Przypomnij proszę.Zamieszczone przez p13ka
Przypomnij proszę.Zamieszczone przez p13ka
Szukać!Zamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
np. http://canon-board.info/viewtopic.ph...ght=1635#17695
Dzięki!Zamieszczone przez tpop
Jaka w takim razie alternatywa (ale to już inny wątek- może by ktoś przesunął?) dla EF 16-35/2.8L???
Osobiście mam Sigmę 15-30/3.5-4.5 z której jestem całkiem zadowolony, acz przydałoby się coś z lepszym światłem, aby do tej przysłony f/4 była już żyletka![]()
Zanim koledzy przejdą z tematu "o truskawkach" na temat "o budowie młotów pneumatycznych", podziękuję tylko za odpowiedzi- szkiełko poszybowało niezawodną pocztą polską do sprzedawcy, jak otrzymam nowy egzemplarz, zrobię dokładnie takie same zdjęcia jak te z początku wątku. Porównamy, zobaczymy... Puki co, stawiam na wadę szkła. Ewidentnie.
Życzę Ci abyś miał rację, ale nie wyglada mi to. Pomyśl jak działa proces ustawiania ostrości - jakaś tam elektronika przeprowadza detekcję różnicy kontrastu na wybranych, lub wszystkich czujnikach AF. Następnie obiektyw zaczyna 'rzeźbić' w jedną, lub w drugą stronę, a elektronika sprawdza, czy kontrast poprawia się, czy pogarsza. W momencie osiągniecia założonego stanu ostrości (różnicy kontrastu), procest ostrzenia kończy się, co sygnalizuje zapalenie zielonego LED'a. Jeśli założyć, że to obiektyw odpowiada za BF/FF, znaczyłoby to, że pomimo pochodzącego z korpusu rozkazu STOP, silnik napędzający ostrzenie jeszcze przez moment pracował.Zamieszczone przez pejot
Może i tak jest...
Jurek Plieth, zgadzam się, że tak to działa, ale najwyraźniej jest jakiś dodatkowy mechanizm (nie wiem jaki), który powoduje, że jedne obiektywy ostrzą dobrze, a inne śle. A może to tylko kwestia GO.
Proces ostrzenia odbywa sie w aparacia i obiektyw jest tu jako slave, wykonuje polecenia z body i jesli juz, to moze to byc wina body, trzeba sie jeszcze zastanowic gdzie body szuka tej ostrosci? a)na matrycy? czy b)na lustrze? oczywiste jest ze na lustrze.... czy lustro moze byc zle 'skalibrowane/zsynchronowane' z matryca?... no pewnie ze moze.... ja jednak bym twierdzil ze BF/FF jest przypadloscia body. Nawet od warunkow jego eksploatacji (czeste wstrzasy/rzadkie upadki) taki zespol dwoch elementow lustro-matryca moze sie rozstroic a co za tym idzie dokladnosc AF bedzie sie zmieniac w czasie. Kazdy instrument ktory wymaga precyzyjnej mechaniki bedzie sie zachowywal w pewnych granicach w sposob losowy i trzeba go bedzie 'kalibrowac' co jakis czas... na co dzien mam do czynienia z bardzo precyzyinymi instrumentami geodezyjnymi i wiem ze nawet najlepsze (cenowo dochodza do ponad 200 kPLN) MUSZA byc co jakis czas kalibrowane badz to przez serwis badz to samodzielnie.
Zdjecia pejot'a wskazuja moim zdaniem na zla wspolprace tego obiektywu z body i wtym wypadku winny jest raczej obiektyw ktory w jakis sposob oszukuje pomiar AF, te bledy to nie jest BF/FF skala rozregulowania jak na moje oko jest zbyt durza, FF/BF to raczej max w 3cm sie miesci a tu mamy na drugim zdjecu jakies 40cm
Bo zrobiles nierzetelne testyZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
, bo kazda regula ma wyjatek
![]()
, bo to nie jest regula tylko moje przemyslenia/przypuszczenia
![]()
moze jest jakas bezwladnosc/luz w obiektywie ktory powoduje delikatne przesuniecie pierscienia AF i tak by mozna jeszcze dlugo wymyslac i niepotrzebne skreslic
moim zdaniem nie zmienia to faktu ze to body steruje obiektywem, a jakosc wykonania obiektywu tez sie przeklada na dokladnosc AF poprzez precyzje realizowania polecen z aparatu... koniec.kropka![]()
Właśnie, kolega Jac dał mi do myślenia- jak na BF/FF skala niedokładnego ostrzenia jest zbyt duża! Weźmy chociaż pod uwagę zdjęcie drugie (patrz mój pierwszy post)- odległość już nie była tak bliska, jak zazwyczaj w testach- to już nie jest przesunięcie o milimetry, to jest 20-30cm! Tak samo zdjęcie 3'cie- rozbierzność o kilkanaście metrów!
Pytanie zasadnicze- dajmy na to, że mam BF/FF - na fotce z odległości 20cm jest przesunięcie, o, powiedzmy, 5mm= czy jeżeli zrobię zdjęcie z dużo większej odległości, 100-200m, ta wartość (5mm) będzie rosła wprostproporcjonalnie?