Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Canon 85mm f1.8 czy 105 mm f2.8

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Szymcik ma rację, o stałym świetle można mówić przy zoomach, które nie zmieniają maksymalnego otworu przysłony wraz ze zmianą ogniskowej. Przy stałkach nie istnieje coś takiego jak stałe/zmienne światło - chyba, że czegoś nie wiem, Oskarkowy?
    Na dodatek tylko takie stałki które nie zmieniają ogniskowej przy ostrzeniu np EF 50/1.8 te z IF przy ostrzeniu zmieniają ogniskową a jak wiadomo F jest najprościej ilorazem ogniskowej przez średnicę (czynną) przedniej soczewki.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ja bym brał 85mm f1.8 lepsze swiatło i ogolnie jakos lepsze wrazenie robi ten obiektyw az sie dziwie dlaczego nie ma eLki
    Co prawda nie miałem 85 1.2 w ręku ale się nie dziwie:
    1) EF 85 1.8 Ma dość duże abberacje maksymalnie otwarty w przeciwieństwie do np 135L
    2) budowa tego szła choć przyzwoita to ni jak nie przystaje do budowy L-ek.

3) Nie ma bata jakby miała to być L-ka to ze względu na konieczność poprawienia 1) i 2) musiałaby kosztować koło 3tys. wiec już niech sobie pozostanie EF za 1400zł

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

... kiedys cwiczylismy podobne porownanie zobacz sam.
    Kupilem po nim 50/1,4 - teraz kupilbym 85/1,8.

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szymcik ma rację, o stałym świetle można mówić przy zoomach, które nie zmieniają maksymalnego otworu przysłony wraz ze zmianą ogniskowej. Przy stałkach nie istnieje coś takiego jak stałe/zmienne światło - chyba, że czegoś nie wiem, Oskarkowy?
    Choć faktycznie fizycznie nie zmienia się otwór przysłony, to sigma czy tamron przy powiększeniu 1:1 ma światło f/5.6 (nikony nawet to pokazują, canon o tym nie informuje). Skoro więc zakładasz, że masz ekspozycję dla f/2.8 a naświetli Ci się przy f/5.6 to.. już sam wiesz co.
    Niby stałka, a ma zmienne światło.
    EF100/2.8 z kolei niby stałka.. a ma zmienną ogniskową
    Teraz się zacznie :grin:
    Jarek

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Niby stałka, a ma zmienne światło.
    EF100/2.8 z kolei niby stałka.. a ma zmienną ogniskową
    Teraz się zacznie :grin:
    O kurde, to już nic nie rozumiem Możesz to objaśnić? Czy na pewno nie mylisz pojęć?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O kurde, to już nic nie rozumiem Możesz to objaśnić? Czy na pewno nie mylisz pojęć?
    Nie mylę. Oczywiście mogę też objaśnić.
    Ale na razie zachęcę Cię do pokombinowania.

Są dwa możliwe schematy uzyskiwania dużych skal powiększeń (może jest ich więcej, ale na razie rozpatrzmy te dwa).
    Pierwszym jest zrobienie większego wyciągu (to jest znane już z wyżej omawianych tamronów i sigm, tak samo z MP-E65). Jak to jest uzyskiwane technicznie, chyba nie muszę tłumaczyć.

W jaki w takim razie sposób robione jest to w EF 100/2.8? Skoro praw fizyki nie jesteśmy w stanie przeskoczyć, a nie zmienia się wyciąg ani szkło "nie robi się jaśniejsze", to pozostaje tylko jeden zabieg. To stałoogniskowe szkło kryje wraz ze zwiększaniem skali odwzorowania coraz szerszy zakres. Niestety nie potrafię dokładnie ocenić jak "bardzo szersze" robi się to szkło. Szacuję, że to około 80mm, Marek Wyszomirski (mój niedościgniony wzór w makrofotografii) twierdzi, że to jednak bliżej 70mm. Oczywiście dokładne zmierzenie tej ogniskowej jest poza moimi możliwościami, nie dysponuję obiektywem, który przy tej samej odległości soczewki od matrycy miałby podobne ogniskowe.

Pewnie narobiłem całą masę drobnych błedów technicznych (wybaczcie), ale na szybko cała teoria wygląda właśnie tak. Po więcej szczegółowy odsyłam do tekstów Marka na fotoprzyrodzie i archiwach prf.

A dla niedowiarków: jak ktoś dysponuje na raz setką canona i innymi odpowiednikami, proszę porównajcie uzyskiwane kadry na 1:1. Można się zdziwić.
    Jarek

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Używam obu tych obiektywów i w 100% zgadzam sie z tym co pisze "oskarkowy", nie ma lekko kupować po koleji myśląc o tym co bardziej potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 10-02-2007 o 14:09

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Czy ktoś mógłby powrzucać jakieś cropy z EF 85? Jestem na 99% zdecydowany na kupno tego szkła, proszę więc - podsyćcie moją ekscytację jakimiś ostrymi wycinkami i samplami

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Czy ktoś mógłby powrzucać jakieś cropy z EF 85? Jestem na 99% zdecydowany na kupno tego szkła, proszę więc - podsyćcie moją ekscytację jakimiś ostrymi wycinkami i samplami
    Jeżeli zadowala Cie sama ostrość to nawet plastic-fantastic F50mm f1.8 daje żyletowate obrazki. IMO EF85 kupuje się ze względu na bokeh i przyzwoity AF no i w miarę portretową ogniskową. To jeden z nielicznych obiektywów dla ktorych ma sens włącznie AF-Serwo w puszce klasy 350d.
    Kilka sampli (cropy 1:1)

1)
    F2.2 ISO100 (AF Servo)
    http://mielcarek.net/canon-board/ef85/IMG_1615.jpg

2)
    F3.5 ISO400
    http://mielcarek.net/canon-board/ef85/IMG_4808.jpg

3)
    F2.5 ISO400
    http://mielcarek.net/canon-board/ef85/IMG_4890.jpg

4)
    F2.8 ISO400