Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
miałem na mysli szyne do macro... widziałes kiedys cos takiego?
gosc napisał iż chce robic biżuterie wiec lepiej ustawic cały zestaw bardzo specjalistycznie pod to macro kupując manual i szyne z mocowaniem na lapme/y w ten sposob maksymalnie obiżasz koszt takiej wąskiej specializacji dla uzyskania najlepszego efektu... bo jesli efekt ma byc tylko na allegro to ja nie widze sensu kupowania czegokolwiek, walnąc przy pomocy tele z połtora metra wykadrowac powiekszyc i to stykaobiektyw to element wielozadaniowy (może z wyjątkiem kilku wybitnie specjalistycznych szkiełek, np. MP-E 65, ale i w tym przypadku ma się „kilka stopni swobody”, szczególnie w doborze obiektów i tematu zdjęć).
BTW na szynie kazdy obiektyw jest manualny![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Chyba się nie zrozumieliśmy! AF (autofokus) z założenia jest automatyczny, a Ty piszesz „manualny AF”, co przeczy idei i zasadzie działania autofokusa. Jak wcześniej pisałem, każdy obiektyw możesz przestawić w tryb pracy manualnej i wówczas ostrzysz ręcznie.
Wyobraź sobie, że widziałem „szynę” do makrofotografii. Powiem więcej — mam ich kilka i to różnych typów na wyposażeniu, zarówno z przesuwem wzdłuż osi obiektywu, jak i w poprzek (sanki krzyżowe). Mam też szyny do mocowania lamp...![]()
Nie bardzo widzę sens stosowania teleobiektywu do fotografowania biżuterii. Równie dobrze można tu przecież wykorzystać obiektywy standardowe.
I na koniec: nie na każdej „szynie” obiektyw jest „manualny” — odsyłam do katalogu produktów firmy Novoflex lub nawet do rozwiązania Arka Stopy!
upsja wróciłęm po przejechaniu połtora tys km o 4 w nocy i juz nie widziałem co pisze
to tele to było tak z głupia rzucone pewnie ze moze byc jakikolwiekNie bardzo widzę sens stosowania teleobiektywu do fotografowania biżuterii. Równie dobrze można tu przecież wykorzystać obiektywy standardowe.
a tego to nie widziałemI na koniec: nie na każdej „szynie” obiektyw jest „manualny” — odsyłam do katalogu produktów firmy Novoflex lub nawet do rozwiązania Arka Stopy!
ja jesli o szyny do macro chodzi utknąłem gdzies w okolicach końca lat 80 początku 90 a później stwierdziłem ze to nie dla mnie, znudziło mi sie![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 07-02-2007 o 12:06
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple