swaitlo 5,6 od chyba 30mm (zreszta f4 to tez nic ciekawego) powoduje ze ten obiektyw nie ma zastosowan np w domu, kosciele - nigdzie poza outdorsem (ale slowo.... bez lampy ani rusz. Ciemniejsza jest tylko bigma 50-500
i zadne ciche USMY i czy stabilizacje (przy tych ogniskowych) tego nie zmienia. Uzywalem go troszke i uwazam ze kit 18-55 IS jest suma sumarum lepszy...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Hmm ja sie pozbylem narazie dwoch obiektywow:
C50 f/1.8 - tylko dla tego ,ze czulem ,ze ta wydmuszka juz niedlugo doczeka swojej emerytury. Bokeh na ktorego wszyscy narzekaja jest i owszem nienaturalny ale conajmniej ciekawy. I tak sobie mysle ,ze jesli Canon przestalby go produkowac w takiej formie to za 10 lat bylby od obiektywem poszukiwanym ,ze wzgledu na ciekawy "efekt artystyczny".
Sigma 70-300 APO macro DG . Na plus rzeczywiscie brak aberacji.
Na poczatku sie podjaralem ,ze mam takie ogniskowe 800zl. Ostrzenie i jasnosc tego obiektywu pdowoduje "downgrade" lustra do kompaktu z ultra zoomem.
A uzywanie funkcji makro jest polaczone z umeijetnoscia "otwierania sejfu". Chcac wrocic do normalnego trybu trzeba przykrecic ogniskowa, przelaczyc ostrzenie na manual i tez zjechac tez wtedy mozna przelaczyc i wrocic do tego komu chcialo sie zrobic zdjecie... ah juz jej nie ma.
Silikonowa, matowa farba ktora wyglada OK na poczatku z czasem okazuje sie wrazliwa na wycieranie i obiektyw szybko sie "archaizuje".
Dla obrony dodam ,ze za taka cene to chyba rzeczywiscie najlepszy obiektyw.
A moje stalki teraz aberuja ;/. Nie ma chyba szkielka idealnego![]()
Positively dirty minded
Mój faworyt Sigma AF 100-300mm f4.5-6.7 DLchyba gorszego szkła się nie da wymyślić
![]()