Witam!
Przebrnąłem właśnie przez próbę kalibracji i profilowania monitora w systemie Vista 64 za pomocą Gretaga Eye-One i mogę poinformować, że da się. Nie jest to czynność (póki co) banalnie prosta ale filozofia wielka też to nie jest :-)
Cały kłopot na obecną chwilę to problem niepodpisanych sterowników do Eye-One.
Jak wiadomo w systemie Vista w jego wariancie 64-bitowym wszystkie sterowniki muszą być cyfrowo podpisane by mogły być zainstalowanie i używane. Niestety, póki co wersja Eye-One Match 3 nie ma takowych i póki Gretag (czy już X-Rite) nie wypuści nowszej wersji musimy trochę kombinować.
Na szczęście Microsoft umożliwił chwilowe wyłączenie sprawdzania czy sterowniki są podpisane (klawisz F8 podczas startu systemu a następnie wybieramy opcję wyłączającą używanie tylko podpisanych sterowników).
Tak więc musimy uruchomić Viste 64-bit z tą opcję i wtedy instalacja Eye One Match i sterowników powiedzie się. Musimy także pamiętać, że za każdym razem gdy zechcemy skorzystać z kalibratora musimy Vistę także uruchomić z tą opcją. (Niby jest program, który pozwala włączyć tę opcję permanentnie - VistaBootPRO - ale u mnie nie chciało to działać).
Gdy już uda się nam zainstalować i wygenerować profil w Viście - czeka na nas pułapka.
Otóż w tym systemie Microsoft wprowadził funkcję Kontrola Konta Użytkownika - mającą minimalizować ryzyko instalacji programów potencjalnie niebezpiecznych. Sposób w jaki funkcja ta nas ostrzega jest dziwaczny - następuje krótkotrwałe wyłączenie grafiki i pojawia się okienko monitujące użytkownika. Niestety podczas tego wygaszenia następuje przeładowanie tablicy Look Up Table karty graficznej i nasza kalibracja staje się nieaktualna.
Rozwiązaniem tego problemu jest wyłączenie tej funkcji (albo pamiętanie gdy tylko okienko otrzegawcze się pojawi należy po tym ponownie uruchomić program ładujący LUT. W przypadku Gretaga jest to Logo Calibration Loader - z grupy programów Autostart).
Niezależnie od wersji Visty i oprogramowania do kalibracji należy pamiętać o szkodliwym skutku ubocznym działania Kontroli Konta Użytkownika. Miejmy nadzieję, że przy okazji naprawiania systemu Servis Packami Microsoft wyleczy tę funkcję z tendencji czyszczących LUT karty graficznej.
pozdrawiam
--
Miś Pluszowy