Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Wątek: jaka kupić lampę błyskową??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To jest wada zajechanej lampy i predzej czy pozniej konczy sie jej zniszczeniem.

Moja 580'tka tak nie robi. A bynajmniej jakos jej kurzu nie oszczedzam. Moze zacznie z czasem, ale to jeszcze trzeba poczekac.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chciałem coś skromnie od siebie dodać a propos kościołów, błyskania i mocy lampy. Posiadam 430EX, fociłem narazie trzy śluby. Na lampę nakładam stofen Softbox oraz folię balansującą do światła żarowego, razem zjada mi 1 EV. Powiem tyle że z 430 nie było najmniejszego problemu braku mocy. Lampa i tak służy do oświetlania pierwszego i niezbyt odległego planu, tło to kwestia doboru odpowiedniego ISO. Super mocna lampa na nic się nie zda bo zafundujemy sobie totalnie przepalone pierwsze plany tylko po to by nie mieć czerni dalej. Oczywiście ciut inaczej to wygląda przy odbijaniu od sufitu, tyle że w fotografii ślubnej rzadko jest o co odbijać sufity są zbyt wysokie, zbyt kolorowe, lub zbyt nierówne (fikuśne elementy architektoniczne).
    Reasumując 430EX naprawdę daje sobie wyśmienicie radę w większości sytuacji, czasem 580EX by się przydało, ale to raczej ze względu na wysuwany odbłyśnik niż na moc.
    To by było na tyle ;-)

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    To jest wada zajechanej lampy i predzej czy pozniej konczy sie jej zniszczeniem.

Moja 580'tka tak nie robi. A bynajmniej jakos jej kurzu nie oszczedzam. Moze zacznie z czasem, ale to jeszcze trzeba poczekac.
    550 raz mi zrobila tak ze poleciało dymkiem przy pelnej mocy... ale to zdarzylo sie raz, gdy chciałem się popisać jaka to mocna lampka

Mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega wada, że lampa pali kurz? Co się dzieje z czasem z lampą, że powstaje taka wada?
    Skasowali mi ;(

Miasto
    USA

Domyślnie

Plastik soczewki zostaje porysowany przez co matowieje, lampa przez dluzszy czas wchlonie nieco kurzu do srodka. To powoduje puktowo mocniejsze wydzielanie ciepla na szybce i dym. Nie od razu i przy pierwszej rysie czy drobinie kurzu, ale z czasem widac efekty zlego traktowania.

W nowej tego nie uswiadczysz. Moja polotora roczna 580'tka czesto wali w softboxie czy w parasol na pelnej mocy po kilkaset klatek i dymu nie wydziela. Nie ma tez smrodu topionego plastiku czy zzolknietej soczewki i wnetrza.

Kazda taka zmiana koloru powoduje topienie plastiku i stopniowa degradacje (komus to nawet ponoc dziura wyleciala) badz stres na szkle palnika, w ktorym pojawiaja sie mikropekniecia, naprezenia i z czasem sie rozsypuje.

Poza tym widac, ze jak dopiero raz wykorzystales pelna moc do pochwalenia sie jest Ci ona potrzebna
    ...

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Plastik soczewki zostaje porysowany przez co matowieje, lampa przez dluzszy czas wchlonie nieco kurzu do srodka. To powoduje puktowo mocniejsze wydzielanie ciepla na szybce i dym. Nie od razu i przy pierwszej rysie czy drobinie kurzu, ale z czasem widac efekty zlego traktowania.

W nowej tego nie uswiadczysz. Moja polotora roczna 580'tka czesto wali w softboxie czy w parasol na pelnej mocy po kilkaset klatek i dymu nie wydziela. Nie ma tez smrodu topionego plastiku czy zzolknietej soczewki i wnetrza.

Kazda taka zmiana koloru powoduje topienie plastiku i stopniowa degradacje (komus to nawet ponoc dziura wyleciala) badz stres na szkle palnika, w ktorym pojawiaja sie mikropekniecia, naprezenia i z czasem sie rozsypuje.

Poza tym widac, ze jak dopiero raz wykorzystales pelna moc do pochwalenia sie jest Ci ona potrzebna
    Napisałem, że raz poleciał dymek w tej konkretnej sytuacji - odsyłam do nauki rozumienia tekstu czytanego :-P

Skoro jest to stopniowa zmiana na plastiku, to na razie mogę spać ( błyskać ) spokojnie.
    Skasowali mi ;(

Domyślnie 5d + 580 Ex??

Witam
    na wstępie wiem co to opcja szukaj i szukałem i znalazłem ale nie do końca
    więc pytam osób które z takiego zestawu kożystają:
    Czy to prawda że ma jakieś problemy 5D ze współpraca z tą lampą ? a jak ma to jakie i jaką lampe radzicie ??

Proszę o poważne odpowiedzi i bez wyciągania tematu do kilkunastu stron, z góry dzięki i pozdrawiam.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Uzależniony

Domyślnie

bież 580ex. zapas mocy napewno sie przyda. Często słysze że ktoś słabsza kupił bo tańsza a póżniej i tak sprzedał i mocniejszą wziął.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Do Kuchatka i innych speców

Jaka kupic NAJTANSZA lampe zeby mozna bylo wylaczyc ttl'a i pstrykac jako wyzwalacz fotoceli??Mam 420 wiec potrzebuje budzetowe rozwiazanie
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Miasto
    USA

Domyślnie

Zaklej styki tasma klejaca i bedzie za darmo

Jaka masz puszke?

Nie lepiej kupic jakies radio albo przewod i nie czekac az naladuje sie jakis stary mlotek? Bo bedzie Cie tu z pewnoscia zwalniac, a uczciwa lampa ktora mozna ustawic na 1/16 bedzie kosztowala raczej troche wiecej.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Ja tez mam 430ex i robie nia wesela jakos na razie mi mocy nie braklo a jest polowe tansza od 580, jakos nie zauwazylem zeby mi pelna moca blyskala wiec po co mi mocniejsza a w kosciele i tak przez sufit nie robie, bo sie nie da wiec nie widze sensu wywalac 2 razy tyle kasy, a bajery w stylu blyski strobo sa mi nie potrzrebne ale pewnie prestiz wiekszy z 580 co panowie?
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów