Jaki zakres ogniskowych jest potrzebny aby zrobić fotkę twarzy z takiej odległości jak ostatnia ławka w klasie? Zdecydowałem się na zakup sigmy 17-70 ale to chyba nie wystarczy do takiego zadania?
Jaki zakres ogniskowych jest potrzebny aby zrobić fotkę twarzy z takiej odległości jak ostatnia ławka w klasie? Zdecydowałem się na zakup sigmy 17-70 ale to chyba nie wystarczy do takiego zadania?
Ostatnio edytowane przez ionek ; 07-02-2007 o 11:21
Canon 400D. Na zakup szkieł zostaje mi 2200 zł. Do tej pory fociłem takim compactem, że nawet nie warto wspominać.
Ostatnio edytowane przez ionek ; 07-02-2007 o 11:28
Myślę, że 135-200 mm będzie ok.
Tu masz kalkulator:
http://nedron.net/fom_server/cache/91.html
A tu wyjaśnienie:
http://www.fotoporadnik.pl/pytania-o...obiektywu.html
@ionek
Brawo - wyznaczasz nowe trendy w fotografii. Pierwszy raz spotykam się z sytuacją aby odległość przedmiotową wyznaczać za pomocą ilości rzędów ławek.![]()
Wracając do Twojego pytania: usiądź wygodnie w tej ławce na lekcji matematyki – reguły wykładane na tym przedmiocie pomogą Ci łatwo odpowiedzieć na Twoje pytanie. I zastanów się, o co Ci naprawdę chodzi, bo „fotkę twarzy” można wykonać każdym obiektywem i z każdej odległości.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 07-02-2007 o 11:45
Nie wiem po co takie posty piszesz. Jak nie wiesz co na pisać, to nie pisz. Człowiek pyta się, jaki obiektyw ma dobrać, a ty mu radzisz zwiększenie rozdzielczości (nie wiem nawet czego? - szkła, matrycy).
Podał przybliżoną odległość, wielkość matrycy, rozamiar fotografowanego obiektu. Wystarczy policzyć.
Dzięki za odpowiedzi.
@ramirez takich linków właśnie szukałem dzięki.
@gwozdzt Sigma 70-300 APO DG właśnie o tym myślałem. Z tego co czytałem w tej sigmie w grę wchodzi zakres 70-200. 200-300 znacznie spada jakość.
@cyborg chodzi mi o odległość 4-8 metrów. Da się z tej odległości zrobić taką fotkę sigmą 70-300? Na rozdzielczości i jakości też mi zależy. Najlepiej żeby było widać każdy włosek na twarzy
![]()
Ostatnio edytowane przez ionek ; 07-02-2007 o 12:19