Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Ostrosc vs odleglosc

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Question Ostrosc vs odleglosc

Witam.
    Nie wiedzialem gdzie moglbym to zamiescic wiec zdecydowalem, ze w dziale o obiektywach, gdyz ostrosc najbardziej kojarzy nam sie wlasnie z nimi.

Problem moj i pytanie, to spostrzezenia, jakie wyciagnalem w pracy z zoomami oraz stalkami serii eL, non eL (np 85) badz tez zabawa np. Tamronem 28-75.

Problem:
    wszystkie te szkielka (body) nie radza sobie dobrze z ustawieniem prawidlowej ostrosci z obiektami oddalonymi w wiekszej (ponad 4-5m) odleglosci od aparatu. Nie robilem zadnych testow a body byly rozne - moje 350D potem 20D, kolegow dwie 350D oraz trzy 20D.

O ironio - te same sprzety radza sobie z praktycznie idealnie z ustawieniem ostrosci juz od pelnej dziury, z blista na tym samym celu.

Dla mnie to troszke dziwne i szczerze mowiac nie wiem czemu to przypisac. Czy obiektywom, body a moze takie sa prawa fizyki? A moze cos jeszcze?

Jesli przychodzi Wam cos do glowy - piszcie.

Pozdrawiam.
    pikczer

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wieksza odleglsoc -> miej szczegolow dla punktow AF? Ja bym w ta strone kombinowal.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Sensor AFa jest innej wielkości niż kwadracik na matówce . Obiekt ustawiony bliżej jest przez sensor widziany , ten sam obiekt daleko - sensor może minąć się z obiektem.

Edit : strzel z pistoletu do obiektu blisko , strzel do obiektu daleko .( celownik i obiekt ten sam )
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 07-02-2007 o 09:38

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Edit : strzel z pistoletu do obiektu blisko , strzel do obiektu daleko .( celownik i obiekt ten sam )
    Jak już chcesz strzelać to na Wiejskiej w W-wie jest fajna strzelnica ;-)

Kurde, ja tego problemu nie zauważyłem - może za mało focę?? ;-)
    Jeśli jest problem z ustawieniem ostrości to próbuję na inne miejsce wyostrzyć i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Jak już chcesz strzelać to na Wiejskiej w W-wie jest fajna strzelnica ;-)
    hehe
    Kurde, ja tego problemu nie zauważyłem - może za mało focę?? ;-)
    Możliwe
    Jeśli jest problem z ustawieniem ostrości to próbuję na inne miejsce wyostrzyć i tyle.
    Dokładnie tak
    Więc zawsze jest jakieś rozwiazanie . A zdając sobie sprawę , że takie zjawisko występuje , można i trzeba wziąć poprawki na AFa .

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Sensor AFa jest innej wielkości niż kwadracik na matówce . Obiekt ustawiony bliżej jest przez sensor widziany , ten sam obiekt daleko - sensor może minąć się z obiektem.

Raczej trzymalbym sie teorii o wielkosci sensora AF

Strzal z pistoletu wkreconego w imadlo bedzie mial wystarczajace skupienie byc pobic duza czesc znanych nam sensorow AF natomiast postawienie aparatu na statywie w wielu sytuacjach nie poprawi jego skutecznosci.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wiesz - ale AF zaskakuje jakby bylo wszystko ok, dopiero na kompie mozesz zobaczyc, ze nie trafil A ustawianie na MF jest jeszcze mniej precyzyjne przy oddalonych i malych obiektach.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Wiesz - ale AF zaskakuje jakby bylo wszystko ok, dopiero na kompie mozesz zobaczyc, ze nie trafil A ustawianie na MF jest jeszcze mniej precyzyjne przy oddalonych i malych obiektach.

Hmmm Chyba, że tak.
    Pozostaje kupić Ci jedynkę - problemy z AF znikną
    Chwilowo możesz się wstrzymać i odkładać pieniądze - już niedługo pojawi się 1DsMkIII

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

oprcz wielkości sensora Af dochodzi jeszcze fakt ze przy większych odległościach pomiedzy naszym celem a aparaatem jest większa ilość powietrza czesto "brudnego" czesto "falującego" z gorąca przez co efekt nieostrości wzmaga się

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Głupia sprawa ale może robiłeś testy na małych wartościach przysłony i na odległościach w których obiektyw ostrzył na nieskończoność?
    Ostatnio edytowane przez Army ; 08-02-2007 o 17:27

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów