Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: canon 50 1.8 potworny BF

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    Pytanie zasadnicze- dajmy na to, że mam BF/FF - na fotce z odległości 20cm jest przesunięcie, o, powiedzmy, 5mm= czy jeżeli zrobię zdjęcie z dużo większej odległości, 100-200m, ta wartość (5mm) będzie rosła wprostproporcjonalnie?
    Nie, będzie raczej malała zgodnie z prawem Gaussa dla soczewki mniej więcej. Jeśli cię to ciekawi, to poszukaj wzorków w poradnikach makro.

[ Dodano: 02-02-05, 00:26 ]
    Hmm. Napisałem to przy założeniu, że pojawia się jakiś stały błąd ustawienia soczewki. Jeśli mechanizm BF/FF jest inny to zachowanie będzie też jakieś inne...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

A raczej będzie malała.... Bo u mnie, za przeproszeniem, stale rośnie....

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I w tym właśnie problem że tak najprawdopodobniej będzie (tzn będzie to rosło). W przeciwnym wypadku głębia ostrości „zjadła by błąd AF”. Niestety tak nie jest.

Oczywiście błąd będzie narastać do pewnego momentu gdzie zaczyna się nastawianie ostrości na nieskończoność.

Te odchyłki jakoś już tak mają że zachowują jakąś mniej więcej stałą procentową zależność w stosunku do odległości.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Coś mi tu śmierdzi. Czekam na wymieniony obiektyw już tydzień, a na maile z zapytaniami i prośbami o szybką przesyłkę sprzedawca odpowiada:

"Dzisiaj do pana wysylam na jutro bedzie" - to dostałem najpierw. Potem:

"Wczoraj zostal wyslany razem z cala partia , 3 osoby dzisiaj otrzymaly
    obiektywy .

Przepraszam ale za poczte czasami nie mozna odpowiadac , jutro napewno
    listonosz doniesie ."

Było to kilka dni temu.
    Dziś dostaję maila:

"Wysyłka niezwłocznie zostanie skierowana na podane adresy w poniedzialek tj 7.02.2005
    Za opoznienia serdecznie przepraszamy i postaramy sie w przyszlosci dobierac firmy spedycyjne bardziej starannie ."

Jeszcze 2-3 dni i się wkur....... A już w ogóle powalił mnie tekst z tymi firmami spedycyjnymi- co oni do cholery chcą bardziej starannie dobierać?! Przecież wysyłają pocztą polską!

Piszę to wszystko, bo jak za 2-3 dni nie dostanę obiektywu, to chyba z rozkoszą wyjawię nicka sprzedawcy... po co macie się naciąć.... Poza tym sam kontakt na zasadzie- do puki nie wciśniesz "KUP TERAZ", to milutko i sympatycznie. Potem- spierd.... Niestety....

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

qrde sytuacja nie ciekawa.
    koles faktycznie sobie jaja robi.
    a moze dziala na takiej samej zasadzie jak gosc od ktorego kupowalem audigy2 do laptopa - po tygodniowym oczekiwaniu okazalo sie , ze gosc dopiero zamowil towar jak otrzymal wplate ode mnie - biznesmen od siedmiu bolesci.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

W końcu jakiś klarowny finał:

Wczoraj wieczorem (poniedziałek) ktoś zapukał do moich drzwi. Otwieram, stoi jakiś młody chłopaczek, w ręku trzyma paczkę. Listonosz? po 20.oo? A nie. Okazało się, że listonosz ów paczkę zaniósł pod inny adres, i BEZ wylegitymowania, BEZ pokwitowania, po prostu komuś zostawił. W piątek. Nie mam pojęcia, jakim cudem. W każdym razie gość mi ją podrzucił (pewno walczył z ciekawością co jest w środku od piątku...a ja zapomniałem mu powiedzieć), dobrze, że jeszcze uczciwi ludzie się trafiają. No, w każdym razie sprzedawca oczyszczony z zarzutów, w tym momencie gorąco pragnę go przeprosić za podejrzenia z mojej strony.

Do rzeczy: BF mam nadal, i to jak jasna cholera. Z odległości 30-40cm mam cofnięcie o 1-2cm, z odległości 2-2,5m wychodzi ~5cm, o większych odległościach już nie wspominam. Zresztą, to wszystko było widoczne na fotkach z pierwszego postu (wymiana szkła jednak niczego nie zmieniła- można wyciągnąć wnioski...)

Sprzedawca powiedział mi, żebym odesłał body do wawy, to mi skalibrują AF. Tylko, jak potem ostrzyć będą pozostałe szkła? Przecież, skoro ostrzą dobrze, to po jakichś zmianach w body już tak ostrzyć nie będą! Jutro, pojutrze podepnę wszystkie szkła do innego 300d i zobaczę- jak wszystko ostrzy, to kalibracja. Jak nie- odsyłam 50'kę. To chyba jedyne wyjście...? A za zaoszczędzone pieniądze kupię sobie sonnara z mieszkiem. O!

Tak się rozpisałem, ale już chciałem zamknąć ten wątek (a zwłaszcza usprawiedliwić sprzedawcę, który okazał się bardzo sympatyczny i pomocny)

pozdrawiam, i życzę wszystkim samych super ostrych szkieł i super skalibrowanych body.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Do rzeczy: BF mam nadal, i to jak jasna cholera...
    Wiem, że to nie jest żadne rozwiązanie, ale zaspokój proszę moją ciekawość i spróbuj ze wspomaganiem lampą błyskową, OK?

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Właśnie wyruszam w plenerek- jak wrócę, porównam zdjęcia ostrzone AF'em 300d, a jak się ściemni, będę kombinował z lampą.

aha, że tak zapytam... bo nie jest to dla mnie takie oczywiste... czy kalibracja AF to kwestia czysto elektroniczna, czy też jakieś mechaniczne zabiegi wchodzą w grę?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Właśnie wyruszam w plenerek- jak wrócę, porównam zdjęcia ostrzone AF'em 300d, a jak się ściemni, będę kombinował z lampą.
    Nie musi się ściemniać
    Rób próby np. w dobrze oświetlonym pokoju, przy świetle zastanym, raz bez lampy, a raz ze wspomaganiem AF lampą, bez błysku.
    aha, że tak zapytam... bo nie jest to dla mnie takie oczywiste... czy kalibracja AF to kwestia czysto elektroniczna, czy też jakieś mechaniczne zabiegi wchodzą w grę?

IMHO, tylko mechaniczna.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mojego kalibrowano softwerowo.
    I o ile się orientuję w przypadku 10D/300D to jest jedyna metoda.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów