Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Usm

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Czyli cos jest nie tak. Moze miec canon udzialy w tamronie??;-)
    Nie ma. Zresztą canon to raczej firma która połyka w całości i to z rzadka .
    W tamronie ma udziały Sony ale bardzo niewielkie. W każdym razie nie pozwalające znacząco wpływać na to co robią. Inna rzecz że te firmy już od dawna współpracują. Zresztą Tamron chyba robił większość optyki do minolty. Wystarczy zobaczyć choćby dziwne podobieństwo niektórych ogniskowych i jasności w ofercie obu tych firm (obecnie Sony, a nie M).
    Co do USM-a w tamronach może zwyczajnie nie opłaca im się w chwili obecnej wchodzić w tę technologię. Mam wrażenie że raczej na wielkość sprzedaży nie mogą narzekać.
    Trochę błędne jest też podejśćie, że USM to nic takiego i kosztuje pomijalnie. Ale kosztuje zaprojektowanie, opracowanie i przystosowanie nowego sterowania - soft i hardware, opracowanie przynajmniej częściowe nowych linii do produkcji, przeszkolenie pracowników, opracowanie nowych modeli, wypromowanie, wprowadzenie na rynek. Także najpierw trzeba sporo włożyć żeby później wyjąć co może spowodować, że końcowa cena wcale już nie musi być tak bardzo atrakcyjna. A to w końcowym efekcie może doprowadzić do tego, że sprzedaż wcale nie wzrośnie, a wręcz odwrotnie.
    To tyle moich dywagacji na ten temat .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A co z Sigmą, która ten napęd ma już opracowany? Tu R&D już zrobiony. Czas odcinać kupony sprzedając szkla HSM np po 10€ drożej niż gdyby HSM nie było.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A co z Sigmą, która ten napęd ma już opracowany? Tu R&D już zrobiony. Czas odcinać kupony sprzedając szkla HSM np po 10€ drożej niż gdyby HSM nie było.
    To by się trzeba ich zapytać. Powiem Ci że oni mnie w niezłe zdumienie wprowadzają np. tym, że w takim szkle jak 24-70/2.8 jest zwyła wiertarka, a nie HSM. Cóż może teraz dadzą coś nowego. Aczkolwiek oni ostatnio dość wyraźnie inwestują w szkła pod cropa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ale koszty muszą się zwrócić.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Ale koszty muszą się zwrócić.
    W jaki sposób one mają się zwrócić w momencie gdy HSM nie jest pakowane do obiektywów?

Myślisz, że dodatkowe 50PLN w cenie obiektywu z HSM nie zachęcało by do jego kupienia? Może nie w low-endzie, ale takie 18-50 2.8, 24-60 2.8 czy inne z serii EX z HSM-em sprzedawały by sie na pewno lepiej.

A np gdyby Sigma wypusciła 70-300 APO HSM, droższy choćby od 100PLN od wersji nie USM - nie kupiłbyś tego obiektywu zamiast optycznie nieco gorszego 100-300 USM Canona?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I jeszcze 70-300 APO HSM OS droższy o 2 stówy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów