Powiedz Mi Co Zrobić Jak Zabrudziłem Lustro Chcąc Małą Plamkę Na Brzegu Usunąć Zrobiłem Mazy Spirytusem Chyba Zrobiłem Kuku Aparatowi
Powiedz Mi Co Zrobić Jak Zabrudziłem Lustro Chcąc Małą Plamkę Na Brzegu Usunąć Zrobiłem Mazy Spirytusem Chyba Zrobiłem Kuku Aparatowi
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Dużo patyczków, często zmieniajnajlepiej takich mocno ubitych co by papruchów nie zostawiały.
Co do matówki, jak jakieś świństwo sie dobrze przyklei do matówki i podczas próby przeczyszczenia wbije się między rowki matówki to za żadne skarby już tego nie usuniesz a przy okazji czyszczenia tyle świństwa sie dostaje do środka że ja zrobiłem sobie do tego specjalny odkurzacz, cienkie rurki wysysają latające pyłki w bagnecie, teraz robie sobie specjalny pędzelek, coś na kształt gruszki podłączonej do odkurzacza tylko w miniaturowej skali ;-) bo dmuchanie tylko większy bałagan robi a to trzeba wysysaćtak mi się wydaję
![]()
Z czyszczeniem matrycy też są schody coraz bardziej widzę sens kupienia 40D
A tak w ogóle to myślę żeby jakąś małą komorę bezpyłową do tego zrobić ;-)
Ostatnio edytowane przez milinet ; 06-06-2008 o 22:08
Kupno 40d problemu nie rozwiąże, ja po kilku miesiącach musiałem czyścić matrycę. Z matówką, jest lepiej, bo można ją bez problemu wyciągnąć.
Generalnie jeśli w ogóle jest lepiej, to minimalnie, ale jakiś argument za zmianą sprzętu to jest![]()
Czy porysowana matówka wpływa w jakiś sposób na działanie aparatu? na zdjęciu oczywiście tego nie widać ale może jakieś inne funkcje mogą być zaburzone ? przed ważną sesją zdjęciową postanowiłem przeczyścić całą optykę no i nierozważnie wymontowałem matówkę metalową pensetą.. i niestety podczas dmuchania gruchą stało się wwzzzzz i mam dwie piękne ryski![]()
Czy ktoś mogłby mi wyjaśnić gdzie dokładnie znajdują się sensory AF? W innym temacie znalazłem informację że są one umnieszczone na dole komory lustra. Z kolei na matówce znajdują się "kwadraciki" z czerwonymi diodami od AF i nie wiem w jaki sposób są one powiązane z sensorami które znajdują sie w innym miejscu:neutral: I ostatnie pytanie, przeczytałem że brudna matówka nie wpływa na prace AF sądze że brudna matryca tym bardziej nie więc może brudne lustro negatywnie wpływa na jego pracęW ostatnim czasie zauważyłem jakby pogorszenie pracy AF w moim 400D, Działa wolniej i jakoś tak ociężale stąd moje wątpliwości. Odrazu zaznaczam że przekopałem się przez kilkanaście wątków dotyczących czyszczenia apartu i niesetety nie znalazłem odpowiedzi.
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
1. Sensory AF znajdują się na dole komory lustra (charakterystyczne otworki), "kwadraciki" u góry za matówką (pełnią tylko funkcję informacyjną).
2. Brudna/uszkodzona matówka nie wpłynie na pracę AF, ale może wpłynąć na pomiar światła.
3. Brudne lustro może wpłynąć na pracę AF.
4. Na nagłe pogorszenie pracy AF może pomóc przedmuchanie czujników.
Body, stałki, zoomik
zgadzam się w 100% sam kiedys mialem paprochy na 400D i zachciało sie łapki pchać nie tam gdzie trzeba :/ załatwiłem matówkę na amen nic nie bylo widac pomazana i straszne rysy, okazalo ze po cenie 20 f bodajże wymienili mi na nówkę + czyszczenie , więc lepiej samemu nie grzebac.... lecz skutecznie może popsuć humor posiadacza sprzętu.