Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Czy ff/bf jest wartością stałą

Timochenko
    Guest

Domyślnie Czy ff/bf jest wartością stałą

Witam.

Ostatni trafiłem na kilka wątków na temat ff/bf i z ciekawości sprawdziłem swoje szkiełka- wyniki wyglądały mniej więcej tak:
    Canon 28-105 3,5-4,5 ff=30mm
    Canon KIT 18-55 bf=20mm
    Szkła M42+dandelion trafia w punkt

Testy ze statywu, samowyswalacz+wcześniejsze podniesienie lustra, po 10 testów dla każdego szkła - rozrzuty wyników poszczególnych pomiarów dla danego obiektywu nieiwielkie.
    Aparat to 300d.
    Ma ktoś pomysł co z tym można zrobić.
    A jeśli można niewiele, albo po prostu nie opłaca się z uwagi na cenę to mam następujące pytanie (nie trafiłem na jednoznaczną odpowiedź w sieci, a moje wiadomości z zakresu optyki raczej mi nie pozwalają na samodzielne znalezienie odpowiedzi):

-czy ff/bf będzie wielkością stałą niezaleznie od odległosci fotografowanego obiektu od obiektywu, przy założeniu, że nie zmienia się ogniskowa.

No i może jeszcze jedno pytanie - czy ff/bf zmienia się zależnie od zmiany ogniskowej dla danego obiektywu, a jeśli tak to w jaki sposób.

Pozdrawiam
    Paweł

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

Nie zajmuj sie robieniem testow na ff/bf bo 30 mm czy 20 mm. o wcale nie duzo.. mialem kiedych okres robienia testow... dekielki itp. ale stwierdzilem, ze najlepszym testem jest robienie zdjec...
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Timochenko Zobacz posta
    czy ff/bf zmienia się zależnie od zmiany ogniskowej dla danego obiektywu, a jeśli tak to w jaki sposób.
    Na zdrowy rozsądek - zmienia się. Czujniki AF tak naprawdę nie wiedzą nic o ogniskowej, interesuje je tylko kontrast, lub prościej mówiąć "ostro-nieostro" A to, w przeliczeniu na centymetry, może się zmieniać i to sporo, w zależności od ogniskowej i przysłony. Mi się wydaje, że podawanie BF/FF w centymetrach w ogóle ma niewielki sens. Dużo lepiej byłoby mówić np. "ostrzy mi 2/3 głębi ostrości za obiektem".

Uprawnienia umieszczania postów