Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: canon100/f2,8macro czy sigma105/2,8 macro

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Tak, same taliby tutaj..
    Robiłeś coś kiedyś w/w sigmą? Człowiek szuka szkła do biżuterii. Tam często pojawiają sie bliki światła w bokehu. Widziałeś jak zachowuje się w takich warunkach sigma 105/2.8? Nie znam gorszego szkłą do tego sportu.
    Nie wyciągaj moich wypowiedzi z kontekstu bo NIGDZIE nie napisałem że Sigma jest lepsza. Po prostu zwróciłem uwagę na istnienie 3 konkurenta lepszego od Sigmy a tańszego od Canona.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli pisząc „manualny AF na szynie”?
    miałem na mysli szyne do macro... widziałes kiedys cos takiego?
    obiektyw to element wielozadaniowy (może z wyjątkiem kilku wybitnie specjalistycznych szkiełek, np. MP-E 65, ale i w tym przypadku ma się „kilka stopni swobody”, szczególnie w doborze obiektów i tematu zdjęć).
    gosc napisał iż chce robic biżuterie wiec lepiej ustawic cały zestaw bardzo specjalistycznie pod to macro kupując manual i szyne z mocowaniem na lapme/y w ten sposob maksymalnie obiżasz koszt takiej wąskiej specializacji dla uzyskania najlepszego efektu... bo jesli efekt ma byc tylko na allegro to ja nie widze sensu kupowania czegokolwiek, walnąc przy pomocy tele z połtora metra wykadrowac powiekszyc i to styka
    BTW na szynie kazdy obiektyw jest manualny
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    Pod warunkiem, że jesteś rzemieślnik i sam sobie wcześniej wydłubiesz taki mieszek z ruskich wyciągów. Bo nie przymierzając choćby novoflex ma świetny miech z przeniesieniem automatyki. A nie jest w tej produkcji odosobniony.
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    miałem na mysli szyne do macro... widziałes kiedys cos takiego?

gosc napisał iż chce robic biżuterie wiec lepiej ustawic cały zestaw bardzo specjalistycznie pod to macro kupując manual i szyne z mocowaniem na lapme/y w ten sposob maksymalnie obiżasz koszt takiej wąskiej specializacji dla uzyskania najlepszego efektu... bo jesli efekt ma byc tylko na allegro to ja nie widze sensu kupowania czegokolwiek, walnąc przy pomocy tele z połtora metra wykadrowac powiekszyc i to styka
    Chyba się nie zrozumieliśmy! AF (autofokus) z założenia jest automatyczny, a Ty piszesz „manualny AF”, co przeczy idei i zasadzie działania autofokusa. Jak wcześniej pisałem, każdy obiektyw możesz przestawić w tryb pracy manualnej i wówczas ostrzysz ręcznie.
    Wyobraź sobie, że widziałem „szynę” do makrofotografii. Powiem więcej — mam ich kilka i to różnych typów na wyposażeniu, zarówno z przesuwem wzdłuż osi obiektywu, jak i w poprzek (sanki krzyżowe). Mam też szyny do mocowania lamp...
    Nie bardzo widzę sens stosowania teleobiektywu do fotografowania biżuterii. Równie dobrze można tu przecież wykorzystać obiektywy standardowe.
    I na koniec: nie na każdej „szynie” obiektyw jest „manualny” — odsyłam do katalogu produktów firmy Novoflex lub nawet do rozwiązania Arka Stopy!

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Chyba się nie zrozumieliśmy! AF (autofokus) z założenia jest automatyczny, a Ty piszesz „manualny AF”,
    ups ja wróciłęm po przejechaniu połtora tys km o 4 w nocy i juz nie widziałem co pisze

Nie bardzo widzę sens stosowania teleobiektywu do fotografowania biżuterii. Równie dobrze można tu przecież wykorzystać obiektywy standardowe.
    to tele to było tak z głupia rzucone pewnie ze moze byc jakikolwiek
    I na koniec: nie na każdej „szynie” obiektyw jest „manualny” — odsyłam do katalogu produktów firmy Novoflex lub nawet do rozwiązania Arka Stopy!
    a tego to nie widziałem
    ja jesli o szyny do macro chodzi utknąłem gdzies w okolicach końca lat 80 początku 90 a później stwierdziłem ze to nie dla mnie, znudziło mi sie
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 07-02-2007 o 12:06
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów