Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Sigma 17-70 w Canonie a polar

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Question Sigma 17-70 w Canonie a polar

witajcie!
    pytanie oto takie :

czy sigma 17-70 wymaga polara slim?

czy przy zwyklym polarq przy 17 mm(tzn. po cropie to cus kolo 28mm bedzie) obwodka sie nie zrobi niemila?

dzieki z gory za pomoc i wyrozumialosc jesli juz bylo postowane/wyjasniane/pomagane.

pozdrawiam
    matyjas
    szkiełko i oko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

nie, nie wymaga.. uzywam Tamrona 17-35 z szara polowka (nie ma ich w wersji slim) - winiety brak..

pozdr.

Uzależniony

Domyślnie

nie, nie wymaga.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzieki... to troche ulatwia zbiorke funduszy na ten szlachetny cel

pozdr 4 all!
    mac:razz:
    szkiełko i oko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Torquay/Anglia

Domyślnie

A u mnie czasami sie winetka zdarzała przy 17mm jak używałem polara co prawda polar noname ale w paru przypadkach były widoczne zaciemnione rogi, także jak stać cię i możesz kupić slim weź slim.
    EOS 350D + Grip | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Canon 70-200/4L | Sigma 17-70 f/2.8-4.5 | Canon 50mm f/1.8 | 430EX | SanDisk ultra II 1 GB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

[QUOTE]
    Cytat Zamieszczone przez sanraal Zobacz posta
    A u mnie czasami sie winetka zdarzała przy 17mm jak używałem polara...

Cytat Zamieszczone przez sanraal Zobacz posta
    ...w paru przypadkach były widoczne zaciemnione rogi,
    no ale "w paru przypadkach" czy "zawsze" jak uzywales polara.. bo on albo winietuje zawsze albo nigdy ;-) .. no i na jakiej przyslonie ?? moze wrzucisz jakies zdjecie tej winiety
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 07-02-2007 o 21:12

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Torquay/Anglia

Domyślnie

[QUOTE=Kubak82;278724]

no ale "w paru przypadkach" czy "zawsze" jak uzywales polara.. bo on albo winietuje zawsze albo nigdy ;-) .. no i na jakiej przyslonie ?? moze wrzucisz jakies zdjecie tej winiety
    w paru przypadkach i myśle ze bardziej zwiazane to było z katem padania swiatła na polarka, niestety zdjeć nie mam ale winete już było widać przed strzeleniem fotki jak śie dobrze przyjrzało przez wizjer to było widać zaciemnione rogi także wnioskuje że to ewidentna wina grubości polara, ale jak chcecie moge zmierzyć grubość polara jak i zbadac sytuacje w ktorych widziałem zaciemnione rogi na fotkach jak i przed zrobieniem ich. Zdarzyło mi się to jednak pare razy także nie uważam to za jakaś dużą niewygodność ale cos takiego wystepuje u mnie.
    Pozdrawiam sanraal
    EOS 350D + Grip | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Canon 70-200/4L | Sigma 17-70 f/2.8-4.5 | Canon 50mm f/1.8 | 430EX | SanDisk ultra II 1 GB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja dalej uwazam, ze zalozony filtr albo powoduje winiete albo nie.. jesli zdarza sie winieta, to jest ona widoczna w zasadzie, bez wzgledu na warunki.. ja dalej uwazam, ze nie ma mozliwosci by zwykly filtr na 17mm uzywanych w cropie powodowal winiete widoczna nawet przed zrobieniem zdjecia

dla swietego spokoju jeszcze raz zalozylem szara polowke na 17-35, wlaczylem halogena i kombinowalem z roznymi ustawieniami wzgledem kata padania swiatla - efekt - ZERO winiety.. wiec jesli mozesz to poprobuj, chetnie zobacze ta winiete ktora wg. mnie nie ma prawa w tej konfiguracji wystepowac
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 08-02-2007 o 11:31

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Torquay/Anglia

Domyślnie

w przeciągu paru dni postaram się coś ustrzelić z winetka, pisze jedynie co mi sie przytrafiło i również mnie zdziwiło.
    Pozdrawiam sanraal

Uprawnienia umieszczania postów