bez problemow wyzwalac lampy studyjne (a wlasciwie wszystkie wyposazone w fotocele).
    ...

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    430EX ma tryb manualny, wiec mozna nia bez problemow wyzwalac lampy studyjne (a wlasciwie wszystkie wyposazone w fotocele).
    Świetnie. W takim razie zdecyduję się pewnie na 430EX
    pucha i grucha

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wrócę do porównania. Porównujesz nowego Lanosa do używanego Mercedesa. Owszem - może i Lanos będzie pachniał fabryką, ale cały czas będzie blady przy Merolu

Zobacz specyfikacje obu lamp - sporo jest różnic. Mnie skusiła ilość światła, duża w 550 - to zadecydowało o zakupie używanej 550ex... przy okazji poznałem profi fotografa
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale ten lanos (jak to okreslasz) w stosunku do dziadka merola tez ma podgrzewane fotele i elektryczne szyby. Do tego klime, zmieniarke cd a pod maska turbo Nawet mimo tego, ze merol ma pod maska 3l i mozliwosc ciagniecia przyczepy nie kazdemu w smak trudna do zaparkowania ciezka kobyla gdy nie planuje ciagniecia przyczep a lzejszy lanos jest pol sekundy szybszy do setki i mniej pali.

To nie jest takie czyste porownanie. 430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej i porecznej. Kompensacja dla cropa w wielu sytuacjach czyni strate mocy niezauwazalna. Przewaga maleje jeszcze z powodu uzywalnosci wysokiego iso w cyfrach. A sterowania naprawde malo kto potrzebuje i planuje uzywac. Zreszta liczac, ze musi kupic druga lampe moze wtedy brac 550'tke.

Tak na marginesie... Jesli rozmowa byla by o samochodach wybieram merola
    ...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej.
    szczegolnie jesli chodzi o stosowanie razem z malym korpusem 350d.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale ten lanos (jak to okreslasz) w stosunku do dziadka merola tez ma podgrzewane fotele i elektryczne szyby. Do tego klime, zmieniarke cd a pod maska turbo Nawet mimo tego, ze merol ma pod maska 3l i mozliwosc ciagniecia przyczepy nie kazdemu w smak trudna do zaparkowania ciezka kobyla gdy nie planuje ciagniecia przyczep a lzejszy lanos jest pol sekundy szybszy do setki i mniej pali.

To nie jest takie czyste porownanie.
    To w ogóle nie jest dobre porównanie, bo każdy kto choć raz się przejedzie jednym i drugim autem na daeewoooo już nie spojrzy .

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    Nie jest tak najgorzej (próbowałem z 550tką) ale rzeczywiście z 430 jest to dużo lepiej wyważony zestaw.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-02-2007 o 00:36
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    To tak jak z mieczami - niektórzy lubią ciężar na klindze, a inni na rękojeści ;-) A tak szczerze, to jak włożysz jakiś poważniejszy obiektyw do 350D to i tak punkt ciężkości pójdzie sobie daleko poza aparat :razz: Ja w 400D latam z Tamim 28-75 i lampą 550 i raczej nie czuję już ciężaru korpusu :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To nie jest takie czyste porownanie. 430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej i porecznej. Kompensacja dla cropa w wielu sytuacjach czyni strate mocy niezauwazalna. Przewaga maleje jeszcze z powodu uzywalnosci wysokiego iso w cyfrach. A sterowania naprawde malo kto potrzebuje i planuje uzywac. Zreszta liczac, ze musi kupic druga lampe moze wtedy brac 550'tke.
    hmm... L'ki też są ciężkawe przy tanich obiektywach - albo masz bicepsy, albo słabsze foty

Kompensacja cropa jest o tyle dla mnie bezużyteczna, że używam dyfuzora bądź odbijam światło ( lub to i to;-) ) Mam wrażenie, że to ma znaczenie tylko wtedy, gdy walisz światłem prosto w ryje, tak? Często robisz takie zdjęcia?

Używalność wysokiego ISO niestety wpływa na jakość zdjęć - z mocniejszą lampą możesz robić zdjęcia na mniejszym ISO, co czyni je mniej zaziarnionymi... ale o bicepsach i jakości już mówiłem

Podsumowując moją wypowiedź. Canon ma dwie linie lamp i musi dodawać jakieś bzdurne funkcje do tej słabszej linii, żeby ludzie je kupowali zamiast używanych z lepszej linii ( Lanos i Mercedes )

p.s. Kuchatek: czy Ty wiesz, co to jest Lanos??? :> Nie ma tych aut z takim wyposażeniem - przynajmniej w Europie
    Ostatnio edytowane przez suchyHc ; 14-02-2007 o 09:56 Powód: Automerged Doublepost
    Skasowali mi ;(

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja zamówiłem 430EX, mam nadzieje, że będę zadowolony
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier Zobacz posta
    A ja zamówiłem 430EX, mam nadzieje, że będę zadowolony
    ... no i bardzo dużo wniosłeś do dyskusji :razz:
    Skasowali mi ;(

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów