hhh e jupietrze automatyczna niezły tekst ... są 2 pokrętla do przesłony i tyle
hhh e jupietrze automatyczna niezły tekst ... są 2 pokrętla do przesłony i tyle
A ja polecam manualne stałki Nikkor - w swoim czasie były lepsze od CanonaDo tego cholernie solidne i chodzą jak marzenie.
popmart, o co chodzi? Przecież napisałem, że nie automatyczna. Dla wyjaśnienia, automatyczna to taka z bolcem, nie chodzi mi sterowaną z korpusu.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
witam,
mam pytanie bo jestem tuż przed zainwestowaniem w 350d
jak działa przesłona w obiektywach zamocowanych przez przejściówkę -M42
tzn. jeśli ustawiam przesłonę np. 16 a dopiero później ustawiam ostrość to obiektyw będzie miał cały czas zamkniętą przesłone do 16 czy zamknie ją dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki???
chodzi mi o to czy jakieś obiektywy M42 lub jakieś konkretne przejściówki pozwalają na to, że obiektyw zamyka wcześniej ustawioną przesłonę dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki.
pozdr
Greg
Są takie przejściówki: Zenit, Praktica... :-D
Już na poważnie. Każdy obiektyw m42 czy podobny nie ma kontaktu z korpusem i tak jak poustawiasz przysłony, ostrości itd. tak będą bez względu co ustawisz w aparacie.
edit: Lepiej ustawić ostrość zanim przymkniesz przysłonę. Jest po prostu łatwiej.
Ciekawe... nie słyszałem o przejściówkach z bagnetu praktica, no chyba że z gwintu M42.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Miałem oczywiście na myśli te z gwintem M42.
A swoją drogą: http://oomz.net/kadapter/ :-)
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 08-02-2007 o 14:45
o, kurcze Przydałby mi się taki baaardzo! Moja luba używa pentaxa i nie da się nawrócić, mógłbym się trochę pobawić jej stałkami. Polak potrafi, może ktoś u nas już to sprzedaje?