Używam zestawu 6 akumulatorków AA Sony 2500 mAh. Działają znacznie dłużej niż zestaw oryginalny aku canona i niefirmowy zamiennik. O tandemie 2 zamienników już nie wspomnę.
Masz rację, wskażnik naładowania baterii pokazuje błędnie poziom naładowania baterii. Wynika to z tego, że akumulatorki AA mają 1,2V a baterie 1,5V. Aparat traktuje w związku z tym akumulatorki jako częściowo rozładowane, bo mierzy poziom naładowania poprzez pomiar napięcia.
Mi to jednak nie przeszkadza, bo akumulatorki trzymają znacznie dłużej.
Jeśli chodzi o ładowarkę, to nie wiem, czy opłac się szukać, a potem wozić ze sobą jakieś wielkie urządzenie do ładowania 6 x AA. Myślę, że lepiej kupić szybką (30-40 min) ładowarkę na 4 x AA.
Ja mam ładowarkę GP USmart. Używam jej często w podróży (np. ładuję aku z zapalnicznki w aucie) i jest na tyle szybka, że problemu z doładowaniem dodatkowych dwóch paluszków nigdy nie miałem.
Szybkie ładowarki nie wpływają dobrze na żywotność akumulatorków. Używam jednak moich baterii ok. 1,5 roku i na razie żadnych problemów z nimi nie mam. A jak padną to kupię nowe, pojemniejsze
EDIT:
Nie ma to znaczenia, bo aparat nie używa akumulatorów (NB-2LH) równolegle. Był wątek o tym na forum.