Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: canon 50 1.8 potworny BF

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Przemek- nie, to nie chodzi o Wieczorka. Ale skoro oboje mówią to samo, coś w tym musi być...

Tomku- co do sprawdzenia body- myślę, że to całkiem dobry pomysł. Przynajmniej miałbym jakąś podstawę przy reklamacji, jeśli się okaże, że to wina szkła a nie aparatu. Z drugiej strony ciekawi mnie, jak będzie się moja 50'ka zachowywała w Twoim 300d... ale to już jakoś na PM się zgadamy.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    O. Dziękuję. Konkretnie i na temat.

To teraz niespodzianka. Cytat z maila od sprzedawcy:

"Kwestia BF , FF to sprawa aparatu a nie obiektywu .
    BF i FF praktycznie nie wystepuja w szkielkach staloogniskowych ."
    Brednie! Stałka czym zoom - nie ma znaczenia. Jezeli szkło spartolone to będzie FF/BF i koniec. A sprzedawca albo laik albo cwaniakuje i próbuje pozbyć się namolnego klienta. Ja nie popuściłem, a miałem FF z 50 f/1.4 i... dobrze ostrzące pozostałe zoomy i stałki. Odzyskałem kasę, kupiłem inny egzemplarz (warunkowo do sprawdzenia) i jest OK. Nie daj się mu spławić.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Nie dam się!

Tym razem zaznaczyłem, żeby obiektyw przed wysłaniem sprawdził z każdej strony arcydokładnie, i oczywiście wypróbował z body. Będzie dobrze. Zresztą, nie podejrzewam go o chęć oszukania- to dość znana osoba, choćby z p.r.f.cyfrowa, więc siłą rzeczy mu ufam...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Brednie! Stałka czym zoom - nie ma znaczenia. Jezeli szkło spartolone to będzie FF/BF i koniec.
    A dlaczego tylko szkło obwiniasz?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    To teraz niespodzianka. Cytat z maila od sprzedawcy(...)
    Sprzedawca operuje stereotypami, podczas gdy ty dysponujesz faktami. Tak jak ci napisalem - pokaz mu zdjecia z pozostalych szkielek, oryginaly, z exifem itp i zapytaj - skoro to wina body to dlaczego w pozostalych szklach jest OK a w tym nie?

Przepychac slownie to sie do usr* smierci mozna ale jak sie zaprezentuje niezbite dowody to lepiej niech gosc przyjmie reklamacje zanim mu pisemko przygotowane przez urzad ochrony konsumenta podeslesz (mam nadzieje ze jakas umowe kupna/sprzedazy masz bo inaczej gosc sie moze na ciebie slicznie wypiac i zadna ochrona konsumenta nie pomoze ).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Brednie! Stałka czym zoom - nie ma znaczenia. Jezeli szkło spartolone to będzie FF/BF i koniec.
    Nie abstrahuj od treści całego tematu i czytaj moją wypowiedź w kontekście:
    1. przypadku pejota, który napisał, że z pozostałymi szkłami, AF w body działa mu prawidłowo,
    2. opinii sprzedawcy (drugie zdanie),
    3. mojego przypadku z EF 50 f/1.4.
    Napisałem wyraźnie, że jeżeli szkło spartolone to nie ma znaczenia czy to stałka czy zoom.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Napisałem wyraźnie, że jeżeli szkło spartolone to nie ma znaczenia czy to stałka czy zoom.
    OK, ale takie szkło będzie po prostu źle rysowało w każdym przypadku i basta. Natomiast Twoje powiązanie z FF/BF sugerowałoby, że są takie przypadki (takie odległości obiektu), kiedy odwzorowanie jest prawidłowe.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK, ale takie szkło będzie po prostu źle rysowało w każdym przypadku i basta.
    Jurek, chodzi o konkretny przypadek pejota i wypowiedź sprzedawcy, z której wynika, że w stałkach w praktyce nie występuje FF/BF.

Natomiast Twoje powiązanie z FF/BF sugerowałoby, że są takie przypadki (takie odległości obiektu), kiedy odwzorowanie jest prawidłowe.
    Obiektyw może być tak samo przyczyną FF/BF jak i body. W praktyce może się zdażyć, że to szkło, które daje błędne odwzorowanie z prawidłowo skalibrowanym korpusem FF/BF, z innym będzie ostrzyć w punkt. Po prostu... ustawienia AF będą wzajemnie do siebie pasowały.
    Zaczynamy jednak niepotrzebnie filozofować i rozrzedzać temat zasadniczy tego wątku.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Obiektyw może być tak samo przyczyną FF/BF jak i body. W praktyce może się zdażyć, że to szkło, które daje błędne odwzorowanie z prawidłowo skalibrowanym korpusem FF/BF, z innym będzie ostrzyć w punkt. Po prostu... ustawienia AF będą wzajemnie do siebie pasowały.
    Zaczynamy jednak niepotrzebnie filozofować i rozrzedzać temat zasadniczy tego wątku.
    Mnie się wydaje, ze nie jest to niepotrzebne filozofowanie! Każdemu bowiem z nas (każdej?) zależy na tym, aby dojść do jakiegoś optimum.
    Na zdrowy rozum to za FF/BF powinien odpowiadać tylko i wyłącznie korpus. Faktem jednak jest, że szkła Canona (szczególnie eL-ki) podpięte do korpusu ewidentnie dotkniętego przypadłością FF/BF niejako w mniejszym stopniu przypadłość tą prezentują Dlaczego tak jest wciąż nie wiem, a bardzo chciałbym...
    Z pozdrowieniami...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie się wydaje, ze nie jest to niepotrzebne filozofowanie! Każdemu bowiem z nas (każdej?) zależy na tym, aby dojść do jakiegoś optimum.
    No cóż, każdy ma swoje zdanie. Dla mnie zaczyna być to OT.

Na zdrowy rozum to za FF/BF powinien odpowiadać tylko i wyłącznie korpus.
    Ale tak nie jest, na co dowody znajdziesz na forum. Moje własne doświadczenie z 50-tką też przyczyniło się do tego, że mam wyrobiony pogląd. Jeżeli w serwisie stwierdzą, że AF w korpusie jest prawidłowo ustawiony, z pozostałymi obiektywami wszystko działa OK a z tym jednym konkretnym szkłem ewidentnie wychodzi FF/BF to masz chyba tylko jedną odpowiedź - coś jest nie tak z obiektywem.

Faktem jednak jest, że szkła Canona (szczególnie eL-ki) podpięte do korpusu ewidentnie dotkniętego przypadłością FF/BF niejako w mniejszym stopniu przypadłość tą prezentują Dlaczego tak jest wciąż nie wiem, a bardzo chciałbym...
    Do tego niestety nie potrafię się ustosunkować jednoznacznie, chociaż miałem pewne doświadczenia z 16-35, a ktoś na forum z 17-40.
    Również pozdrawiam.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów