Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Zabrudzenia na matówce

xxx35
    Guest

Domyślnie Zabrudzenia na matówce

Witam, patrząc przez wizjer widze drobne zabrudzenia, na zdjęciach ich nie ma czyli matryca czyste jednakże po ściągnięciu obiektywu widze ze lustro jest czyste jednakże na matówce znajduje się pyłek i nie potrafię go usunąc już używałem gruszki ale dalej to tam siedzi i teraz nie wiem czy to mogło się dostac pod matówkę. Proszę o pomoc gdyż jestem świeży w tych tematach.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Moja rada...to się przyzwyczaić... Ot, taki urok dSLRa Jeśli grucha nie pomaga to lepej to zostaw... Ja czyszcząc matowkę szmatką (wiem...ale przedtem o tym nie wiedziałem "wtarłem" sobie brud w matówkę... Ale już przywykłem... Ważne, żeby cokolwiek było widać

xxx35
    Guest

Domyślnie

To ja nawet nie wiedziałem ze można w matówkę brud wetrzec, chyba faktycznie będe musiał przyzwyczaic wzrok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nom.... ja do dziś nie wiem jak to zrobiłem ale fakt, faktem, że jest już tak zabrudzona, że nie można jej wyczyścic. Pozatym gdyby to było szkło to jeszcze byłyby jakieś szanse... ale to to jest z czegoś podobnego do plasticku chyba...
    Z tego ci wiem to w serwisie mogą ci to w ramach "ogólnego dmuchania", w komplecie razem z matrycą przeczyścić za free.

Coś już napisał

Domyślnie

w ostateczności (np. mi mucha wpadła pod matówkę ) matówkę możesz wyjąc i przeczyscic z obu stron. Czynnosc banalnie prosta, na forum byla dokladna instrukcji wymiany matówek.
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moja rada: Nie przejmuj sie tym, skoro nie widac na zdjeciach. Jeszcze przez przypadek uszkodzisz matowke i dopiero bedziesz mial psikusa
    Ślubna
    No i niestety N.

xxx35
    Guest

Domyślnie

Kurcze już tego nie dotykam, teraz zrobiłem kilka fotek i widze ze czerwone punkciki są lekko rozmazane ale zdjęcia wychodzą normalnie musiałem przesadzic z tym czyszczeniem, tak to jest człowiek na błędach się uczy

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxx35 Zobacz posta
    Kurcze już tego nie dotykam, teraz zrobiłem kilka fotek i widze ze czerwone punkciki są lekko rozmazane ale zdjęcia wychodzą normalnie musiałem przesadzic z tym czyszczeniem, tak to jest człowiek na błędach się uczy
    Kiedyś miałem podobny problem. Wytarłem szmatą matówkę, bo się jakiś paproch przyczepił. Efekt? Rozmazane punkty podświetlenia AF. Niektóre świeciły prawie niewidocznie, inne były rozlane. Jak masz aparat na gwarancji, to grzej na Żytnią, zrobią za darmo. U mnie wymienili matówkę i jeszcze matrycę przeczyścili.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

xxx35
    Guest

Domyślnie

Problem w tym ze nie mieszkam w Warszawie wiec musiałbym go wysłac DHLem a jaką mam pewnośc ze wszystko przebiegnie dobrze i czy to jest bezpieczne nie chce zostac bez aparatu bo gdzieś zniknie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie tykać Już tak załatwiłem matówkę od EOS'a 300V. Co najwyżej gruszką.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów