Dwa minusy tego obiektywu to właśnie waga i brak hsm. Ale C 100-400 L IS wcale dużo lżejszy nie jest.
Robiłem nim trochę zdjęć sportowych (piłka nożna - mecz na dworzu przy oświetleniu słonecznym) i nie było problemu, większość zdjęć wyszła, aczkolwiek brak mi wprawy w takich zdjęciach.
Raz robiłem też parę fotek w kościele z dołączoną lampą na ślubie mojego brata i taki zestaw już trochę waży, tyle że takie rozwiązanie tylko chwilowo stosowałem do paru zdjęć portretowych więc nie zdążyłem się nawet przedzwigać, więcej miałem potem tłumaczenia rodzinie co to takiego i czemu to takie wielkie.
Reasumująć ja jestem zadowolony z tego obiektywu i do moich zastosowań w zupełności wystarcza. Ale tak jak pisałem wcześniej głownie robie samoloty i do tego mi ten obiektyw służy, więc nie wypowiadam się co do innych zastosowań, bo nie mam doświadczeń.
Koledzy spotterzy w większości powymieniali swoje rózne odbiektywy nawet L-ki 70-200 f/4 na 100-400 L IS i wszyscy sobie chwalą.
Można taką Sigmę wypożyczyć w Blue City i samemu przetestować do własnych potrzeb i wtedy podjąć decyzję.