Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Gdzie robią obiektywy?

Domyślnie Gdzie robią obiektywy?

Witam.
    Nabyłem niedawno obiektyw sigmy 24 1,8 DG. Po oględzinach pudełka zainteresowały mnie dwie jakby trochę wykluczające się informacje. Pierwsza to "Made in Japan" wydrukowana na pudełku i druga "Kraj pochodzenia: PRC" na naklejce dystrybutora w Polsce. Czy ktoś mi wyjaśni kto zrobił (złożył?) ten obiektyw? Czy jakaś śliczna japonka czy może wygłodzony obywatel raju na ziemi (PRC to chyba Północna Korea)?
    Właściwie to nieważne dla jakości sprzętu i zadowolenia użytkownika ale zastanawiam się tak z czystej ciekawości.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PRC - People's Republic of China
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pister Zobacz posta
    Właściwie to nieważne dla jakości sprzętu i zadowolenia użytkownika ale zastanawiam się tak z czystej ciekawości.
    Kwestia dyskusyjna.
    W Tamronach różnica jest zauważalna. Po pierwsze - lepsze szkło (modele) robią raczej w Japonii, po drugie - niektóre modele robione są tu i tu, a na forum spotkałem się z opiniami, że Japońskie lepsze.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    PRC - People's Republic of China
    Racja..."Korea" także po angielsku się pisze przez "K"
    Ale z powyższego wynika, że napisom na pudełeczkach nie bardzo można wierzyć Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie gdzie robiono dany wyrób? Domyślam się, że to szkiełko, o któym pisałem wyprodukowano raczej w ChRL. A może jednak w Cesarstwie Japonii??
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pudełko zrobili w Japonii, obiektyw w Chinach
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mam 2 tamrony - na szklach opisane jest, ze 17-35 jest z Japonii a 28-75 jest "Japan" ale assembled w Chinach

na pudelkach sprawa ma sie tak samo jak ze szklami - na 17-35 pisze "made in Japan", na tym z 28-75 jest tylko Tamnon Japan wiec sprawa oczywista ;-) .. pewnie to jest powod tego slawetnego FF na 28mm i przyslonie 2,8 - kitajce znow cos spapraly

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Mogłoby się wydawać, że kraj "montażu" sprzętu nie ma znaczenia. Ja jednak przekonałem się, że jednak ma. Przez lata używałem lustrzanek nikona ( sorki, że wspominam ). Były to kolejno: F60, F70, N70. wszystkie były made in Japan. No i wreszcie zmieniłem sprzęt na szeroko reklamowanego swego czasu nikona F80. Niby made in Thailand, ale przecież co nikon to nikon . Zaczął się koszmar. Zacinająca się migawka, niedokładny przesuw filmu. Wytrzymałem 3 tygodnie (wcześniej nie udało mi się go pozbyć za w miarę normalne pieniądze). Tak się zajadowiłem, że wyprzedałem (niewielką co prawda) kolekcje szkieł do nikona i zostałem canonierem ( zacząłem od Eosa 5 ). Znów made in Japan. I tak już bite 5 lat bez żadnej awarii. "Made in Thailand" to prawie "made in Japan". Tylko znów "PRAWIE ROBI DUŻĄ RÓŻNICĘ" .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Mogłoby się wydawać, że kraj "montażu" sprzętu nie ma znaczenia. Ja jednak przekonałem się, że jednak ma.... "Made in Thailand" to prawie "made in Japan". Tylko znów "PRAWIE ROBI DUŻĄ RÓŻNICĘ" .
    Jako użytkownik sigmy stwierdzam to samo. Pudełka i obiektywy robią w chinach i stemplują że japońskie. NP.: Sigma 12-24 Made in China, zacinały się listki przysłon - stwierdzone w 3 kolejnych egzemplarzach!!! 24-70 składane przez żółte rączki - koszmarny bf i do tego problem z AF. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać...
    Wniosek jeden - z dala od żółtych chińskich rączek, bo dziś żółtek składa pralki i spawa samochody a jutro przeniesiony do fabryczki obiektywów zabiera się ochoczo za nasze szkiełka... brrrr
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

strach pomyslec co moze robic pojutrze..

Uzależniony

Domyślnie

a czy wszystkie obiektywy serii L sa 'made in kraj kwitnacej wisni' ? czy tez zdarzaja sie takie ktore sa produkowane u sasiadow ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów