Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: Ostrość zdjęć makro Canon 100/2,8 USM

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nie czepiam sie.. i uwierz mi nie mam wprawnej reki. RObiac fotki korpusu modliszki zdalem sie na pomoc AF a nie Manuala jak rzekomo powinno byc ! Myslalem ze skoro autor napisal "Jestem przyrodnikiem, a makrofotografia to część mojego warsztatu pracy. Z podobnymi przypadkami miałem już do czynienia " Ale moze tz zdazylo sie ze lekko przesunal obiektyw co i mnie sie zdaza. Zwlaszcza jak wyzwalasz migawke to jednak masz sile klapniecia lustra co tez powoduje lekkie drgania reki.! Ponogus, ja ten obiektyw mam od 2 tygodni i zrobilem nim moze 15-20 fotek w sumie! Wczesniej mialem Sigme 105!

To ze akurat zamiescilem foto ktore przed chwila zrobilem to tylko dlatego zeby autor mogl sprawdzic czy rzeczywiscie Canon jest nie teges. Ja rowniez uwazam ze nie jest perfekcjonista jesli chodzi o obraz i delikatnie mydli ale Canon na razie nic lepszego nie wydal! . Ja z moich obserwacji wywnioskowalem ze np Tamron 90 oddaje wiecej detali! Tyle ze mam niedobre doswiadczenia z tamronami dlatego wzialem Canona.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 14-02-2007 o 23:41
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Nie czepiam sie.. i uwierz mi nie mam wprawnej reki. RObiac fotki korpusu modliszki zdalem sie na pomoc AF a nie Manuala jak rzekomo powinno byc ! Myslalem ze skoro autor napisal "Jestem przyrodnikiem, a makrofotografia to część mojego warsztatu pracy. Z podobnymi przypadkami miałem już do czynienia " Ale moze tz zdazylo sie ze lekko przesunal obiektyw co i mnie sie zdaza. Zwlaszcza jak wyzwalasz migawke to jednak masz sile klapniecia lustra co tez powoduje lekkie drgania reki.! Ponogus, ja ten obiektyw mam od 2 tygodni i zrobilem nim moze 15-20 fotek w sumie! Wczesniej mialem Sigme 105!

To ze akurat zamiescilem foto ktore przed chwila zrobilem to tylko dlatego zeby autor mogl sprawdzic czy rzeczywiscie Canon jest nie teges. Ja rowniez uwazam ze nie jest perfekcjonista jesli chodzi o obraz i delikatnie mydli ale Canon na razie nic lepszego nie wydal! . Ja z moich obserwacji wywnioskowalem ze np Tamron 90 oddaje wiecej detali! Tyle ze mam niedobre doswiadczenia z tamronami dlatego wzialem Canona.
    Tak się składa, że zacytowałeś moje słowa, a nie autora zdjęcia .

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ech no jeszcze niedokladnie doczytalem No to w ogole sorry Pogonus. Ja bylem swiecie przekonany ze to autor watku lubi makro i ma juz jakies doswiadczenie.

to tak na koniec ostatnia maska modliszki jaka mi zostawila.

Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 15-02-2007 o 00:31
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu

Domyślnie

Ech no jeszcze niedokladnie doczytalem No to w ogole sorry Pogonus. Ja bylem swiecie przekonany ze to autor watku lubi makro i ma juz jakies doswiadczenie.

to tak na koniec ostatnia maska modliszki jaka mi zostawila.
    Jeżeli „z ręki”, to nieźle! Niewielkie nieostrości w prawej dolnej ćwiartce. Dlaczego czarne tło? Mimo że wyraźnie kontrastuje z obiektem, robi dość przygnębiające wrażenie .

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

czarne tlo bo na tym brazowym tak sobie bylo i wylinka robila sie przezroczysta. Ostrosc ustawialem na glowe i przyslona 8 wiec pewnie stad nieostrosci na dole. Poza tym crop bo wylinka na tyle mala ze nie dalem rady podejsc blizej z obiektywem a pierscieni nie chcialem uzywac.
    Jesli chodzi o statyw to wyjatkowo nie znosze nim pracowac. Zanim ustawie itd przy zywych robakach to czesto juz ich nie ma) Wszystkie makro staram sie robic z reki
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Jesli chodzi o statyw to wyjatkowo nie znosze nim pracowac. Zanim ustawie itd przy zywych robakach to czesto juz ich nie ma)
    Znam ten ból :-D ! W terenie żywe owady najczęściej fotografuję małpką (Canon A95) z konwerterami Raynox (mam zestaw MicroExplorer CM-3500; wprawdzie jest on przeznaczony do współpracy z lustrzankami, ale doskonale sprawdza się też z kompaktem). Do celów dokumentacyjnych to w zupełności wystarczy, a i cropów zwykle nie muszę wycinać.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wbrew pozorom obiektyw Macro canona z 30D pracuje wyjatkowo dobrze na AF. Nie wiem czemu ludzie wykluczaja uzywanie tego. Ja zawsze robilem (z Sigma tez) i nie mialem powodu do narzekan
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Wbrew pozorom obiektyw Macro canona z 30D pracuje wyjatkowo dobrze na AF. Nie wiem czemu ludzie wykluczaja uzywanie tego. Ja zawsze robilem (z Sigma tez) i nie mialem powodu do narzekan
    Bo panuje ogólne przekonanie, że makro należy robić na manualu, ale nie jest to prawdą (o czym już wcześniej gdzieś tu pisałem).
    A propos statywu i trudności operowania nim: wczoraj na Allegro widziałem bardzo ładne i niedrogie sanki krzyżowe. Wyglądają na bardzo solidne!
    Osobiście używam Novoflexa.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

wiesz bo mnie np w tej Sigmie 105 przeszkadzal troche wolny Af. Tutaj w Canonie w ogole. Ostrzy jeszcze szybciej i pewniej tylko trzeba o dystansie pamietac zeby potem nie szukal na calej dlugosci. Bardzo jestem z nigo zadowolony, po 70-200 4 L to kolejny udany zakup moim zdaniem. A obiektywy na lata!
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Mi w Sigmie przeszkadza przede wszystkim wysuwany ryj, a dopiero potem dość wolny AF (to dla mnie ma drugorzędne znaczenie). Odnośnie C 100/2,8 macro podzielam Twoją opinię. Z obiektywów długoogniskowych typu zoom raczej nie korzystam.
    Z tymi latami to byłbym ostrożny! W innym wątku pisałem, że życzyłbym sobie taką puszkę lub obiektyw, które pozwoliłyby na wykonanie serii zdjęć makro obejmujących całą GO i następnie złożyłyby z niej obraz wynikowy. Nad takim projektem pracuje obecnie tandem Panasonic/Leica!
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 15-02-2007 o 02:26

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów