Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: canon 50 1.8 potworny BF

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie potrzebny soft do kalibracji autofocusa

Jeżeli kalibrowanie odbywa się elektronicznie (softwerowo) to powinni udostępnić taki soft na swojej stronie internetowej i każdy by sobie sam kalibrował w miarę potrzeby body. Jeżeli byłaby wymagana kalibracja mechaniczna to wtedy w rachubę wchodziłby serwis. Wszyscy byli by zadowoleni i serwisy na całym świecie miałyby mniej pracy.

Dziwię się, że nikt na to jeszcze nie wpadł.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Jeżeli kalibrowanie odbywa się elektronicznie (softwerowo) to powinni udostępnić taki soft na swojej stronie internetowej i każdy by sobie sam kalibrował w miarę potrzeby body. Jeżeli byłaby wymagana kalibracja mechaniczna to wtedy w rachubę wchodziłby serwis. Wszyscy byli by zadowoleni i serwisy na całym świecie miałyby mniej pracy.
    Miałyby znacznie więcej, bo codziennie waliłyby drzwiami i oknami setki ludzi, którzy po wykryciu milimetra przesunięcia w precyzji AF zaczynaliby eksperymenty kończące się kompletnym rozregulowaniem wszystkiego. Sorry, ale dzisiejszy sprzęt to jest już level "rocket science" i nie zabawa dla przeciętnego 17-latka, który dostał pierwszą lustrzankę za dobre wyniki w nauce.

Do D30 i chyba do D60 taki program był dołączany - ale to były inne czasy, wtedy ten sprzęt kupowali ludzie, którzy wiedzieli co (i kiedy) można z nim robić a co nie.

Choć w sumie niegłupie byłoby udostępnienie softu na zasadzie, że jego użycie unieważnia gwarancję, i co więcej ustawia w aparacie jakiś "flag" oznaczający, że w przypadku, gdy delikwent sam sobie body rozkalibruje, regulacja w serwisie kosztuje 10x drożej ;-)

Bywalec

Domyślnie

Nad zasadami używania softu do regulacji autofocusa i ewentualnej utraty gwarancji można by się było zastanowić. Napewno większość z okresie gwarancyjnym, nie zrezygnowała by z dobrodziejstw jakie daje gwarancja. Ale z drugiej strony ciągłe wysyłanie sprzętu do regulacji autofocusa może być irytujące. Ja na przykład raz już wysłałem swoje body do serwisu w celu regulacji autofocusa. Trzymali je całe 2 tygodnie. Przysłali i wszystko było OK. Teraz kupiłem sobie canona ef 50 mm f/1,8 mk II i znowu mam problemy z autofusem (tylko z tą stałką). Dzwoniłem do nich i powiedzieli mi, żeby przysłać im cały sprzęt. Gdybym był z okolic W-wy to osobiście bym sam pojechał do serwisu, ale z Koszalina tułać się do stolicy to przesada.

Nigdy nie uczestniczyłem w pracach przy regulacji jakiegokolwiek aparatu. Może faktycznie jest to bardzo skomplikowana sprawa i pomysł z udostępnieniem takiego softu nie ma rzadnego sensu. Może ktoś z forumowiczów uczestniczył przy czymś takim i napisałby jak to wygląda.
    Ostatnio edytowane przez David ; 10-10-2005 o 14:39

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Może ktoś z forumowiczów uczestniczył przy czymś takim i napisałby jak to wygląda.
    Muflon jakiś czas temu opisywał to, co widział w serwisie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

Domyślnie

Pejot - a jaka masz pewnosc ze nie wyslal ci tego samego szkla?

Uprawnienia umieszczania postów