Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Jakie możliwości??

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso666 Zobacz posta
    Prosze o wyjaśnienie słowa polar (czy macie na myśli filtr polaryzacyjny?)
    Filtr połówkowy...hmmm...słyszałem, że lepiej zainwestować w filtry prostokątne z adapterem(nie wiem czy nie pomyliłem nazw )i wtedy większa jest mozliwośc dopasowania filtra do kadru niż w filtrach okrągłych(dopasowanie kadru do filtra co nie zawsze pokrywa się z wyobrażeniem powstałego zdjęcia)...

Na początek wiem, że chciałbym mieć dobrej jakości zdjęć i dlatego zastanawiałem się nad dokupieniem zwykłego filtra UV bądź nawet skylight'a i statywu, ale nie wiem czy na początek to nie za dużo (ten statyw)...

A tak na marginesie to co myślicie o moim wyborze canona 3000N?
    Aparat mam bardzo podobny, obiektyw ten sam. Moim zdaniem jest najlepszy za te pieniądze, wystarczający na początek. Troche zdjęć z tego szkła masz na stronie w moim profilu - wszystkie szerokie. Co do filtrów to radzę okrągłe, dla początkującego łatwiejsze w obsłudze, maja minimalnie mniejsze mozliwości ale za to oferują wyższy komfort, szczególnie w niewygodnych warunkach. Statyw warto kupić, byle nie najtańszy, ja dałem jakies 80zl za tania bilorę, nieznacznie tylko lepszą od tych najtańszych, komfort pracy średni (nóżki się potrafią chować przy dużym nacisku) ale po poznaniu ograniczeń sprzętu wszystko się nadaje. Widziałem jakieś wysokie firsty za ok 100zl, sprawiały solidne wrażenie. Na początek idealne.
    No i przede wszystkim - fotografuj jak najwięcej, szukaj ciekawych miejsc, kadrów, czytaj dużo o świetle i fotografowaniu. Nie zrażaj się porażkami i nieudanymi ujęciami. Najfajniej sie uczy na własnych przeżyciach, sam dojdziesz do wniosku czego potrzebujesz/czego Ci brakuje. I powtórzę za przedpiścami - pamiętaj, że najważniejszy w fotografowaniu jest fotograf

przydatne linki z ulubionych:
    http://www.rami.pl/linki.html - spis ciekawych portfolio
    http://www.prf-faq.prv.pl/ - FAQ i archiwum grupy pl.rec.foto, kopalnia wiedzy
    http://www.poradnik.imagecenter.com.pl/analogowa.htm - fajny kurs agfy, sam z niego na początku czerpałem garsciami

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hola, hola...w czym połówki cokina są lepsze od połówek kołowych ? Czy nie wydajniej pracować na kołowych ? - można sobie przykręcić 100 filtrów (co kto woli) i jeszcze osłonę przeciwsłoneczną. Niech mnie ktoś oświeci.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Jak robisz że masz zawsze horyzont w połowie kadru to kołowy dobry, jak kadrujesz inaczej to już nie bardzo
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso666 Zobacz posta
    Witam! Niedawno zakupiłem Canona 3000N z obiektywem EF 28-80mm/3,5-5,6 II i chciałem się Was zapytać co mogę robić takim sprzętem? Interesuje mnie robienie zdjęć makro i pejzaży...
    Bardzo fajny aparacik, moja mamuśka ma taki. Jesienią go pożyczyłem i zrobiłem nim kilka rolek, wspomnienia bardzo pozytywne, a i fotki niezłe.
    Obiektyw też całkiem znośny, do pejzażu jak najbardziej ok. Do makro się już nie nadaje ale akurat do takich zastosowań można tanio złożyć manualny zestawik.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów