Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 102

Wątek: Ostrość zdjęć makro Canon 100/2,8 USM

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Jedyne co tak z mojegu punktu widzenia wyglada inaczej to fakt ze wolalbym canona 5D z obiektywem makro/f5.6 niz mojego 300D z tunelem na koncu ktorego jest obiektyw 2.8

Pozdrawiam
    Serdecznie Ci tego życzę . Mam 5D z pełnym zestawem obiektywów do makro (i nie tylko ) i wiem jaka jest różnica względem 300D, z którego również od czasu do czasu korzystam (swoją drogą to też całkiem dobry aparat!) .

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZEB7 Zobacz posta
    Jedank bardzo ważna jest szybkość migawki, lustro trzęsie 400D niemiłosiernie... Uczymy się dalej
    Już dużo lepiej, niż pierwsza próba (szczególnie druga fotka).
    PS
    Skąd o tej porze roku masz tego guniaka?

ZEB7
    Guest

Domyślnie

Znalazłem zasuszonego w ramie okiennej : ) Leżał tam kilka miesięcy...

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Tak sobie czytam i oglądam zdjątka wrzucone przez ZEB7 i mam mieszane uczucia (JaBlam pokazał co prawda na co stać ten obiektyw). Wątek ten skłonił mnie do wykonania pewnego eksperymentu - założyłem RAYNOXA M-250 na EF 70-210 1:3,5-4-5, którego posiadam od niedawna. Poniżej efekt jaki udało mi się uzyskać naprędce. Warunki jak najbardziej domowe, dwie lampki halogenowe 15 W.
    http://grono.net/pub/u/1207262/gallery/2514640/
    http://grono.net/pub/u/1207262/gallery/2514640/
    To drugie to crop, nie centrum kadru, ale czy przy tego typu przystawkach można mówić o brzegu kadru ?
    Oczywiście nie jest to mistrzostwo świata, ale biorąc pod uwagę różnicę w cenie...
    Zaznaczam, że nie jest to maksymalna skala odwzorowaniaj jaką mogłem uzyskać, bo zdjęcie jest zrobione z ogniskową 160 mm. Z obróbki - wywołanie z RAW i bardzo delikatne ostrzenie.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 17-02-2007 o 16:59
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystko OK.! Tylko gdzie są te fotki, które mamy podziwiać?
    Pod linkami, które podałeś, ich nie ma!

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Sorki
    Już poprawiełm, mam nadzieję, że będzie OK.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Fotki sa.. widze zdechla muche, wydawalo mi sie ze Raynox aje wieksze powiekszenie. FOtograie jaka zamiesciles robi chyba Sigma 70-300 APO lub NIe przy przelaczniku Makro na 300? Co i tak pokazuje ze jesli komus nie zalezy na liczenie oczu muchy to moze sobie i Raynoxem poradzic. Chociaz jak mowie, wydawalo mi sie po tym do ja robilem ze skala byla wieksza...,pze to kwestia ogniskowej..
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Mucha nie jest całkiem zdechła (zimowe odrentiwienie, czy hibernacja) ZEB7 pewnie coś więcej może nam o tym napisać. Skalę odwzorowania można większą uzyskać, jak pisałem robiłem przy ogniskowej 160, przy 210 powiększnie byłoby większe. Chciałem jednak uzyskac kadr na którym będzie widać głowę, odwłok i skrzydła. Nie teiwrdzę, że można RAYNOXEM zastąpić omawiany obiektyw. Ale na początek przygody z makro i zdoybwaina doświadczenia pewnie starczy. Kupić obiektyw za ponad 2000 pln zawsze mogę jak już będe umiał robić foty jak naprzykłąd kolega JaBlam.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

mozesz przykrecic obiektyw pupa do przodu i za 120 zl (wliczajac przejsciowke) mozesz rowniez robic fotografie o skali takiej jak obiektyw za 2000! poza tym temat dotyczyl ostrosci obiektywu za 2000. Przy Twoim foto nie da sie okreslic czy fotki z raynoxem wychodza tak super bo nie ma odniesienia do szczegolow. Zobacz na zblizenie Zeba7. Podejrzewam ze jesli zrobilby foto calego liscia to pialby z zachwytu ze super obiektyw. A on zrobil chyba ma powiekszenie na ktorym stwierdzil ze ostrosc nie jest taka jakiej sie spodziewa. Biperek zrob maxymalne powiekszenie jakie mozesz tym Raynoxem wykonac i nie zmniejszaj nic tylko wytnij czesc kadru i pokaz. Wtedy mozna mowic czy faktycznie jakosc pomiedzy nimi warta jest 1600 zl roznicy czy tez nie.

Tu masz foto ktore zrobilem obiektywem zwyklym kitem 18-55 mm z pierscieniami posrednimi

http://www.digart.pl/zoom/313100/Pci...mero_tres.html

A tu masz foto platka ktory robilem z przejsciowka EOS/42 i z Tessarem 50 mm przykreconym odwrotnie....

http://www.digart.pl/zoom/301864/Hyacintha.html

Niekoniecznie jest tak ze obiektyw za 2000 bedzie o wiele lepszy niz ten tani, moze ewentualnie ulatwic. bo mnie latwiej skorzystac z AF i wiekszej przyslony widzac jakie swiatlo potrzebuje niz kombinowac z odwroconymi szklami.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 17-02-2007 o 18:40
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Jednak z Raynoxem też można ładne zdjęcia robić. Jeśli komuś to wystarczy i nie zależy mu na pięknym wyglądzie w pełnym wymiarze zdjęcia, a także nie ma ochoty pakować tyle kasy w makro to jest to jak najbardziej fajny gadżet i chyba najlepszy z tego typu konwerterów i soczewek. Tu kilka ładnych zdjęć zrobionych kompaktem z Raynoxem, chyba DCR-250
    http://www.terrarium.com.pl/forum/vi...c.php?t=141594
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów