Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Zabrudzenia na matówce

KAMIL ZAWADA
    Guest

Domyślnie Pomóż

Powiedz Mi Co Zrobić Jak Zabrudziłem Lustro Chcąc Małą Plamkę Na Brzegu Usunąć Zrobiłem Mazy Spirytusem Chyba Zrobiłem Kuku Aparatowi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KAMIL ZAWADA Zobacz posta
    Powiedz Mi Co Zrobić Jak Zabrudziłem Lustro Chcąc Małą Plamkę Na Brzegu Usunąć Zrobiłem Mazy Spirytusem Chyba Zrobiłem Kuku Aparatowi
    Weź suchy patyczek od uszu i spoleruj lusterko, delikatnie naciskając...

P.s To jest wątek o matówce...
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Dużo patyczków, często zmieniaj najlepiej takich mocno ubitych co by papruchów nie zostawiały.
    Co do matówki, jak jakieś świństwo sie dobrze przyklei do matówki i podczas próby przeczyszczenia wbije się między rowki matówki to za żadne skarby już tego nie usuniesz a przy okazji czyszczenia tyle świństwa sie dostaje do środka że ja zrobiłem sobie do tego specjalny odkurzacz, cienkie rurki wysysają latające pyłki w bagnecie, teraz robie sobie specjalny pędzelek, coś na kształt gruszki podłączonej do odkurzacza tylko w miniaturowej skali ;-) bo dmuchanie tylko większy bałagan robi a to trzeba wysysać tak mi się wydaję
    Z czyszczeniem matrycy też są schody coraz bardziej widzę sens kupienia 40D

A tak w ogóle to myślę żeby jakąś małą komorę bezpyłową do tego zrobić ;-)
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 06-06-2008 o 22:08

Uzależniony

Domyślnie

Kupno 40d problemu nie rozwiąże, ja po kilku miesiącach musiałem czyścić matrycę. Z matówką, jest lepiej, bo można ją bez problemu wyciągnąć.
    Generalnie jeśli w ogóle jest lepiej, to minimalnie, ale jakiś argument za zmianą sprzętu to jest

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Kupno 40d problemu nie rozwiąże, ja po kilku miesiącach musiałem czyścić matrycę....
    Łeeeee to lipa, myślałem że ten system jest skuteczny, a wyjmowanie matówki w 20D nie jest trudne ;-)
    Czyli w takim razie zmienię sobie obiektyw to będzie znacznie lepsze rozwiązanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

Czy porysowana matówka wpływa w jakiś sposób na działanie aparatu? na zdjęciu oczywiście tego nie widać ale może jakieś inne funkcje mogą być zaburzone ? przed ważną sesją zdjęciową postanowiłem przeczyścić całą optykę no i nierozważnie wymontowałem matówkę metalową pensetą.. i niestety podczas dmuchania gruchą stało się wwzzzzz i mam dwie piękne ryski

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Arrow Matówka

Cytat Zamieszczone przez rasta Zobacz posta
    Czy porysowana matówka wpływa w jakiś sposób na działanie aparatu?
    Na funkcje i działanie aparatu nie wpływa, lecz skutecznie może popsuć humor posiadacza sprzętu ...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A niby jak? Sensory AF znajdują sie za lustrem :-)

Czy ktoś mogłby mi wyjaśnić gdzie dokładnie znajdują się sensory AF? W innym temacie znalazłem informację że są one umnieszczone na dole komory lustra. Z kolei na matówce znajdują się "kwadraciki" z czerwonymi diodami od AF i nie wiem w jaki sposób są one powiązane z sensorami które znajdują sie w innym miejscu:neutral: I ostatnie pytanie, przeczytałem że brudna matówka nie wpływa na prace AF sądze że brudna matryca tym bardziej nie więc może brudne lustro negatywnie wpływa na jego pracę W ostatnim czasie zauważyłem jakby pogorszenie pracy AF w moim 400D, Działa wolniej i jakoś tak ociężale stąd moje wątpliwości. Odrazu zaznaczam że przekopałem się przez kilkanaście wątków dotyczących czyszczenia apartu i niesetety nie znalazłem odpowiedzi.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Sensory AF znajdują się na dole komory lustra (charakterystyczne otworki), "kwadraciki" u góry za matówką (pełnią tylko funkcję informacyjną).
    2. Brudna/uszkodzona matówka nie wpłynie na pracę AF, ale może wpłynąć na pomiar światła.
    3. Brudne lustro może wpłynąć na pracę AF.
    4. Na nagłe pogorszenie pracy AF może pomóc przedmuchanie czujników.
    Body, stałki, zoomik

hludzik
    Guest

Domyślnie

.... lecz skutecznie może popsuć humor posiadacza sprzętu
    zgadzam się w 100% sam kiedys mialem paprochy na 400D i zachciało sie łapki pchać nie tam gdzie trzeba :/ załatwiłem matówkę na amen nic nie bylo widac pomazana i straszne rysy, okazalo ze po cenie 20 f bodajże wymienili mi na nówkę + czyszczenie , więc lepiej samemu nie grzebac .

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów