Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Vista i kalibracja

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Vista i kalibracja

Czy ktoś już próbował ugryźć temat kalibracji monitora pod Vistą? Chodzi mi przede wszystkim o działanie powszechnie dostępnych kalibratorów, ich sterowników i softu do samej kalibracji. Ja od wczoraj mam testowo postawioną Vistę Business x64 PL (z zasobów MSDN AA), ale mojego starutkiego Spydera (stara wersja) i softu OptiCal jeszcze nie ruszałem, bo póki co doznałem szoku, że Viśta Vio nie ma sterowników do karty SB Audigy 4 Pro (w sumie dość popularnej, jakby na to nie patrzeć).
    BTW: upierdliwość Visty w postaci potwierdzania 50% operacji wykonywanych w systemie, może doprowadzić do szału nawet buddyjskiego mnicha...
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Mam Vistę na firmowym laptopie. Większość softu chodzi, ale jednak zdażyło się, że kilka ważnych dla mnie programów jest niekompatybilnych (np. iPlus). Dlatego właśnie jeszcze dużo czasu zapewne upłynie zanim zdecyduję się na Vistę na moim domowym kompie, na którym na co dzień obrabiam zdjęcia.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

PS CS2 chodzi na Viśta Vio całkiem dobrze. Nie robiłem bardziej naukowych testów, ale wydajność jest chyba identyczna jak na XP (przynajmniej w moim przypadku).
    Z ostatniej chwili: Viśta powiedziała do Spydera tzw. "prezydencką formułkę grzecznościową" i tyle by było kalibracji... Niestety Colorvision ma już w d... użytkowników starych Spyderów i softu Photo/OptiCal (na stronie jest info, że są już oficjalnie "not supported"), więc pozostają dwa wyjścia - 1) zostajemy na XP (to wyjście bardziej prawdopodobne - przynajmniej na min. pół roku), 2) kupujemy nowszego Spydera albo inny kalibrator, który zatrybi z Vistą.
    Buuu....a tak lubię mojego starego Sydera ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a mi np RawShooter lepiej chodzi na viście, nie wiem czemu, wogóle większość programów się szybciej włącza, testowałem na świeżym XP i na świeżej Viście. Ale karta telewizyjna pod Vistą już nie chodzi więc problemu z wyborem systemu już nie mam.

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie Sv 4.1.2

Oprogramowanie NECa Spectraview Profiler 4.1.2 poprawnie pracuje pod systemem Vista. Kolorymetr DTP 94 firmy X-Rite wymagał dopisania linijki tekstu. Jest to gdzieś w sieci - niestety już nie pamiętam gdzie.
    Tak więc u mnie wszystko działa. A PS CS2 sprawuje się znacznie lepiej pod Vistą - chodzi o zarządzanie pamięcią w stym systemie.

Pozdrawiam

Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wiesiek_TGT ; 26-02-2007 o 08:21

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Z Vista jeszcze nie mialem do czynienia, ale na Win XP x64 dziala OK (EyeOne) szukalem tez, (z ciekawosci ;-) )na stronach gretaga i jedyne co znalazlem (nie o Viscie a o x64)

The current device drivers for Eye-One and Eye-One Display are compliant with Windows XP 64 bit with version 3.6 and higher.
    wiec sadze ze z Vista jest podobnie ;-)

Bywalec

Domyślnie

Z Vista 64 nie działa i nie będzie w najbliższym czasie.
    Taką odpowiedź uzyskałem od http://www.colourconfidence.com
    http://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=272

========
    Witamy i dziękujemy za przesłanie zapytania.
    Prosze o zapoznanie sie z ponizszym linkiem.

http://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=272

Kwestia wspolpracy z nowym systemem Microsoftu zalezna jest niestety od wydania uaktualnienia oprogramowanie przez producenta czyli obecnie X-Rite / GretagMacbeth / Pantone.
    ============================

Marek
    ======

Bywalec
    Miasto
    U.K.

Domyślnie Eye-One a Vista 64-bit - da się

Znalezione w sieci i przetestowane wlasnorecznie na Viscie Ultima (eng) 64Bit:

Witam!

Przebrnąłem właśnie przez próbę kalibracji i profilowania monitora w systemie Vista 64 za pomocą Gretaga Eye-One i mogę poinformować, że da się. Nie jest to czynność (póki co) banalnie prosta ale filozofia wielka też to nie jest :-)

Cały kłopot na obecną chwilę to problem niepodpisanych sterowników do Eye-One.
    Jak wiadomo w systemie Vista w jego wariancie 64-bitowym wszystkie sterowniki muszą być cyfrowo podpisane by mogły być zainstalowanie i używane. Niestety, póki co wersja Eye-One Match 3 nie ma takowych i póki Gretag (czy już X-Rite) nie wypuści nowszej wersji musimy trochę kombinować.

Na szczęście Microsoft umożliwił chwilowe wyłączenie sprawdzania czy sterowniki są podpisane (klawisz F8 podczas startu systemu a następnie wybieramy opcję wyłączającą używanie tylko podpisanych sterowników).
    Tak więc musimy uruchomić Viste 64-bit z tą opcję i wtedy instalacja Eye One Match i sterowników powiedzie się. Musimy także pamiętać, że za każdym razem gdy zechcemy skorzystać z kalibratora musimy Vistę także uruchomić z tą opcją. (Niby jest program, który pozwala włączyć tę opcję permanentnie - VistaBootPRO - ale u mnie nie chciało to działać).

Gdy już uda się nam zainstalować i wygenerować profil w Viście - czeka na nas pułapka.
    Otóż w tym systemie Microsoft wprowadził funkcję Kontrola Konta Użytkownika - mającą minimalizować ryzyko instalacji programów potencjalnie niebezpiecznych. Sposób w jaki funkcja ta nas ostrzega jest dziwaczny - następuje krótkotrwałe wyłączenie grafiki i pojawia się okienko monitujące użytkownika. Niestety podczas tego wygaszenia następuje przeładowanie tablicy Look Up Table karty graficznej i nasza kalibracja staje się nieaktualna.
    Rozwiązaniem tego problemu jest wyłączenie tej funkcji (albo pamiętanie gdy tylko okienko otrzegawcze się pojawi należy po tym ponownie uruchomić program ładujący LUT. W przypadku Gretaga jest to Logo Calibration Loader - z grupy programów Autostart).

Niezależnie od wersji Visty i oprogramowania do kalibracji należy pamiętać o szkodliwym skutku ubocznym działania Kontroli Konta Użytkownika. Miejmy nadzieję, że przy okazji naprawiania systemu Servis Packami Microsoft wyleczy tę funkcję z tendencji czyszczących LUT karty graficznej.

pozdrawiam

--
    Miś Pluszowy
    Moze sie to Wam przyda...
    Canon DSLR i "L"ki

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Eye-One a Vista 64-bit - da się - uzupełnienie

Coś już napisał Awatar jpl
    Miasto
    Inside the Wall

Domyślnie

X-Rite wypuścił wersję 3.6.2 iMatch'a. Wersja ta posiada podpisane sterowniki i działa pod Vistą 64bit bez żadnych sztuczek.

Sprawdziłem to na kolorymetrze gretag-macbeth.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów