Moja rada: Nie przejmuj sie tym, skoro nie widac na zdjeciach. Jeszcze przez przypadek uszkodzisz matowke i dopiero bedziesz mial psikusa
Moja rada: Nie przejmuj sie tym, skoro nie widac na zdjeciach. Jeszcze przez przypadek uszkodzisz matowke i dopiero bedziesz mial psikusa
Ślubna
No i niestety N.
Kurcze już tego nie dotykam, teraz zrobiłem kilka fotek i widze ze czerwone punkciki są lekko rozmazane ale zdjęcia wychodzą normalnie musiałem przesadzic z tym czyszczeniem, tak to jest człowiek na błędach się uczy![]()
Kiedyś miałem podobny problem. Wytarłem szmatą matówkę, bo się jakiś paproch przyczepił. Efekt? Rozmazane punkty podświetlenia AF. Niektóre świeciły prawie niewidocznie, inne były rozlane. Jak masz aparat na gwarancji, to grzej na Żytnią, zrobią za darmo. U mnie wymienili matówkę i jeszcze matrycę przeczyścili.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Problem w tym ze nie mieszkam w Warszawie wiec musiałbym go wysłac DHLem a jaką mam pewnośc ze wszystko przebiegnie dobrze i czy to jest bezpieczne nie chce zostac bez aparatu bo gdzieś zniknie.
DHL jest ubezpieczony. Jak aparat jest na gwarancji wysyłaj na koszt odbiorcy i się nie martw.
Kurczę, a ja bardzo często zmieniam obiektywy i matówka czysta jak nowa. Trzeba aparat trzymać skierowany ku dołowi a ewentualne pyłki od razu usuwać gruszką zanim się na dobre przykleją.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 07-02-2007 o 00:13
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Zgadza się, często robię zdjęcia na rajdach w warunkach jakie opisałeś, zmieniam obiektywy kilkakrotnie podczas takiej sesji i nic - no może jakiś jeden pyłek, który nie ma znaczenia.
Swoją drogą jak kiedyś ręcznie uchrzaniłem matówkę, to denerwowało mnie to przez kilka dni. Później już tego nie widzisz.
Nie tykaćJuż tak załatwiłem matówkę od EOS'a 300V. Co najwyżej gruszką.
Niestety już teraz to wiem ze nie dotykac
Powiedz Mi Co Zrobić Jak Zabrudziłem Lustro Chcąc Małą Plamkę Na Brzegu Usunąć Zrobiłem Mazy Spirytusem Chyba Zrobiłem Kuku Aparatowi