Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Canon 85mm f1.8 czy 105 mm f2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Ja tez sie zastanawialam a teraz zbieram fundusze Wybor u mnie padl na 85 f/1.8 Pamietajcie ze przy wyborze szkla nie tylko o ostrosc chodzi. Jedna z najwazniejszych cech szkla jest to jak plastyczne obrazy sie dzieki niemu uzyskuje. W przypadku portretu nie bagatelne znaczenie ma to jak obiektyw rozmywa tlo i na tym polu 85 wygrywa z 100 macro. Wiec pytanie powinno brzmiec czy bedziecie robic wiecej makr czy wiecej portretow.

Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    ma bardzo dobry bokech.. i w macro i w portrecie
    W portrecie ten bokech jednak nie jest taki ladny

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Podobny dylemat męczył mnie od prawie tygodnia, dokładnie od czasu gdy mi perqsista napisał czym focił dzieciaki.
    Ale chciałbym mieć tez makro i tak wczoraj właśnie postanowiłem ze jednak 100mm będzie zakupione.

frikmen
    Z tego co pamiętam, to ten z USM ostrzy od 0.15m, a ten bez USM od 0.32m
    Waga też chyba była inna, no i dlatego też cena inna
    Ostatnio edytowane przez orte ; 06-02-2007 o 23:25
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Oba ostrzą ze zbliżonej odległości, tylko tam gdzie podane było 15 cm ktoś podał odległość od obiektywu, a podaje się od płaszczyzny filmu/matrycy - wychodzi 31 cm w wersji z USM. I tak jest na większości stron podawane.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam oba szkła z wątku. Nie dlatego, że nie mam co z kasą robić, tylko dlatego, że to są zupełnie różne szkła, których nijak nie da się zastąpić.
    85tka ma sporą odległość ostrzenia i nie nadaje się do makro nawet z pierścieniami. 100/2.8 nie nadaje się za to do portretów. To, że prawie nie różnią się ogniskową, nie ma tutaj żadnego znaczenia.
    O, podobny przykład: próbował ktoś używać MP-E zamiast standardowej 50tki? Właśnie..
    Ktoś wyżej pisał, że szkło makro jest taaaakie ostre. Zróbcie nim coś takiego:
    http://www.grabek.pl/chwilowe/IMG_7719.jpg
    Nie da się choćby dlatego, że to wciąż 1EV jaśniej niż makro przy pełnej dziurze. Setka ma taką ostrość gdiześ od f/4, ale też wcześniej nie musi sobie tak radzić, boto szkło makro. Fota oczywiscie bez obróbki.
    Mogę też pokazać masę klatek, których nie zrobi sie portretówką, a setka radzi sobie z nimi wyśmienicie.
    Przechodząc do konkluzji: czas się zdecydować, które kupić pierwsze, a drugie kupić w miarę możliwości finansowych.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

ja bym brał 85mm f1.8 lepsze swiatło i ogolnie jakos lepsze wrazenie robi ten obiektyw az sie dziwie dlaczego nie ma eLki bo z 85 f1.2 mogłby to tak funkcjonowac jak 70-200, dwie eLki o róznym swietle
    a z macro to jest tak... duzo sie o nim gada, nawet ma wielkie plany, a jak jest juz obiektyw kupiony to zrobi sie 4 muchy, kilka kropel wody i powalony własnym artyzmem odkłąda sie szkło do szafki i nigdy wiecej nie wyciaga w tym celu...

do sensownego macro obiektyw to zdecydowanie za mało... by robic dobre zdjęcie z 30-50 cm trzeba miec lampe pierscieniową albo choc uchwyt do lampy by ją do boku przesunąc bo z sanek czesto obiektyw przesłania błysk i wychodzi jakis idiotyczny cien

naprawde jesli ktos nie jest ornitologiem, jubilerem etc lub nie zyje z tych ludzi, to jest w 99% przypadków tylko chwilowa fanaberia która szokująco szybko przechodzi... a szkło zostaje i nie wiadomo co z nim robic... wiec polecam ochłonąc i przemyslec zakup
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 07-02-2007 o 11:58
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a z macro to jest tak... duzo sie o nim gada, nawet ma wielkie plany, a jak jest juz obiektyw kupiony to zrobi sie 4 muchy, kilka kropel wody i powalony własnym artyzmem odkłąda sie szkło do szafki i nigdy wiecej nie wyciaga w tym celu...
    zgadza, sie!
    intensywnie sie zastanawialam nad 100/2.8 swojego czasu ale wlasnie taka mysl mi przyszla do glowy wiec dalam sobie spokoj. tylko znajac siebie szklo i tak caly czas mialabym w plecaku/torbie 'tak na wszelki wypadek'
    jak dla mnie to troche dublowanie drugiego obiektywu.

pzdr

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Zgadzam się ze Skipperem. Mam obydwa obiektywy i 100 była na aparacie jakieś 5 razy w ciągu 2 lat Z czego 3 razy na samym początku i raz dla czarno-białej kliszy - i tam robi świetną robotę... Ostrość i kontrast super, ale w cyfrze jakoś mi nie leży, nie jest tak plastyczny jak 85 i L-ki. Dlatego dojrzewam do sprzedania - a w zamian jak kupie FF, to na pewno 135L sie pojawi...

pozdrawiam
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    AF nie jest szybki!
    ale
    ma bardzo dobry bokech.. i w macro i w portrecie
    jest dobrze wykonany i mozna go znalesc za ok 1000zł
    tutaj troche zadrogo
    http://www.allegro.pl/item160781438_...dny_raty_.html

z koro tutaj nowa usm
    http://www.allegro.pl/item164423648_...a_okazja_.html

pozdrawiam
    arek
    w ktorejś z tych aukcji koleś chwali obiektyw za stałe światło....:] a jak niby w stałce mialoby niestałe światło wyglądać...?!
    niezle...ja bym sie juz nad kupnem zaczal zastanawiac bo to jakby chwalić obiektyw za to ze ma szkło z przodu, chyba nie...<lol>
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymcik Zobacz posta
    w ktorejś z tych aukcji koleś chwali obiektyw za stałe światło....:] a jak niby w stałce mialoby niestałe światło wyglądać...?!
    niezle...ja bym sie juz nad kupnem zaczal zastanawiac bo to jakby chwalić obiektyw za to ze ma szkło z przodu, chyba nie...<lol>
    Zanim następnym razem będziesz się próbował nabijać z mądrzejszych od siebie, to poczytaj wcześniej jakieś książki.
    Wygłupiłeś się Waść ma maksa i jeszcze pochwaliłeś brakiem elementarnej wiedzy w dziedzinie fotografii. Owe EF100/2.8 ma stałe światło w odróżniceniu od choćby podobnych konstrukcji tamrona (90/2.8 ) czy sigmy (105/2.8 ).
    A dlaczego? To sobie znajdziesz w książkach
    Jarek

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Zanim następnym razem będziesz się próbował nabijać z mądrzejszych od siebie, to poczytaj wcześniej jakieś książki.
    Wygłupiłeś się Waść ma maksa i jeszcze pochwaliłeś brakiem elementarnej wiedzy w dziedzinie fotografii. Owe EF100/2.8 ma stałe światło w odróżniceniu od choćby podobnych konstrukcji tamrona (90/2.8 ) czy sigmy (105/2.8 ).
    A dlaczego? To sobie znajdziesz w książkach
    Szymcik ma rację, o stałym świetle można mówić przy zoomach, które nie zmieniają maksymalnego otworu przysłony wraz ze zmianą ogniskowej. Przy stałkach nie istnieje coś takiego jak stałe/zmienne światło - chyba, że czegoś nie wiem, Oskarkowy?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów