Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: canon100/f2,8macro czy sigma105/2,8 macro

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Milosz Zobacz posta
    Jak masz body ktore lyka EF-S to polecam ef-s 60/2.8 macro, mam to szkielko i jest bardzo dobre. Do bizuterii sie nadaje chyba lepiej bo ma wieksza glebie ostrosci niz dluzsze szkielka, jest krotki przez co dziala dobrze z flashem nawet tym wbudowanym.

edit:
    i najwazniejsze, kosztuje cos kolo 1350 zl
    Przychylam się do opinii Kolegi! To bardzo dobra propozycja, szczególnie wówczas, gdy korzysta się z niepełnej klatki.

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam
    A ja polecam sigmę 105 2.8. Użytkuję bardzo intensywnie (ja, córka, koledzy) od 2,5 roku. Mam porównaie z Canonem 100 2.8, Tokiny nie znam. Odnośnie Sigmy, ma wady:
    - wolna,
    - głośna,
    - tubus wysuwa się dość znacznie (co może być kłopotliwe)
    ale
    - ostrość w pełnym zakresie przysłony jest rewelacyjna, bije na głowę canona
    - niezłe oddanie kolorów
    Do drobnych przedmiotów, np. biżuterii, zegarków itp. z wykorzystaniem namiotu bezcieniowego i lamp błyskowych, to wspaniały obiektyw.
    Jacek

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acekd Zobacz posta
    - tubus wysuwa się dość znacznie (co może być kłopotliwe)

o tym zapomniałem w canonie nic się nie wysuwa i to jest duży plus

a co do jakości to bym nie przesadzał - wcale sigma nie bije canona ani ostrością zdjęć ani przenoszeniem kontrastów. Są bardzo podobne.

A co do pomysłu canona ef-s 60 macro to jeżeli nie planujesz w przysżłości zakupu body które nie bedzie współpracowało z EF-s ami to jest to dobre rozwiązanie.
    Możesz się też zastanawiać nad ef 50/2,5 macro
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu

Domyślnie

Canon 50/2,8 macro daje odwzorowanie tylko 1:2. Aby uzyskać większe potrzebny jest specjalnie dedykowany Live Converter!
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 07-02-2007 o 10:06

neo_1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Raczej miałem na myśli opinię kolegi neo_1 - argument "bierz Canona, bo tak" jest mało rzeczowy i przekonywujący. A Tokinę miałeś? Rozdzielczością bije Canona. Przynajmniej "na papierze", więc ostrość pewnie jest podobna co w tym "legendarnym".
    Bo rozumiem że porównanie między Sigmą i Canonem miałeś
    Drogi kolego jeśli chcesz mnie cytować to rób to jak należy i tak jak napisałem , czyli nie "bierz canona , bo tak" tylko "bierz canona"

Tokiny nie miałem ale temat dotyczy sigmy i canona.

Następną sprawą jest to że nie jestem jakimś estetą żeby doszukiwać się różnic w rozdzielczości obiektywu a bo ten czy tamten ma 5, 10 linii/mm więcej lub mniej lub ten albo tamten ma lepsze kolory.Różnice w rozdzielczości i innych rzeczach są tak znikome że nie warto o tym dyskutować.Najważniejsza dla mnie sprawą jest praca obiektywu i to jest priorytetem.I tu przewagę bardzo dużą ma canon.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

A jakiś konkretny argument podałeś? Bo ja nie zauważyłem. Gdybyś od razu napisał dlaczego uważasz że Canon to lepszy wybór to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej - tamten post niewiele wniósł do tej dyskusji.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

neo_1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    A jakiś konkretny argument podałeś? Bo ja nie zauważyłem.
    Cytat Zamieszczone przez neo_1 Zobacz posta
    Najważniejsza dla mnie sprawą jest praca obiektywu i to jest priorytetem.I tu przewagę bardzo dużą ma canon.
    Jeżeli ktoś mnie nie rozumie to zaletami które przeważyły że właśnie wybrałem canona były dwie rzeczy:
    1. USM - cichy i praktycznie bezgłośne nastawianie ostrości
    2. podczas nastawiania ostrości nic się nie wysuwa z obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie Canon 100/2.8 macro, wady Sigmy podał acekd. Nie zgadzam się z tym, że Sigma jest ostrzejsza, według mnie oba szkła są porównywalne.
    Jednak komfort pracy z Canonem jest zdecydowanie większy.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neo_1 Zobacz posta
    Jeżeli ktoś mnie nie rozumie to zaletami które przeważyły że właśnie wybrałem canona były dwie rzeczy:
    1. USM - cichy i praktycznie bezgłośne nastawianie ostrości
    2. podczas nastawiania ostrości nic się nie wysuwa z obiektywu
    Poprzedni mój post nadal dotyczył twojego pierwszego w tej dyskusji - zresztą wynika to z jego treści, więc nie wiem do czego ten się odnosi. Napisałem "gdybyś od razu podał", bo w kolejnym już podałeś dlaczego Canon lepszy. Z mojej strony EOT.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Zdecydowanie Canon 100/2.8 macro, wady Sigmy podał acekd. Nie zgadzam się z tym, że Sigma jest ostrzejsza, według mnie oba szkła są porównywalne.
    Jednak komfort pracy z Canonem jest zdecydowanie większy.
    Popieram!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów