Diodak poprostu WIELKE DZIĘKI !!!!!!!!! bardzo wiele mi objaśniłes, jestem wdzięczny, i jeśli może to odpowiedz mi na jeszcze jedno (ostatnie) pytanie, co do resamplingu, maszyna pprzy zmniejszaniu zdjęcia wykorzystuje "ponowne próbkowanie w dół" i tak jak zaóważyłeś lepiej jest to robic i ja również wole robic to sam w PS i tu wszystko rozumiem, ale teraz ostatnie pytanie, jak powiększymy zdjęcie i dla np fotki 40 na 50 wyjdzie nam przykładowo 150 pikseli na cal, to czy maszyny bezie to drukowac w takiej rozdzielczości ? czy też zastosuje "resampling w górę" żeby dorobic informacje i wydrukowac ten obraz o tym samym rozmiarze w 300 dpi (czyli swoim maximum), pytam dlatego bo jeśli maszyna przy powiększaniu też wykonuje ponowne próbkowanie w górę to również wole to zrobic sam w domu w Photoshopie i zaniesc plik po resamplingu w równym 300 dpi i niech już maszyna z tym nic nie robi, krótko czy przy powiększaniu maszyna też stosuje resampling tym razem w góre czy też wydrukuje nie ruszając nic z rozdzielczością np 150 pikseli na cal, z góry dzięki za odpowiedz